Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sejr. René Redzepi og Noma-holdet jublede, da deres restaurant igen vandt prisen som verdens bedste restaurant.
Foto: World Best Restaurants

Sejr. René Redzepi og Noma-holdet jublede, da deres restaurant igen vandt prisen som verdens bedste restaurant.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

René Redzepi: Når man jagter succes, mister man sig selv

Den danske Noma-kok, der i går generobrede titlen som nummer et på listen over verdens bedste restauranter, tog førstepladsen med vanlig ro. Næsten da.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan føles det at være verdens bedste?

Spørgsmålet er næsten uundgåeligt, når man som René Redzepi er mødt op til pressekonference bare en halv time efter det er gået verdenen rundt, at Noma igen er verdens bedste restaurant, i hvert tilfælde ifølge The Restaurant Magazine, der i går under sit årlige arrangement udpegede den danske restaurant til at ligge i toppen af listen over de 50 bedste.

Noma blev sidste år forvist til en andenplads af den spanske Celler de can Roca, men i år måtte det spanske etablissement se sig overhalet af René Redzepi og resten af holdet bag Noma.

»Vi gik ind med meget få forventninger og gik nærmest ind som et taberhold i folks forventninger. Derfor var det på en måde den allerfedeste sejr den her«, sagde en oprømt René Redzepi til Politiken få minutter efter førstepladsen var en realitet.

Overvandt 'Woody Allen-kompleks'

Han holdt en tale, hvor han overvandt hvad han selv kaldte sit 'Woody Allen-kompleks', der havde gjort ham for genert til at holde den i 2010, da Noma stod øverst på podiet for første gang. Det blev en tale, der først og fremmest blev en tak og en hyldest til hele holdet på Noma, personalet, som René Redzepi kaldte sit ”dream team”.

»Jeg var genert over at holde talen for fire år siden. Jeg følte måske ikke helt, at vi fortjente at stå øverst på listen dengang. Jeg stod jo blandt mine idoler. Men i aften turde jeg godt holde talen«, sagde René Redzepi efter at have fået tænkt sig lidt om efter sejren.

»Er vi virkelig den bedste i verden? Det er jo som at sige, at rød er den bedste farve i verden, hvordan kan man dømme det? Jeg har personligt fået mit livs bedste måltid på en lille ramen-bar i Japan og den er der måske ikke mange mennesker, der har opdaget«, sagde han.

Redzepi: Ingen ønsker at se et røvhul vinde

Til spørgsmålet om hvorvidt Noma bare var bedre til at reklamere for sig selv end andre restauranter og skabe kontakter, svarede den danske kok, at det i sidste ende handlede både om madlavning og personlighed.

»Ingen ønsker at se et røvhul vinde, men på den anden side, så tror jeg simpelthen ikke på at vi skulle kunne påvirke de 900 mennesker, der er med til at udpege verdens bedste restaurant«, pointerede René Redzepi, der understregede, at han er forsigtig med at prøve at blive succesfuld.

SE FAKTA

»I det øjeblik man begynder at jagte succesen, mister man sig selv lidt. Man bliver bange for at miste succesen og det kommer til at betyde alt for meget. Mere end at lave mad«, advarede han.

Af samme grund mener han ikke, at førstepladsen, der nu er Nomas for fjerde gang, kommer til at ændre særlig meget ved Noma og restaurantens måde at gøre tingene på.

»Hvad vil ændre sig? Tja. Vi vil få flere trofæer på hylden. Det vil nok være den største ændring«, sagde han tørt, og fortalte, at Noma havde været inde i en udvikling, hvor mange kokke havde forladt restauranter for at prøve lykken selv og at det havde betydet stor udskiftning i køkkenet.

»Det er en af den slags ting folk ikke fortæller en, når man skal drive restaurant. At man en dag mister sine kokke og at de vil prøve for sig selv, og at man kan glæde sig over at det går dem godt. Men med det nye hold var der måske en fornemmelse fra sidste år, at vi var dem der 'tabte førstepladsen'. Sådan har vi det ikke mere nu«, sagde en glad René Redezepi.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden