Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PRYNER ANDERSEN JONAS/Politiken
Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS/Politiken
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaffeslabberas Guide: Byens lækreste konditorier

Gåsebryst, Othellolagkage og linser med varm chokolade i klirrende porcelæn. iBYEN viser vejen til det søde flødeskum.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fransk mesterklasse I 2007 åbnede franske David Piffre et af byens bedste konditorier i Oehlenschlægers-gade, hvor en gul og hvid-stribet markise blafrer over vinduer med tynd parisisk skråskrift: Le Montmartre.

Inde bag de draperede gardiner hænger kobbergryder på bindingsværket, guldindrammede spejle på de gule vægge og en fransk hane i jern. Højttalerne skratter med pariserjazz fra 1920'erne, mens Piffre byder velkommen med et »Goddag, Monsieur«.

Han taler dansk med franske fraser som støtteklodser og fortæller, at han har været uddannet kok og konditor siden 1987, hvor han begyndte at rejse verden rundt med kræsne franske ambassadører, der krævede en »excellente« kvalitet, når de skulle mindes fædre-landets stolte kagetradition.

I dag sælger han sine utrolig lækre kager til københavnere fra glasmontrerne, hvor den klassisk franske citrontærte lokker ved siden af chokolademoussen betrukket af et spejlblankt lag mørk chokolade.

Men det, der fanger blikket først, er de firkantede, trekantede og cirkelrunde minikager, som kun franskmænd kan lave dem. Som skåret af barberblade blotter de knivskarpe kanter fine lag af farver i kager som 'mandarin og abrikos', 'mango og kakao', 'kastanje og cognac' og 'pære og karamel'.

De koster omkring 35 kr. stykket og smager mere af gourmet end af morgenbrød, og danskerne har taget så godt imod dem, at ejeren har åbnet en filial i Grønnegade.

Le Montmartre. Ti.-sø. kl. 8-18. Oehlenschlægersgade 5, Kbh. V.

Et sukkertrip tilbage i tiden
Når man åbner døren til byens ældste konditori, La Glace, er det som at træde over tærsklen til en dekadent tidsalder, hvor der hang høje hatte og pelsede muffer på stumtjeneren.

Ikke meget har ændret sig i de gamle lokaler, siden Nicolaus Henningsen åbnede sit konditori i 1870 for byens borgerskab. Farvelagte kobberstik af kager og konditorer udtrykker en faglig stolthed og traditionsbevidsthed i den lune stue, hvor den civiliserede selskabelighed pakkes ind i florlette gardiner og ornamenterede bløde gulvtæpper.

Der er ofte fyldt ved de runde marmorborde, hvor slubrende trutmunde anslår fællestemaet for både ældre damer med børnebørn og kærestepar, der sukkerkysser over enorme stykker lagkager eller konditorkager som Fragilité, Sarah Bernhardt og Prinsesse Thyra.

Ud af stedets 17 lagkager er Sportskagen den mest berømte og har været en del af repertoiret siden 1891, hvor den blev fremstillet til Folketeatrets teaterstykke 'Sportsmænd'.

En imposant omgang flødeskum spækket med knuste nougatstykker på makronbund pyntet med karamelliserede vandbakkelser. Et enkelt stykke til 42 kr. er nok til at bringe balance i blodsukkeret på en hel plejehjemsdelegation, mens en lille kande kaffe til 92 kr. for to kan vælte budgettet for en hel kollegiegang. Men så serveres den også i en lille sølvkande. For det er både de bedsteborgerlige manerer og de uhørt lækre kager, man betaler for her.

La Glace. Tlf. 33 14 46 46. Åbent: Ma.-to. kl. 8.30-17.30, fr. kl. 8.30-18, lø. kl. 9-17 og sø. kl. 11-17 (søndagslukket fra april til september). Skoubogade 3, Kbh. K.

Specialiteten er scones
En af Københavns store bagerkæder Reinh van Hauen er kendt for brød og kager af høj kvalitet, men konditoriet i Store Kongensgade har ikke helt den følelse af omhu og respekt for konditori-traditionen, man kan finde andre steder.

Man kan godt føle sig lidt hensat til en anonym kaffebarkæde, og det er ikke stedet, man slæber børn eller børnebørn hen for at få en gammeldags konditorioplevelse af den opulente slags. Men kvaliteten fejler ikke noget.

Kaffen er fra en automat med friskmalede bønner, og udvalget af brød og kager stort. For de rigtigt sultne tilbydes diverse pizza-lignende former for bagværk med skinke, ost og den slags samt naturligvis boller, morgenbrød og deslige.

En specialitet er scones, en anden små-kagerne, som for eksempel de virkelig gode jødekager. Om eftermiddagen serveres der også flødekager og lagkager, og priserne er overkommelige. Men som sted det er ikke noget hyggeligt sted, hvor man slæber børn eller børnebørn hen for at få en gammeldags konditoroplevelse af den opulente slags.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Reinh Van Hauen. Tlf. 33 93 17 03. Åbent: Ma.-to. kl. 7-18, fr. kl. 7-19, lø. kl. 8-16 og sø. 8.30-16. Store Kongensgade 45, Kbh. K.

Strandvejsudsigt
Taffelbays Konditori ligger der, hvor Strandvejen begynder at blive rigtig eksklusiv, lige inden Blidah Park. Men stedet underspiller mere end råber op: En ganske almindelig bagerforretning med en god håndfuld kurvestole og borde (såvel ude som inde) og ikke et sted, hvor man bliver forkælet med ternede duge og bedstemoderlig omsorg.

Det er sådan et sted, man lige sætter sig ned og napper en kop kaffe og en kage, når man nu alligevel er ude at lufte hunden eller nede for at hente et af de i øvrigt glimrende brød, stedet er kendt for i lokalområdet.

Men får man ikke sukret konditorfornemmelse af at træde indenfor, gør kvaliteten på tør-kager, boller og ikke mindst wienerbrød forskellen – og stedet har i øvrigt den uforpligtende afslappethed, der kendetegner området.

Lokalet er lyst, og priserne slet ikke så høje, som man kunne forvente. Så skulle ens vej falde forbi, kan man roligt sætte sig ned og drømme om den dag, man måske får råd til en bolig i området og mulighed for at blive en af de lokale stamgæster.

Taffelbay. Tlf. 39 40 41 11. Åbent: Ma.-fr. kl. 6.30-18, lø. kl. 7-16 og sø. kl. 7-18. Strandvejen 213, Hellerup.

Overraskende Amageroplevelse

Amager Boulevard er et besynderligt stykke vej, som har noget hektisk over sig. For de fleste er det blot forlængelsen af Langebro og en strækning, man bevidstløst har iagttaget gennem et taxavindue.

Men her ligger altså konditoriet Chantilly, som holder franske kage- og brødtraditioner højt, selv om indehaverne tydeligvis stammer fra Østen. Lokalet er ikke stort, og der er kun et par siddepladser inden døre, plus et par yderligere på fortovet, men til gengæld er kvaliteten på varerne af overordentlig god kvalitet, ligesom betjeningen er uhyre høflig og imødekommende.

Kaffe fås i de fleste varianter, og vælger man at tage den med sig, er prisen meget konkurrencedygtig. Stedet præsterer nogle af byens mest indbydende tebirkes – de er godt nok store – og de fire forskellige typer af scones er særdeles delikate.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dem med gulerod er måske ikke helt traditionelle, men til gengæld meget velsmagende og luftige. De virkelige hits er imidlertid eclairs, som fås både med mokka og chokolade.

Sjældent at man får så vellavede vandbakkelser i København. Et andet lækkeri er små citrontærter, som har den helt rette balance mellem sødt og surt. Desuden laver man på stedet madeleinekager, men vil man have lindete og Marcel Proust-stemning, må man fragte dem til privaten. Priserne er rasende billige, kvalitet og udvalg taget i betragtning.

Chantilly. Ti.-fr. kl. 6-17, lø. kl. 7-17 og sø. kl. 7-16. Tlf. 32 95 41 77. Amager Boulevard 127, Kbh. S.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden