Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR - Thomas Steen Sørensen (VM i Risotto)/Thomas Steen Sorensen
Foto: PR - Thomas Steen Sørensen (VM i Risotto)/Thomas Steen Sorensen

Verdensmester. Skal det være ekstra ekstravagant, kan man da passende toppe sin risotto med jomfruhummer og kaviar.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se vinderopskriften: Dansk tv-kok vinder VM i risotto

Martin 'Guf' Rasmussen løb med sejren under det uofficielle verdensmesterskab i risotto, der i går løb af stablen ved Torvehallerne i København.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske kok Martin 'Guf' Rasmussen kan nu pynte sig med titlen som uofficiel verdensmester i risotto, efter at han i går søndag slog resten af feltet ved VM i Risotto 2016, der blev afholdt ved Torvehallerne i København i forbindelse med madfestivalen Copenhagen Cooking.

I konkurrencen dystede en række amatørkokke og professionelle om både titlen og æren, og Martin 'Guf' Rasmussens variant af den cremede italienske klassiker lavet på parmesan, citronsaft og en bouillon på ristet brød var ifølge dommerpanelet dagens bedste.

LÆS OGSÅ

Konkurrencen er oprindeligt startet af Grød-iværksætteren Lasse Skjønning Andersen, der igen i år delte dommertrøjen med Elvio Milleri, ejer af bl.a. hæderkronede Era Ora, samt madskribent Mira Arkin og Magnus Sonne, kok og produktudvikler hos Aarstiderne.

Med risotto plejer vi at citere Eminem og sige, at du har 'one shot, one opportunity'

Lasse Andersen fortæller over telefon til Politiken, at dommerpanelet vurderede de enkelte deltageres risottoer ud fra parametrene »konsistens, fedme - altså hvordan kokken monterer risottoen med smør og parmesan - og balancen i anretningen. Dybden i smagen er vigtig, og den skal ramme den perfekte balance mellem salt, surt, sødt, bittert og umami«.

»Der var rigtig mange gode serveringer«, fortsætter Andersen, »men samlet set må man bare sige, at 'Guf' har virkelig godt styr på teknikken bag kunsten at lave risotto. Med risotto plejer vi at citere Eminem og sige, at du har 'one shot, one opportunity', for tilbereder du ikke risene helt perfekt, er konsistensen ødelagt. Rigtig mange serveringer var gode, rigtig mange var idérige, nogle var sjove. Men 'Guf' rammer bare den perfekte balance fra A til Z. Og hans opskrift med parmesan og bouillon på ristet brød havde bare den X-faktor, der skulle til for at løbe med sejren«.

Efter konkurrencens indledende runder konkurrerede Martin 'Guf' Rasmussen - der har arbejdet på flere københavnske restauranter, været vært på 'Madlaboratoriet' på DR Ultra og i øvrigt tidligere selv har ageret dommer i konkurrencen - i finalen mod Mattia Molinelli fra Italien, Martin Andersson fra Sverige og Umut Sakarya fra Danmark.

TVSe sidste års vinderopskrift her

De serverede alt fra dessert-risotto med kaffeis og brændte mandler til blodpølse-risotto med brunet smør og grønt, men måtte dog alle se sig slået af Martin 'Guf' Rasmussens mere klassiske variant, der dog overrasker med en noget aparte bouillon.

Se vinderopskriften her:

Opskrift: Martin 'Guf' Rasmussen

Bouillon på ristet brød og parmesan

  • 200 g smør
  • 3 dl daggammelt brød (ristet meget hårdt af)
  • 2 fed hvidløg
  • 200 g parmesan i tern
  • 2 kviste timian
  • skal fra 1 citron

Sådan gør du:

1. Rist det hele godt af i en gryde, men pas på at hvidløget ikke bruner. Kom 2 liter vand i gryden og lun det hele op - det må ikke koge. Lad det trække i 2 dage og sigt det hernæst gennem en fin sigte.

Risotto

  • Olie
  • 1 skalotteløg i meget fine tern
  • 210 g risottoris (carnaroli eller vinalone nano)
  • 1 glas tør hvidvin til dig selv
  • 1 glas tør hvidvin til din risotto
  • 1 l bouillon
  • 200 g fintrevet parmesan
  • 100-150 g smør i tern
  • Skal og sagt fra 1 citron
  • Salt og peber efter smag

Sådan gør du:

1. Varm olie op i en stor gryde og tilsæt løg under høj varme – undgå at løgene bruner. Tilsæt risene og varm dem igennem til de fremstår glasklare.

2. Kom vinen i og "bank" dine ris, fortsæt til du kun kan dufte ris igen.

3. Kom løbende boullionen i gryden og rør i gryden en gang imellem.

4. Efter 17 minutter er risottoen ved at være klar: Den skal være flydende men tydligt cremet. Kom nu parmesan, smør og citron i og rør forsigtigt, så risene stadig er hele, og har et lille bid ved servering.

Server med friskpresset citronsaft, små smørristede (med en lillebitte smule hvidløg) croutoner, friskrevet parmesan og friskkværnet peber.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden