Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbudt. Siden søndag har det været forbudt at sælge foie gras i Californien - det glæder dyreværnsaktivister, der har ventet i otte år.
Foto: BOB EDME/AP

Forbudt. Siden søndag har det været forbudt at sælge foie gras i Californien - det glæder dyreværnsaktivister, der har ventet i otte år.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er foie gras forbudt i Californien

Efter 8 års tilløb er Arnold Schwarzeneggers lov mod salg og servering af foie gras fra ænder og gæs netop trådt i kraft.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lørdag aften gik restauranterne i Californien amok i foie gras-menuer, der i de mest grelle tilfælde inkluderede jordbærkage med foie gras-mousse og foie gras-is - og sågar en »foiedka«-cocktail lavet på vodka trukket med en fedtlever.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 skønne velkomstgaver

Det var de allersidste krampetrækninger, for søndag morgen, 1. juli, blev foie gras forbudt i staten. Bryder en restaurant loven, vanker der fremover bøder på op mod 1.000 dollar, skriver Guardian.

Arnold skrev under Den kraftige modstand mod produktion af foie gras, der involverer tvangsfodring af fjerkræ gennem en slange i halsen, fik tilbage i 2004 den daværende guvernør i Californien, Arnold Schwarzenegger, til at underskrive et forbud mod salg af foie gras i staten.

Men samtidig fik tilhængerne af den kontroversielle leverdelikatesse en lang overgangsperiode, før forbuddet skulle træde i kraft.

Og mens denne deadline nærmede sig, har restauranter i Californien med speciale i foie gras mærket kæmpe efterspørgsel på bordene og de overdådige foie gras-menuer.

Specialmenu fyldt med lever
Blandt andre restaurnaten Mélisse i Santa Monica, hvis chef James Spencer fortæller til Guardian:

»Vi har haft en special-menu siden februar, og dens popularitet har været voksende. Få gæster har valgt det, fordi de gerne vil prøve, hvad foie gras er for noget, men de fleste er allerede fan af det«.

LÆS

Aktivister mod foie gras

Nogle restauranter har dog holdt helt lav profil med deres foie gras-orgier - blandt andet, fordi dyreværnsaktivister ved flere lejligheder har stormet lokalerne.

LÆS

Her har de medbragt bannere med påskriften 'hvor meget ondskab kan du nedsvælge' og messet 'det er ikke mad, det er syg lever'.

»Foie gras er et barbarisk produkt. Det skulle aldrig have været opfundet. Og det skal i særdeleshed ikke eksistere i 2012«, siger Bryan Pease, medstifter af 'Animal Protection and Rescue League', til Guardian.

DEBAT

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden