Synes du, østers er en spise i den kategori, som rimer på champagne og dekadente fester i tsarens hof, så er du ikke helt på afveje. Fra tidlige tider var østers en råvare forbeholdt aristokratiet, og herhjemme indførte Frederik II i 1587 den højeste straf til den, som formastede sig til at samle det kongelige guld , ’osterlingen’.
Dengang fandtes der nemlig massevis af østers langs de danske kyster, særligt i vadehavsområdet. I 1700-tallet stod østersen for en tredjedel af højadelens økonomi, blandt andet var den russiske tsar en flittig kunde. Der findes beretninger om en fest, hvor tsarinaen bestilte 700 snepper og 33 tons østers fra kongens Schackenborg. Omkring 200 østers skulle der være bestilt til hver eneste gæst. Velbekomme!
Det eksklusive label klæber stadig til østersen i dag, selvfølgelig også fordi det er en delikat og letfordærvelig råvare, som ikke er helt billig – hvis du da skal købe den i en butik. Går du derimod ud og ’plukker’ den selv, er den ganske gratis. Det kan du gøre mange steder langs de danske kyster, og bare rolig: det kongelige forbud er ophævet i dag.
I Limfjorden lever den originale danske østers, Ostrea edulis, stadig i bedste velgående. Den samme art uddøde i Vadehavet i 1929, men i 1990’erne begyndte en ny østersart at indfinde sig, Crassostrea gigas, eller stillehavsøstersen. Arten er invasiv og ikke så let at slippe af med, men der findes én måde at hjælpe Vadehavets sarte økosystem af med den anmassende østers – spis dem.
Her er fire forslag til hvordan.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind