0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spis som en konge: Spis østers

Tsarer og konger har elsket den delikate, letfordærvelige og dyre råvare. Du kan selv plukke østers, og eftersom det er en invasiv art, er det bare om at komme i gang med at spise den.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Eva H. Tram
Foto: Eva H. Tram
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Synes du, østers er en spise i den kategori, som rimer på champagne og dekadente fester i tsarens hof, så er du ikke helt på afveje. Fra tidlige tider var østers en råvare forbeholdt aristokratiet, og herhjemme indførte Frederik II i 1587 den højeste straf til den, som formastede sig til at samle det kongelige guld , ’osterlingen’. ​

Dengang fandtes der nemlig massevis af østers langs de danske kyster, særligt i vadehavsområdet. I 1700-tallet stod østersen for en tredjedel af højadelens økonomi, blandt andet var den russiske tsar en flittig kunde. Der findes beretninger om en fest, hvor tsarinaen bestilte 700 snepper og 33 tons østers fra kongens Schackenborg. Omkring 200 østers skulle der være bestilt til hver eneste gæst. Velbekomme!

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere