Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Columbus Leth
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sæsonens sidste chance: Melonen der holder vand

Lad den søde røde melon give et frisk løft i salater, smoothies og flødeskumskager.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En vandet vittighed fra min barndom: Hvad er det, som er grønt udenpå og rødt indeni? En frø i en blender!

Jeg er altid blevet beskyldt for at have en plat humor. Først af mine klassekammerater og nu af mine børn. Vittigheden kom jeg til at tænke på her i sommervarmen, da jeg stod og kiggede på en stor stabel grøn(røde) vandmeloner. Ooorrrker jeg at slæbe én hjem? De smager jo godt, men de er så satans tunge. De bliver ligesom ved og ved med at give mad og fylder op i køleskabet, når man ikke får dem spist op. Er der ikke flere retter, man kan bruge dem i?

LÆS ARTIKEL

Mange kender vandmelonsalaten med feta. Det har ikke været mig muligt at finde ud af, hvor opskriften stammer fra, men jeg ved, at jeg første gang smagte den i Israel i 80’erne. Jeg kan ikke huske, om salaten blot bestod af melon og ost, eller om der var løg i tynde både, en krydderurt, måske mynte, og olie og eddike i også. En ting er sikkert, og det er, at den salte og fede ost klæder den søde, kalorielette melon. Hvis man googler vandmelonsalat, dukker en million hits med salaten med fetaost op.

OPSKRIFT

Melonens største aktiv er netop vandet. Den består af minimum 90 procent vand og er derfor yderst læskende og en rigtig sommerfrugt, som kommer fra tropiske og subtropiske egne. Oprindeligt er den fra det sydlige Afrika, hvor den stadig hjælper nomadestammer i Kalahariørkenen med at slukke tørsten.

OPSKRIFT

Derfra blev frøene ført til Egypten, hvor den efter sigende er fundet i maven på kongelige mumier. Og så rejste den store frugt, som botanisk er et bær, fra det nordlige Afrika via blandt andre maurerne til Europa og ud i den øvrige verden.

Vandmelon verden rundt

I dag er der udviklet forskellige varianter, både kernefrie, mini og gule. De er blevet sødere, og de holder sig længere, så de kan transporteres rundt i verden – bl.a. til nord for Alperne, hvor de ikke kan gro. De eksemplarer, vi køber i Danmark, er desværre ofte ikke så søde som dem, vi spiser sydpå.

OPSKRIFT

Rundt omkring i verden bliver vandmelonen spist på forskellig vis. I Østen bliver skallen syltet og stegt. Japanerne har udviklet firkantede meloner, som er nemme at stable. Og hjerteformede, som sælges i dyre domme. Smarte newyorkerkokke har lavet ’skakternssalat’ med melonkuber i forskellige farver kombineret med avokado – og helt fint skårne melonskiver nederst i salaten, som parrer sig med vinaigretten i bunden af tallerkenen.

OPSKRIFT

Hvis du bliver træt af melonbåde og melonsalat med fetaost, så prøv en smoothie, en kornsalat med blåbær og bladselleri, en melonsnack med fetacreme eller en overraskende vandmelonkage – og tjek selv, om opskrifterne holder vand.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden