Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er ikke raketvidenskab at lave et godt rugbrød fra bunden, men det tager lidt tid, fordi det skal hæve op mod 28 timer i alt.
Foto: Chris Tonnesen

Det er ikke raketvidenskab at lave et godt rugbrød fra bunden, men det tager lidt tid, fordi det skal hæve op mod 28 timer i alt.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rugbrød med masser af kerner

Jeg bager mange forskellig slags rugbrød, nogle med masser af sødme fra maltsirup, andre mere ’rene’ alene baseret på rugmel, og så er der det her, som jeg oftest vender tilbage til, fordi der er masser af konsistens fra kerner, sprød skorpe – og så holder det sig utrolig godt i flere dage uden at blive kedeligt.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

til 2 store rugbrød a 1.900 g

2 rugbrødsforme a ca. 2,7 liter

9 dl vand

33 cl øl, gerne porter

675 g knækkede rugkerner eller skåret rug

200 g solsikkekerner

150 g hørfrø

60 g honning eller mørk maltsirup

400 g surdej

900 g rugmel

175 g sigtet speltmel eller hvedemel

40 g salt

1 spsk. smør til smøring af forme

1. Start med at blande vand, øl, rugkerner, solsikkekerner, hørfrø og honning, og lad det stå i 3-4 timer på køkkenbordet (eller natten over).

2. Dej: Start med at blande surdejen i kerne-blandingen, slut af med de to slags mel og salt, og ælt godt igennem.

3. Smør rugbrødsformene med smør, og fordel rugbrødsdejen i formene, ca. 1.900 g i hver. Pres dejen i et ensartet jævnt lag med en våd hånd (så klistrer dejen ikke fast), og prik et ensartet hullet mønster i overfladen med en gaffel.

4. Kom et let opvredet viskestykke over, og lad brødene hæve i 18-24 timer et køligt, men ikke koldt sted – optimalt ved 15-18 grader – dejen skal hæve ca. 30 procent, helt op til kanten af formen.

5. Bagning: Pensl forsigtigt brødet med lidt vand eller sprøjt med en forstøver, og bag det i en 160 grader varm ovn i 1time og 45 minutter. Tag brødet ud af formen, og bag det 15-20 minutter mere uden form. Lad rugbrødet køle helt af på en rist.

6. Brødet smager fantastisk efter et par timer, hvor skopen er meget sprød og krummen fugtig, men rugbrødet vil være lettere at skære i skiver, og skorpen vil blive blødere efter 1døgns tid.

7. Opbevar rugbrødene i en plastikpose, når de er kølet helt af. Sæt det aldrig nogensinde i køleskabet, da det vil blive tørt, miste struktur og smag. Kan holde sig i op til 7 dage.

Tip

Hvis brødet hæver færdigt sent om aftenen, hvor man ikke kan nå at bage det, kan man bremse processen ved at sætte brødene i køleskabet til næste dag og bage dem om morgenen. Rugbrødet vil herved blive en anelse syrligere på grund af den længere hævetid. Surdej kan købes hos helsekostbutikker.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden