Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Øllebrøden er lavet med brunet smør, brødet er karamelliseret og afrundet med chokolade, og derfor giver den mest mening som en dessert oven på et ikke alt for tungt måltid.
Foto: Chris Tonnesen

Øllebrøden er lavet med brunet smør, brødet er karamelliseret og afrundet med chokolade, og derfor giver den mest mening som en dessert oven på et ikke alt for tungt måltid.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens bedste øllebrød

For mig er det her simpelthen verdens bedste øllebrød: Med dens mørke fyldige smagsmættede karakter er den voldsom, tung og tilfredsstillende. Det var Jonas, en af vores kokke på Aamanns, som for et par år siden introducerede mig for dens enkle opbygning, og som slog mig bagover med en intensitet, der næsten irriterede mig, fordi jeg ikke selv var kommet på den.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

4 personer

175 g mørt rugbrød

40 g smør

4-5 spsk. rørsukker

33 cl mørk øl

vand

30-40 g chokolade, 60-70 pct.

Tilbehør

rabarberkompot,

eller bagte syltede rabarber

flødeskum

1. Skær rugbrødet i skiver og derefter i tern på cirka 1x1cm. Smelt smørret på en pande, og steg rugbrødet heri ved moderat varme.

2. Kom sukker på panden efter 4-5 minutter – når rugbrødet dufter ristet, og smørret er brunet let. Vend godt rundt i det hele, til sukkeret karamelliserer let, men uden at det bruner for meget.

3. Kog panden af med øl, og kom det hele op i en lille gryde. Fyld vand på, til det akkurat dækker rugbrødet.

4. Kog videre i cirka 15 minutter ved svag varme, til rugbrødet er kogt ud.

5. Pisk øllebrøden grundigt igennem. Jeg fortrækker struktur i min øllebrød og nøjes med at piske – hvis du vil have en mere glat grød, kan du presse øllebrøden igennem en sigte eller blende den med ens stavblender.

6. Tilsæt lidt ekstra øl og/eller vand, hvis øllebrøden er meget bastant. Rør chokoladen ud i øllebrøden, når den er varm, men ikke kogende. Smag øllebrøden til, eventuelt med lidt ekstra rørsukker.

7. Server øllebrøden varm med koldt letpisket flødeskum og en god rabarberkompot.

Tip

Du kan forberede øllebrøden til og med punkt 3 og derefter lade den stå på køl, indtil det skal bruges – eventuelt til næste dag.

Smag til. Smagen afhænger meget af, hvor tørt rugbrødet er, og hvilken øl man bruger, men som med alt andet i køkkenet skal man huske at stole på sine smagsløg. Skru op eller ned for sødmen, tilsæt mere eller mindre chokolade, øl, smør osv. afhængigt af din søde tand og tolerance for bitterhed.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden