Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Columbus Leth
Foto: Columbus Leth
Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salat er alt andet end tilbehør

Tina Scheftelowitz' nye salatbog følger årstidernes udbud og gør op med det traditionelle salatbegreb.

Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salat til kødet er den rækkefølge, de fleste kødspisere følger.

Men i virkeligheden burde det være lige omvendt: at salaten er måltidets omdrejningspunkt, hvortil man kan spise et stykke kød eller fisk.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Kød og grønt skal være sideordnede på tallerkenen – der skal være ligestilling, mener kogebogsforfatteren Tina Scheftelowitz, der er aktuel med en ny salatbog i ’Suveræne’-serien: ’Suveræne salater året rundt’.

Bogen indeholder 90 nye salatopskrifter, og den følger kalenderåret, som bogens titel antyder.

Opskrifterne tilberedes i takt med de skiftende årstiders tilgængelighed af råvarer, så måned for måned præsenteres læseren for de rødder, kålsorter, frugter, salattyper, nødder osv., der er i sæson hos de danske grønthandlere.

Sæsonfascist
Tina Scheftelowitz kalder sig selv for ’sæsonfascist’ – det ligger hende meget på sinde, at vi skal blive bedre til at benytte præcis de råvarer, som hver sæson byder på.

Og hun er klar over, at hun ikke selv, i sine hidtidige bøger, har haft nok øje for at præsentere læserne for, hvornår hvilke råvarer er i sæson.



»Bøgerne har været opbygget mere tematisk efter grøntsagstyper, og man skulle helt om bag i bogen for at finde ud af, hvilke grøntsager der er bedst om sommeren. Det var ikke alle, der nåede derom«, erkender Tina Scheftelowitz.

I den nye salatkogebog kigger man dog ikke forgæves efter et sæsonregister »helt omme bag i bogen«:

Her findes nemlig en kalender, hvor hver måned har en liste over dels de grøntsager, der er i højsæson, dels dem, som stadig er i sæson i den pågældende måned.

Her et det tydeligt, at det er netop nu, i sensommeren og efteråret, at Danmark har mest forskelligt at byde på.


Smag er gud
Tina Scheftelowitz har i bogen inkluderet de fem vindersalater fra Politikens DM i salat tidligere på året.

Hun var en af dommerne og fremhæver de mange hverdagsråvarer, salaterne består af, men med helt individuelle smagssammensætninger.



»Det er nogle fantastiske salater og på et meget højt niveau«, siger salatdommeren, som ikke lægger skjul på, at smagen er gud.

»Der skal være opfindsomhed både i sammensætningen af råvarer og det, der giver smag til salaten«, siger Tina Scheftelowitz, som til den nye kogebog er blevet inspireret af en tur til Israel.

Det giver sig konkret udtryk i opskrifter, hvor for eksempel sesampastaen tahin, spidskommen og granatæbler indgår.



»Men det er ikke sådan, at det hele nu skal smage som i Mellemøsten«, fastslår salateksperten, som da også overrasker med smagsgivere som Campari, lakridspulver og kirsebærvin i flere af salaterne.

Den udvidede salat

Salatbegrebet er udvidet betragteligt i bogen, som opererer med fire hovedtyper:

de lette med vandholdige grøntsager og frugter, de fiberrige med rodfrugter og kål, de fyldige med kartofler, korn og pasta, og de cremede, bl.a. hummus og tzatziki. Hver måned har desuden et forslag til en buffet, hvor salaterne mikses, så de repræsenterer det hele.

LÆS OGSÅ Salaterne kan være varme eller kolde, grønne eller orange, som opskrifterne med butternutsquash her på siderne.

Det er retter, hvor man ikke er i tvivl om, at de spiller lige op mod det kød eller fisk, der eventuelt serveres sammen med det.

»Butternut er enormt spændende, men det er ikke alle, der lige ved, hvordan de skal gå til den«, siger Tina Scheftelowitz, der præsenterer den dråbeformede grøntsag med det knaldorange kød ovnbagte med flødeost, som mos samt stegte stykker i en salat.

Butternut kan nemt erstattes af det lige så orange hokkaidogræskar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden