Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HannahGrant.com
Foto: HannahGrant.com
Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrifter: Spis som Tourens konger

Mød kvinden, der laver mad til Bjarne Riis' cykelryttere under Tour de France.

Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun er i gang med at tilberede 9 omeletter af 30 æg, da Spis&Bo fanger Hannah Grant på mobilen før tirsdagens 4. etape af Tour de France.

Med headsettet i stilling og et imponerende talent for multitasking snakker hun løs, mens hun sammenbikser et solidt måltid bestående af omelet, ris, skinke og olivenolie, der skal ruste Team Saxo-Tinkoffs 9 ryttere til etapens 25 km holdtidskørsel senere på dagen.

9 ryttere spiser som 30 Det er en kort distance, der – selvfølgelig – skal tilbagelægges på kortest mulig tid, hvilket betyder, at rytterne skal tanke energi til meget eksplosiv kørsel.

Derfor de hurtige, stivelsesholdige kulhydrater i form af ris og de mættende proteiner i form af æg og skinke, der efter løbet sørger for en effektiv genopbygning af de nedbrudte muskler, forklarer hun.

»Ja, de er jo altså kun 9, men de spiser som 25-30 granvoksne mænd«, siger Hannah Grant fra holdets rullende køkken – en lastbil indrettet som et professionelt industrikøkken, som hun selv har designet.

Ryttere på slankekur
Det er tredje sæson, at den 30-årige danske kok med en fortid på bl.a. Noma og Manfreds Take Away turnerer som Riisholdets madmor.

Hun sørger for, at rytterne, der i år kommer fra så forskellige lande som Spanien, Italien, Australien, Tjekkiet, Portugal og Irland, får energi nok til den opslidende Tour de France samt de to andre store etapeløb, Giro d’Italia og Vuelta a España, men samtidig ikke får så meget, at de tager på.

Tricket er et nøje afstemt forhold mellem primært lyst kød, masser af grøntsager og stivelsesholdige kulhydrater i velplacerede og ret begrænsede mængder.

For man kan godt glemme alt om de nærmest mytisk store pastaorgier og kartofler i læssevis – i hvert fald er der i Hannah Grants menuer taget højde for, at omkring 40 procent af rytterne har svært ved at holde vægten nede.

Derfor sammensætter hun måltiderne, så denne gruppe kan styre lidt uden om kulhydraterne og dermed undgå gluten. Sidstnævnte kan nemlig virke hæmmende på optagelsen af vigtige næringsstoffer.

Rytterne må ofre sig
»Der er forskel på at være mæt af pasta og mæt af grøntsager. Det skal rytterne lige vænne sig til, og for nogle kan det godt være lidt svært. Men det er det, der skal til for at være med. Det her kræver meget af dem, blandt andet at de ikke vejer ret meget, og hvis de vil vise, at de er seriøse og seje, må de bringe den slags ofre.

De accepterer det, men det tager sgu lige et par dage at vænne sig til at spise anderledes«, fortæller hun og bliver i det samme afbrudt af en fransk mandestemme, der tydeligvis vil hende noget.



Jeg kan høre hende grine og sige »no, sorryyy« efterfulgt af lidt mere »ha ha«.

»Alle vil have mit tøj hele tiden, fordi der er logo på – men jeg kan jo ikke blive ved med at tage af. Nu var det en opvasker, der ville have mit forstykke«, forklarer hun grinende og fortsætter upåvirket, hvor hun slap.

»I virkeligheden arbejder vi med at sænke indholdet af stivelse, fordi det er det, der giver den hurtigste effekt på rytternes fysik. Jo mindre du vejer, jo lettere har du ved at komme op ad bjerget, men samtidig skal du være mæt og have det dejligt i din krop«. Stenalderkost


Det er præcis den grundtanke, der præger den kogebog, hun netop har udgivet. ’The Grand Tour Cookbook’, som den hedder, er tiltænkt helt almindelige danskere, sportsudøvere, ja, alle, der ønsker inspiration til et liv med sund, mættende kost uden at føle den nye livsstil som én lang ørkenvandring »ad den klidbelagte vej«.

»Det er jo ikke svært at få folk til at spise ris, pasta og kartofler. Til gengæld er det svært at få folk til at spise meget grønt, og ofte er de ret fantasiløse. Den her bog skulle gerne give nogle værktøjer til at tænke ud af boksen«, siger Hannah Grant, der selv har taget den skridtet videre og lever efter stenalderdiæten, hvor bl.a. mælkeprodukter og bælgfrugter er no go.



»Jeg er faktisk også på vej til at skære frugt fra. Det kan virke lidt ekstremt, men det virker for mig, og fordi jeg arbejder rigtig meget og aldrig ved, hvornår jeg igen får noget at spise, er det vigtigt at have et blodsukker, der er stabilt hele dagen«.

Øget energiniveau
Hendes motto er ’pratice what you preach’, men hun er ikke ude på at få hverken cykelryttere eller alle os almindelige dødelige til bare uden videre at hoppe på palæovognen.

Vigtigere for hende er det at øge vores velbefindende og energiniveau.

Der lyder en summen af glade mandestemmer, det skramler i telefonforbindelsen, og så høres et par kindkysselyde.

Den unge kok siger noget på engelsk, der vist ikke er tiltænkt undertegnede, og så er hun nærværende igen.

»Ja, undskyld ... det var holdet. De skulle lige have en krammer alle sammen«. Pioner på kokkefronten


Bjarne Riis’ cykelhold var det første, der fik egen kok.

Holdejeren var træt af de ernæringsmæssigt direkte dårlige måltider, rytterne blev budt på restauranter og hoteller – udkogte grøntsager, tomatsuppe med blendede pomfritter fra dagen før og videre i samme elendige dur – og der måtte ske noget på madfronten for at optimere rytternes ydeevne.

Det var i 2006, og Hannah Grant er den tredje, der styrer køkkenet hos det danske hold.

I dag har 18 af de i alt 22 Tourhold en kok – flere af dem i øvrigt danske – og at der er flere med i feltet, har gjort Hannah Grants 135 årlige rejsedage med cykelholdet endnu festligere.

»Vi er alle sammen en del på Twitter, hvor vi bedriver sådan en slags venskabelig mobning. Og så har vi noget, vi kalder chefbattle – en kok vælger tre råvarer, og af dem skal vi alle sammen lave en ret om aftenen, tage et billede af den, og så lægger jeg dem alle sammen op til afstemning på et site. Det har vi det ret sjovt med«.

Rent og overskueligt
Forude venter nogle krævende dage. Især for rytterne, der i alt skal tilbagelægge løbets første 1.513,5 km inden første hviledag mandag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men der venter også Hannah Grant benhårdt arbejde i køkkenet.

Sammen med sin kokkeelev, Jonathan – Team Saxo-Tinkoff er verdens eneste cykelhold, som er godkendt som uddannelsessted – skal hun tilberede en hel stribe morgenmåltider, aftenmåltider, der består af op til fem forskellige retter, såkaldte race snacks, after race foods plus alt det løse.

Og så tænker man, at man måske godt kunne spise rytterne af med en rugbrødsklemme indimellem, men så let går det ikke – der er tænkt over hver en lille detalje i menuernes sammensætning.

Maden skal give energi, den skal smage af noget og af det, den er, de seks forskellige nationaliteter skal tilgodeses (hvorfor der f.eks. stort set altid er kylling på menuen), og så skal de forskellige råvarer være skåret ud i så tilpas store stykker, at de uden besvær kan pilles fra, hvis man ikke bryder sig om dem.



»Jeg prøver også at undgå at bruge for mange nye og ukendte råvarer i samme ret – jeg vil gerne introducere nye ingredienser, men så skal de helst indgå i noget velkendt.

Rytterne har ikke overskud til helt anderledes smagsindtryk, og de har heller ikke energi til for eksempel en salatbuffet, hvor de selv skal blande deres mad. Så jeg prøver at gøre det så rent og overskueligt som muligt, men samtidig med øje for at tilfredsstille alle deres smagsløg«. Forkælelse i vente

Samme strategi har hun brugt i sin nye kogebog. Den er opdelt i etaper og dage, hvor hver dag repræsenterer et aftensmåltid – overskueligt, enkelt og ligetil, som hun ville servere det for rytterne.

Med den lille forskel, at opskrifterne i bogen er tiltænkt fire personer, hvor de under et etapeløb som Tour de France kun rækker til knap to ryttere. Bogen indeholder også en stribe opskrifter på morgenmad, brød og race foods. Hvis man nu skulle få brug for at snuppe et nærende måltid med på farten.

Desuden kan man læse interview med danske og udenlandske ryttere og et kapitel om ernæring skrevet af holdejerens hustru, Anne Dorthe Tanderup, der fungerer som holdets kostvejleder.

LÆS OGSÅ Hannah Grant er ved at være færdig med de ni omeletter. Om lidt kommer rytterne. De har været ude for at sondere ruten til holdtidskørslen, som de skal køre om godt fire timer. Måske føles dagen i dag madmæssigt ikke som den store forkælelse – omeletten, skinken og risene er mest tænkt som brændstof – men søndag, når de har tilbagelagt de 168,5 km mellem Saint-Girons og Bagnères-de-Bigorre, venter der dem en treat, sådan som det sig hør og bør aftenen inden en hviledag.



Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Måske de endda kan se frem til en treretters menu som den, man finder på kogebogens 9. etape – rimmet laks, stegt kalv og chokolademousse.

Velbekomme og god hviledag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden