Syrligt. Havtornens tropiske syre kan gøre underværker for for eksempel asiatiske karryretter og andre sammenkogte spiser.
Foto: Lars Just

Syrligt. Havtornens tropiske syre kan gøre underværker for for eksempel asiatiske karryretter og andre sammenkogte spiser.

Temaer

Havtorn - eksotisk og fuldstændig nordisk

Smagen af de små orange havtornbær får tankerne til at flyve på langfart til de varme lande.

Temaer

Havtorn er om noget en genopdaget skat i det nordiske spisekammer.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Og for mig personligt et klart symbol på det nye nordiske køkkens store succeser, i særdeleshed gennem Noma.



Da jeg var helt nybagt souschef på den christianshavnske restaurant, havde jeg aldrig tidligere hørt om det lille orange bær, der allerede dengang var en blevet en fast del af repertoiret på toprestauranten.

Man kan virkelig undre sig over, at den lille vitaminbombe med de mange kvaliteter i en sådan grad har været i glemmebogen, før den nyfundne forelskelse og fordybelse i lokale råvarer for alvor kom i gang.

Minder om passionsfrugt
For havtornen har med sin høje syre, sin nærmest tropisk aroma og sit meget høje indhold af C-vitaminer adskillige kvaliteter.

Mange sammenligner smagen med passionsfrugt, der også, hvad angår syreindholdet, minder om det lille orange bær.

Men jeg synes nu, havtorn er sin helt egen.

Det har sine udfordringer at arbejde med havtorn i køkkenet.

Saften kan nemlig reagere lidt sjovt ved opvarmning og miste sin aroma. Det gør den til tider lidt flad og mavesur frem for frisk og syrlig.

På den måde synes jeg mest om at bruge bærrene hele eller kun lige akkurat knust i en varm, salt ret.

Varsom behandling

De små kerner inde i bærrene er meget tanninholdige og kan give en lidt ’tør’ fornemmelse i munden, hvis man blender dem ud i saften.

Derfor er det bedst blot at knuse bærrene i en sigte eller blende dem i små korte ryk, så kernerne forbliver intakte.

Havtorn kan dog godt varmes op, hvis man for eksempel reducerer dem og derved intensiverer smagen endnu mere som i opskriften til marshmallows.

LÆS OGSÅ Havtorn vokser vildt langs kysterne i hele Skandinavien, men kan dog være rigtig svære at få fingrene i.

Grenene fra frugtbusken er nemlig oversået med nogle voldsomme torne, og det kan gøre den ret svær at håndtere.

Ved mere omfattende høst klippes grenene, nedfryses, hvorefter de frosne bær kan rystes af. Bærrene smatter nemlig også ret nemt, når man tager fat i dem.



Heldigvis har den nye nordiske succes bragt glemte spiser som havtorn frem i lyset igen. Og det er ikke længere kun Nomas gæster forundt at nyde dette smukke nordiske efterårsbær med den helt særlige tropiske smag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce