York, ’The Rye Bread Project’, med diskussioner og offentlig smørrebrødsfest. Det klassiske smørrebrød, som vi kender og elsker, sluppet fri til leg. Tina kastet mig ud i genren.
Foto: Columbus Leth

York, ’The Rye Bread Project’, med diskussioner og offentlig smørrebrødsfest. Det klassiske smørrebrød, som vi kender og elsker, sluppet fri til leg. Tina kastet mig ud i genren.

Temaer

Opskrifter: Lav selv lækkert vegetarisk smørrebrød

Tina Scheftelowitz synes, at det skønne grønne klæder det mørke rugbrød. Se hendes opskrifter på nyskabende smørrebrød her.

Temaer

Det er godt nok spændende, hvad der sker på smørrebrødsfronten i disse år.

Adam Aamann vred de klassiske madder en tur gennem tidsmaskinen i 2006. Han tog udgangspunkt i gammeldags tilberedningsmetoder, men fandt en ny balance mellem kød, fisk og grøntsager.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Madderne blev mere enkle og ikke så svulstige som de klassiske. Smagsgivere og råvarer blev kombineret på nye måder. Adam Aamann startede en trend, hvor smørrebrødet blev til et gastronomisk håndværk.

LÆS ARTIKEL

Siden er flere fuldt i kølvandet, blandt andre Trine Hahnemann, som formidler smørrebrødet i udlandet, herunder ideen om at bruge lokale råvarer.

På sin velsmurte vej udviklede hun bl.a. i 2010 et spektakulært projekt i New York, ’The Rye Bread Project’, med diskussioner og offentlig smørrebrødsfest.

Fri leg
Hermed er det klassiske smørrebrød, som vi kender og elsker, sluppet fri til leg. Og jeg har også kastet mig ud i genren.

Hvad er så grundingredienserne? Kød med kød på, fisk med fisk på. Hvis man leder med lys og lygte, finder man en enkelt ’grøntsag’ i form af kartoffelmaden med bacon.

Der er dømt masser af mayo (ikke et ondt ord om mayonnaisen i øvrigt – se under opskrifterne) og lidt ’surt’ til pynt.

Måske popper der en agurkeskive op eller en citronrytter (har jeg aldrig forstået funktionen af, men ordet smager godt) og en dusk karse. Der mangler noget!

Der mangler det skønne grønne. Men den er svær, især hvis man ikke gider lave mad med 100 processer i. Vegetarisk smørrebrød er et godt supplement på smørrebrødsbordet – især når man lever efter devisen: intet måltid uden grøntsager!

Bland gerne

Og så udvider de forestillingen om, hvad smørrebrød kan være ved at tage udgangspunkt i grøntsagerne.

Byd gæster til smørrebrødsselskab, og hvis I ikke er helt grønne, så bland de vegetariske stykker med kød- og fiskemadder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden