Foto: COLUMBUS LETH
Mad og drikke

Lav intens mad med koriander

Ikke alle elsker korianderens stærkt parfumerede smag. Men det betaler sig at lære den at kende.

Mad og drikke

Koriander er en af de skønneste krydderurter, der findes. Men det første møde med koriander kan være en stor mundfuld for de fleste, den smager jo ikke ligefrem af persille.

Selv om man kalder den arabisk og kinesisk persille, har den sin egen meget intense smag, som ikke er persille.

Totalt forelsket Mange forbinder desværre korianderens smag med sæbe, da smagen er meget intenst parfumeret.

Det er kun, indtil man lærer den fine smag at kende, for så kan had hurtigt forvandle sig til en meget stor kærlighed. Det er en af de skønneste krydderurter overhovedet, det er jeg nødt til at understrege flere gange, da jeg selv er totalt forelsket i planten.

En verden uden koriander
Hvordan skulle mange af verdens køkkener se ud i dag, hvis de ikke havde haft koriander?

Man kunne slet ikke forestille sig de arabiske lande, Sydamerika, Caribien, Indien og Sydøstasien uden koriander.

Det er også især her, korianderen har det allerbedst sammen med stærke chilier, syrlige limedressinger og sprøde salater med andre parfumerede urter.

Korianderen stammer fra landene omkring Middelhavet og har været brugt i Egypten siden 1550 før vor tidsregning, så den har været omkring meget længe. Planten er blevet brugt til medicin, parfume og masser af skønne madopskrifter.

Hele planten bruges
Alt på korianderen bliver brugt: roden, stænglen, bladene, blomsterne og frøene.

Roden er meget brugt i det thailandske køkken til dressinger og karrypasta, og for det meste er roden stødt i en morter med hvidløg og hvid peber, som bliver brugt som base for mange thairetter.

Stængler bliver brugt til salater, supper og karrypasta, bladene kan bruges til alverdens ting, salater, supper, karry, dressinger, salsa osv.

Men hvis man bruger friske korianderblade i varme retter, skal det bare lige vendes i eller drysses på til allersidst.

De små fine, hvide blomster er superskønne og meget intense i smagen med en skøn sødme.

I familie med bladselleri

Frøene har en helt anden varm aromatisk smag, som nærmest kan bruges i alle slags køkkener verden over, men er en vigtig del af f.eks. garamasala og karrypulver.

De er meget brugt i det indiske, thailandske, malaysiske, indonesiske og nordafrikanske køkken. Koriander er i familie med bladselleri. Hvis man vil, kan man godt finde nogle koriandernuancer i dansk bladselleri, men der eksisterer en thaiselleri, som minder meget om koriander, men er noget mildere og sødere i smagen.

Læg den på køl

Der er også langbladet koriander (phakchi-farang) og vietnamesisk mynte, som minder meget om koriander, men er meget mere parfumeret i smagen. Koriander skal opbevares på køl i en pose, og hvis planten har rod, skal denne stå i vand.

Du kan også fint udplante korianderplanter med rod. Rødderne kan desuden fryses og bruges senere til pasta og dressinger.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce