Svedigt. Kunsten i en chili con carne ligger i tilsmagningen: Man skal finde balancen mellem det stærke, det salte og det sødlige. Og så må den gerne være så stærk, at den kan trække lidt sved på panden.

Svedigt. Kunsten i en chili con carne ligger i tilsmagningen: Man skal finde balancen mellem det stærke, det salte og det sødlige. Og så må den gerne være så stærk, at den kan trække lidt sved på panden.

Mad og drikke

Lad bønnerne stige til himmels

James Price laver cassoulet, chili con carne og baked beans, og så skal der simres.

Mad og drikke

Der findes dem, der ikke bryder sig om bønner, og synes, de smager trist og melet.

Det kan der måske være noget om, hvis man blot koger dem i vand og spiser dem, som de er. Men bønner er helt fantastiske til at suge smag fra andre ingredienser til sig, og derfor håber jeg, at jeg måske alligevel kan friste eventuelle skeptikere med de følgende opskrifter, som alle er sprængfulde af smag.

Cassouleten har jeg før anbefalet, også i vores madprogrammer, men god gerning kan ikke gøres for tit, og har du endnu ikke smagt denne fantastiske ret, er det bare med at komme i gang.

LÆS GUIDE

Cassoulet er ikke for svage sjæle. Det er en stor, tung, fed og mægtig ret, men den er utrolig velsmagende og velegnet til at samle familie og venner omkring. Den stammer fra det sydvestlige Frankrig, hvor der er tre byer, Carcassonne, Castelnaudary og Toulouse, der hver især gør krav på at besidde den ultimative opskrift på ’Le vrai Cassoulet’.

Sidste sommer var jeg i Cassoulet-land og smagte forskellige versioner, som alle hævdede at være originale. Flere af dem var da bestemt okay, men jeg må, måske lidt ubeskedent, sige, at jeg synes, at min cassoulet indtil videre er den bedste. Hvilken af de tre religioner den så tilhører mest, skal jeg ikke gøre mig klog på.

LÆS ARTIKEL

En god cassoulet kræver, ud over de hvide bønner, nogle rigtig gode pølser og noget confit de canard – altså and henkogt i fedt. Sidstnævnte kan man sagtens lave selv, men det er også muligt at købe en glimrende confit de canard på dåse i velassorterede supermarkeder.

Og skulle de ikke have det, så bed dem om at tage det hjem. Hvis vi aldrig brokker os og beder om et større udvalg af varer, så får vi det heller ikke. Nyd din cassoulet med et godt glas landlig rødvin, der sparker fra sig.

Chili con carne kan være mange ting – lige fra en gang bleg millionbøf med bønner i tomatsovs til en virkelig herreret. Jeg synes, at denne version, hvor der både bruges oksekød i tern og hakket kød, er rigtig god. Kunsten ligger i tilsmagningen, hvor det gælder om at finde balancen mellem det stærke, det salte og det sødlige.

LÆS GUIDE

Man kan sagtens bruge almindelige hvide bønner til sin chili, men jeg synes, at de røde kidneybønner klæder retten bedst. Varier mængden af chili efter smag, men den må altså godt trække lidt sved på panden.

Baked beans kender de fleste nok fra de dåser, som man f.eks. bruger i forbindelse med en klassisk English breakfast. Jeg garanterer for, at de hjemmelavede smagsmæssigt er kilometer fra konservesindustriens, og så er de meget nemme at lave.

Prøv dem med et stykke ristet grovbrød og et spejlæg eller måske som tilbehør til et stykke grillet kylling eller lignende. Det er guf!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce