Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: RUNE PEDERSEN
Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre udblødningsmetoder

Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Udblødning over natten og kogning Udblødning natten over eller i mindst 6-12 timer i koldt vand er den metode, der typisk anbefales af kokke. Fødevaremyndighederne i Danmark kræver minimum 10-12 timer. Det vigtige er dog ikke tiden, men at bønnerne bliver ordentlig gennemblødte og svulmer til 2-3 gange deres oprindelige størrelse. Et godt trick ifølge blandt andre America’s Test Kitchen, der tester opskrifter systematisk, er at tilføje omkring 2 tsk. salt pr. liter vand til udblødningsvandet. Saltet mørner bønnernes skind, reducerer risikoen for hårde bønner og nedsætter kogetiden. Efter endt udblødning smides udblødningsvandet ud og nyt vand hældes på. Derefter skal bønnerne bulderkoge i mindst ti minutter, før du skruer ned for temperaturen og lader bønnerne koge eller simre færdig. Bulderkogningen fjerner de skadelige lektiner. Udblødningsmetoden reducerer kogetiden og sikrer samtidig et mere jævnt resultat.

2. Lyn-udblødning og kogning
En væsentlig grund til at udbløde bønner, før man koger dem, er at forhindre – ja – prutter. Nogle mennesker har problemer med at nedbryde visse af bønnernes sukkerarter, kaldet oligosakkarider, der i stedet bliver spist af mavebakterier. I den proces skabes der gas. Hyppig bønnespisning fjerner ofte det problem.

Den allerbedste metode til at reducere de uheldige gasser – og i øvrigt at lave bønner samme dag – er ifølge amerikanske eksperter lyn-udblødning. Bønnerne hældes i kold, saltet vand, bringes i kog og koges i to minutter. Bønnerne skal derefter stå med låg på i 1-2 timer. En times lyn-udblødning fjernede i et forsøg 42 procent af sukkerarterne. Udblødning i koldt vand over natten fjernede kun 28 procent. Smid udblødningsvandet ud. Kog derefter bønnerne, sådan som du ville, hvis de var udblødte natten over.

3. Tørrede kogte bønner

Herhjemme er fødevaremyndighederne helt klare i mælet: Man skal udbløde sine bønner i mindst 10-12 timer, før man koger dem. Det er dog ikke altid sådan, man gør det i udlandet. I masser af lande og i masser af retter koges de tørre bønner sammen med f.eks. hvidløg og krydderurter i halvanden time eller mere, indtil de er møre. Helt uden foregående udblødning. I de lande observerer man blot en hovedregel for bønner: De må aldrig være faste i midten eller al dente, men skal være helt møre. Nogle bønner indeholder giftige lektiner, men det er kogningen, der uskadeliggør lektinerne, ikke udblødningen. En hyppigt brugt metode i det bønneelskende USA er blevet populariseret af New York Times-madskribent Mark Bittman og går ud på at lave bønnerne i ovnen. Man koger bønnerne op i saltet vand (det tager et kvarter). Derefter lægger man låg på gryden, og sætter den i en 130 grader varm ovn i 90 minutter eller mere, til bønnerne er møre. Bønnerne smager på den måde angiveligt bedre, og metoden er mere skånsom. Nogle mener dog, at denne metode giver mere gas – altså prutten – end udblødte bønner. Danske myndigheder advarer mod at bruge ovenstående metode.







Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden