0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Tre udblødningsmetoder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN
Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

2. Lyn-udblødning og kogning
En væsentlig grund til at udbløde bønner, før man koger dem, er at forhindre – ja – prutter. Nogle mennesker har problemer med at nedbryde visse af bønnernes sukkerarter, kaldet oligosakkarider, der i stedet bliver spist af mavebakterier. I den proces skabes der gas. Hyppig bønnespisning fjerner ofte det problem.

Den allerbedste metode til at reducere de uheldige gasser – og i øvrigt at lave bønner samme dag – er ifølge amerikanske eksperter lyn-udblødning. Bønnerne hældes i kold, saltet vand, bringes i kog og koges i to minutter. Bønnerne skal derefter stå med låg på i 1-2 timer. En times lyn-udblødning fjernede i et forsøg 42 procent af sukkerarterne. Udblødning i koldt vand over natten fjernede kun 28 procent. Smid udblødningsvandet ud. Kog derefter bønnerne, sådan som du ville, hvis de var udblødte natten over.

3. Tørrede kogte bønner

Herhjemme er fødevaremyndighederne helt klare i mælet: Man skal udbløde sine bønner i mindst 10-12 timer, før man koger dem. Det er dog ikke altid sådan, man gør det i udlandet. I masser af lande og i masser af retter koges de tørre bønner sammen med f.eks. hvidløg og krydderurter i halvanden time eller mere, indtil de er møre. Helt uden foregående udblødning. I de lande observerer man blot en hovedregel for bønner: De må aldrig være faste i midten eller al dente, men skal være helt møre. Nogle bønner indeholder giftige lektiner, men det er kogningen, der uskadeliggør lektinerne, ikke udblødningen. En hyppigt brugt metode i det bønneelskende USA er blevet populariseret af New York Times-madskribent Mark Bittman og går ud på at lave bønnerne i ovnen. Man koger bønnerne op i saltet vand (det tager et kvarter). Derefter lægger man låg på gryden, og sætter den i en 130 grader varm ovn i 90 minutter eller mere, til bønnerne er møre. Bønnerne smager på den måde angiveligt bedre, og metoden er mere skånsom. Nogle mener dog, at denne metode giver mere gas – altså prutten – end udblødte bønner. Danske myndigheder advarer mod at bruge ovenstående metode.







Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts