Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Med en god køkkenhygiejne er der ingen grund til at smide rester ud før på fjerdedagen.
Foto: JAKOB CARLSEN

Med en god køkkenhygiejne er der ingen grund til at smide rester ud før på fjerdedagen.

Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stop madspild - resterne kan holde i fire dage

Danskerne smider alt for meget ud. Få madekspertens gode råd og undgå at smide god mad i skraldespanden.

Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne er det folkefærd i Europa, der smider flest kilo skrald ud om året, viser en ny opgørelse.

Og en stor del af det er mad, som enten er blevet for gammelt – eller som vi bare tror er for gammelt.

Ifølge en tidligere undersøgelse ryger der hele 63 kilo mad ned i affaldsspanden hjemme i den enkelte danskers køkken.

LÆS ARTIKEL

Men meget af maden kan holde længere, end man umiddelbart skulle tro.

Direkte i køleskabet Det fortæller madekspert Birgitte Escherich, der driver Kostkompagniet – og som netop har skrevet bogen ’Køkkenkræs og kloge kontanter’, der blandt andet handler om, hvordan man undgår madspild.

»Har man eksempelvis en aftensmad bestående af ris, grøntsager og kylling, kan den holde sig helt til fjerdedagen. Men det kræver, at den kommer direkte på køl i en boks med låg på, og at maden bliver varmet grundigt op, når den skal spises«, siger Birgitte Escherich.

LÆS ARTIKEL

Hun tilføjer:

»Det kræver yderligere en god køkkenhygiejne, hvor man ikke blander råt kød og grøntsager sammen. Og et køleskab med en temperatur på maks fem grader«.

Tilsæt flere grøntsager
Et fif er at blande resterne op med nye råvarer.

LÆS ARTIKEL

»Risretten kunne man blande op med flere grøntsager, til sætte æg og mælk og stege som krydderris- frikadeller på panden«, foreslår madeksperten.

Men det er ikke kun det at bruge rester fra dagen før til madpakken eller aftensmaden, vi kan undgå madspild ved.

Mejeriprodukter og konserves kan holde længere
En stor del af de konservesvarer, kolonialvarer og mejeriprodukter, vi køber, kan let holde sig længere end den dato, der står, hvis ikke varen er åbnet.

LÆS ARTIKEL

»Det er da tankevækkende, at hvis man åbner en dåse flåede tomater et halvt år efter udløbsdatoen, fejler den ingenting. Så smider jeg den da ikke ud. Det samme gælder med varer som syltede agurker, rødbeder, sennep, hvor jeg ville være lidt mere skeptisk med fiskevarer som tun på dåse«, forklarer Birgitte Escherich.

Lugt til maden
Også mælk, smør og æg kan som udgangspunkt holde sig flere dage, end producenten skriver.

»Har en mælk ikke været åben, og opbevarer man den køligt, kan du godt bruge den flere dage efter holdbarhedsdatoen, hvis den ikke lugter surt. Og hvis ikke æggene fejler noget – og lugter af ingenting, som friske æg gør – kan man godt bruge dem to uger ud over datoen«, siger hun.

Pålæg har flere uger på bagen

Men når det gælder pålæg som leverpostej og hamburgerryg, bør man være mere påpasselig, vurderer Birgitte Escherich:

»Ferske varer er ofte råvarer, der i forvejen er gamle. En økologisk leverpostej har allerede tre uger på bagen, når den når slutdatoen, så den ville jeg ikke spise efter holdbarhedsdatoen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden