Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LETTE. De afdæmpede vine viser sig at fungere bedst til den fine rogn. Tegning: Mette Dreyer.

LETTE. De afdæmpede vine viser sig at fungere bedst til den fine rogn. Tegning: Mette Dreyer.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vintest: Her er de bedste vine til din stenbiderogn

Thomas Ilkjær tester både champagne og hvidvin til den danske kaviar.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige så lidt elegant og køn stenbideren ser ud, lige så godt og frisk smager dens fine lyserøde rogn. Og det er nu, sæsonen er på sit højeste, hvilket fiskediskenes og -handlernes skilte fører tydeligt bevis for.

Hjemme hos undertegnede spiser vi så meget, vi kan, mens tid er, indtil vi faktisk ikke har lyst mere. Og så melder spørgsmålet sig naturligvis helt af sig selv: Hvilken vin eller – som regel – hvilke vine skal der drikkes til?

Helt naturel smager de fine, næsten knasende små rogn ikke af alverden ud over hav, hvis de da ellers er friske. Som minimum bør man røre dem med salt og lidt citronsaft for at løfte smagen, men for meget kan ændre vinvalget fundamentalt.

Hvis saltmængden er for høj, kan en vin, der måske ellers virkede lidt for sødmefuld, pludselig være fin, men omvendt vil den, hvis der er rigeligt citronsaft, virke endnu sødere. Her er der snarere brug for en syreholdig vin til at balancere den syrlige rogn.

Hvis man bestræber sig på ikke at overdrive hverken salt eller citronmængde, er udgangspunktet en let, delikat, saltvandssmagende og frisk spise. Mad- og vinsammensætningens grundregel nummer 1 er efter min mening at lade vinens fylde og tyngde følge rettens. Så er valget snævret ind til en let og dermed ikke for alkoholrig, delikat og frisk vin (det vil sige ung).

En sådan vin findes dog stadig i temmelig mange udgaver, så for at snævre det yderligere ind kan man hæfte sig ved, at retten ikke har nogen særlig markante aromaprofiler eller krydrede toner, der stikker ud. Rognen er med andre ord i overhængende fare for at blive overdøvet og drukne i en vin, der fører sig for meget frem på den konto.

LÆS OGSÅ

Aromatiske og krydrede vine skyldes ofte enten druesortens karakter og/eller en vis portion fadlagring. Så her vil det være en god idé at styre uden om alt for aromatiske, frugtprægede druesorter og fadlagring i større omfang. Så langt så godt. Til sagen hører jo dog, at vi sjældent indtager stenbiderrognen med ske uden yderligere tilbehør – i hvert fald ikke mens andre ser det!

Klassikeren er naturligvis på blinis med lidt cremefraiche og rødløg, og det er derfor den, vi i denne måneds test har lænet os op ad, mens andre varianter med dild, æggeblommer, rejer og karse, hvor fine de end kan være, blev overset for at gøre tingene nogenlunde overskuelige.

Hold igen med løgene

Blinis og cremefraiche ændrer ikke grundlæggende på forudsætningerne. Den lille boghvedepandekage er stort set neutral, og cremefraichen kræver pænt med syre i vinen for at rense munden for det fede, hvilket vi i forvejen var på udkig efter.

Rødløget er mere tricky. Faktisk kan rå løg være lidt af en vindræber og gøre mange vine lidt for metalliske eller bitre. Det generelle råd er derfor at holde igen med løgmængderne og kun akkurat anvende det nødvendige for at tilføre lidt skarphed og kant til den ellers ret neutrale ret.

Foretrækker man et ordentligt skud løg på toppen, skal man lede efter vine med lidt mere frugtpræg og dybde, uden at det bliver for aromatisk og voldsomt.

LÆS OGSÅ

Men i denne omgang var opgaven til de fem deltagende importører altså at finde en hvidvin og en champagne, der passede til blinis med cremefraiche, rogn og lidt rødløg. Og det var de gode til. På nær et par enkelte undtagelser ville jeg uden problemer kunne anbefale alle indsendte vine, og nedenstående testresultat skal derfor læses som ’de bedste af bedste’.

Overordnet falder konklusionen efter smagningen helt i tråd med de ovenstående mere teoretiske betragtninger. De mest anbefalelsesværdige vine er valgt ud fra det kriterium, at de skal understøtte og balancere med den delikate, afdæmpede stenbiderrogn, og for en gangs skyld er de bedste vine derfor faktisk de mindst udtryks- og karakterfulde.

Champagner gjorde sig bedst

Det betød for eksempel, at et par virkelig fremragende årgangschampagner tabte kampen til de lidt mere afdæmpede og enkle non-vintage-versioner. På forhånd ville jeg have forventet, at de helt tørre versioner brut nature og extra brut samt Blanc de Blanc-udgaverne, der udelukkende er lavet på grønne sorter (i praksis chardonnay), ville stå sig bedst, men her var billedet mindre klart.

På hvidvinssiden var mønstret det samme. De ranke, forholdsvis neutrale vine, der i sig selv smager lidt af sten og hav, blev generelt oplevet mest harmoniske med maden.

Det kostede for eksempel en spændende trebbianovin fra Italien og to glimrende hvide bourgogner en podieplads. Og en halvsød, liflig tysk riesling ville måske have været perfekt med mere salt og løg, men nu var den lidt for frugtig og sød.

Forhåbentlig tjener testen dog blot som inspiration. Der findes masser af andre ’stenbidervine’ derude, så se at komme i gang! Sæsonen er ovre, før vi ved det.

Champagne

Brut Tradition Non Vintage Baron Albert 12 %

Frankrig, Otto Suenson, 1 fl. for 225 kr.

Rank, præcis og ret enkel champagne med behersket autolyse og stenagtig tone. Renser glimrende ud og understøtter den let salte havtone i rognen perfekt.




Brut Grand Cru Blanc de Blanc Prestige Non Vintage, Franck Bonville 12,5 %

Frankrig, Filou Wine, 1 fl. for 215 kr.

Frisk, ren og syrefast champagneoplevelse, som følger og intensi-verer rognens smag og efterlader et friskt havstrejf i munden, der giver lyst til næste bid.





Brut Premier Cru Blanc de Blanc Marie-Amélie Fleur de Vigne 2010 Henriet-Bazin 12,5 %

Frankrig, Domaine Brandis 1 fl. for 349 kr.

Alene lidt bred og mørk i karak-teren, men sjovt nok strammer den op i mødet med rognen og giver en helhed, hvor den havfriske tone får en dybere, mere ristet dimension.





Extra Brut Pure Non Vintage Pol Roger 12,5 %

Frankrig, Sigurd Müller Vinhandel, 1 fl. for 425 kr.

Pure hedder vinen, altså ’ren’. Og det er den! Knivskarp står den og får næsten nakkehårene til at rejse sig. Sten, lime og frisk tang blander sig fint med rogn, og syren renser.







Brut Nature Zero Non Vintage Tarlant 12 %

Frankrig, Filou Wine, 1 fl. for 250 kr.

En rank, neutral og syrepræcis champagne giver en meget harmonisk helhedsoplevelse, hvor det hele flyder sammen i en frisk, let salt og stenagtig helhed uden kanter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce








LÆS OGSÅ




Hvidvin

Silvaner Trocken Qualitetswein pur mineral 2014 Fürst 11,5 %


Franken, Tyskland, Sigurd Müller Vinhandel 1 fl. for 145 kr.

Rank, frisk og stenagtig smag med vibrerende syre og afdæmpet pæretone passer glimrende til rogn og cremefraiche og giver retten en ekstra dimension og dybde.







Chassagne-Montrachet 2013 Domaine Larue 13 %

Bourgogne, Frankrig, Filou Wine, 1 fl. for 195 kr.

Den mest fedmefulde og fyldige af vinene, men stadig med skarp, præcis syreprofil, og den lidt mælkede tone passer godt til cremefraichen. Overdøver ikke og giver bund.







Roero Arneis 2014 Giovanni Almondo 12,5 %

Piemonte, Italien, Bichel Vine, 109,75 kr. v. 6 fl.

Frisk, rensende og afdæmpet vin, men med lige tilpas frugtighed til at løfte retten lidt og møde rødløget. Giver ekstra spark til den havfriske, kridtagtige tone i rognen. God pris!







Chablis Tete d’Or 2014 Billaud-Simon 13 %

Bourgogne, Frankrig, Sigurd Müller Vinhandel 1 fl. for 170 kr.

Mundrensende, rank og syrefast vin, der understreger og intensiverer rettens sten-, jern- og havagtige karakter. God bund og længde trods den relative lethed.


Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce






Sancerre 2014 Lucien Crochet 13 %

Loire, Frankrig, Otto Suenson, 1 fl. for 179 kr.

Frisk og præcis vin med flint-agtig tone, der træder ekstra frem i mødet med rognen. Sauvignon blancs aroma er afdæmpet og giver en balanceret frugtdimension.






Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Vin, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden