0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En »født bogmand og bibliotekar« er død

Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

-Fhv. rigsbibliotekar Palle Birkelund, Græsted, er død. Han blev 100 år.

Det er i år 30 år siden, Palle Birkelund forlod posten som rigsbibliotekar og chef for Det Kgl. Bibliotek som den hidtil længstsiddende på denne central plads i dansk kulturliv.

Djurslændingen Palle Birkelund var uddannet jurist fra Aarhus Universitet, men havde allerede mere end snuset til bibliotekslivet ved Statsbiblioteket i netop Aarhus.

Fra 1936 virkede han ved universitetsbiblioteket i København, 12 år senere rykkede han videre til Det Kgl. Bibliotek, og i 1952 afløste han Svend Dahl som bibliotekets førstemand med titel af rigsbibliotekar.

Ved Palle Birkelunds 100-årsdag i januar blev det fremhævet, at det var »Birkelunds karisma og personlighed, der gjorde, at han kunne holde sig på posten fra efterkrigsårene og hele vejen op gennem koldkrig og ungdomsoprør«. Han blev ved samme lejlighed betegnet som »den fødte bogmand og bibliotekar«.

I sine 30 år som rigsbibliotekar moderniserede han dele af biblioteksvæsenet, reviderede fagreferentsystemet og skabte bedre uddannelserne for de ansatte på forskningsbibliotekerne og ude på landets biblioteker, ligesom Palle Birkelund skabte den videnskabelige årbog 'Fund og Forskning i Det Kongelige Biblioteks Samlinger'.

Palle Birkelund bestred gennem årene mangfoldige faglige tillidshverv i råd, foreninger, udvalg og selskaber i både ind- og udland.

Blandt hans litterære engagementer var redaktionskomiteen i Dansk Biografisk Leksikon, ligesom han var medredaktør af Nordisk Leksikon for Bogvæsen 1947-62 og af Bogens Verden 1959-78.