0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den danske topnazist Søren Kam er død

Den tidligere danske SS-officer Søren Kam er død. Han blev 93 år gammel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
POLFOTO
Foto: POLFOTO

Død. Søren Kam levede indtil sin død i Tyskland, som nægtede at udlevere den tidligere SS-officer til retsforfølgelse i Danmark.

Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den danskfødte nazist og tidligere SS-officer Søren Kam er død.

Det fremgår af en dødsannonce, som familien har indrykket i den tyske avis Allgäuer Zeitung. Søren Kam gik ifølge dødsannoncen bort den 23. marts og blev således 93 år.

Af annoncen fremgår det ligeledes, at han døde blot 16 dage efter sin kone.

Søren Kam blev født i København 2. november 1921. Som ung var han medlem af Danmarks Nationalsocialistiske Ungdom.

Meldte sig frivilligt i SS

Søren Kam meldte sig i sommeren 1940 som frivillig i det tyske nazikorps Waffen-SS og deltog i løbet af Anden Verdenskrig i kampe på østfroten.

Adolf Hitler tildelte Søren Kam Jernkorsets Ridderkors, og danskeren blev udnævnt til Untersturmführer i SS. Han var eftersøgt for sin medvirken i mordet på BT's tidligere chefredaktør Carl Henrik Clemmensen i Lundtofte i 1943, og skiftede efter Anden Verdenskrigs afslutning flere gange forklaring om sin rolle i mordet.

I 1968 medgav han over for den offentlige anklager i München, der undersøgte mordsagen, at han havde skudt på Carl Henrik Clemmensen. Men, understregede Kam, først efter, at en anden SS-officer, Flemming Helweg-Larsen, havde dræbt Clemmensen.

Flemming Helweg-Larsen døde 5. januar 1946, da han blev henrettet for sin rolle i mordet på Carl Henrik Clemmensen.

Varetægtsfængslet in absentia

I 1998, efter at obduktionsrapporten fra mordet på den danske avisredaktør var blevet fundet frem igen, ændrede Søren Kam forklaring og sagde, at han kun skød mod Clemmensen i nødværge.

I 2004 medvirkede Søren Kam, efter først at have afvist, i Søren Faulis dokumentarfilm 'Min morfars morder'. Søren Fauli er barnebarn af Carl Henrik Clemmensen.

Samme år, i december, bliver han af Retten i Lyngby varetægtsfængslet in absentia for mordet knap 60 år tidligere. Kendelsen blev stadfæstet i Østre Landsret, men Søren Kam nægtede sig skyldig og ønskede ikke at deltage i en retssag i Danmark.

Tysk statsborger i 1956

På det tidspunkt boede Søren Kam i Tyskland. I 1956 fik han tysk statsborgerskab efter at have opholdt sig i Tyskland under navnet Peter Müller.

Det tyske statsborgerskab gjorde, at Søren Kam undgik at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark, der ellers flere gange har krævet ham udleveret.

Den danske SS-officer blev anholdt af tysk politi i 2006, men blev tre uger senere løsladt igen. I februar 2007 afviste den tyske landsret i München den danske udleveringsbegæring med henvisning til, at der ikke var tale om overlagt mord, men drab, og fordi sagen ifølge tyskerne var forældet.

1. april sidste år var Søren Kam nummer fem på Simon Wiesenthalcentrets liste over de mest eftersøgte nazi-krigsforbrydere.