Storspiller. Den lille, store danske havde en karriere som kun de færreste kunne drømme om.
Foto: Asger Sessingø (arkiv)

Storspiller. Den lille, store danske havde en karriere som kun de færreste kunne drømme om.

Fødselsdage

Den lille, store dansker, der blev Europas bedste fodboldspiller

Allan Simonsen, tidligere landsholdsspiller, fylder 60 i morgen.

Fødselsdage
FOR ABONNENTER

Til Allan Simonsens konfirmation havde hans mor og far hjemme i Vejle lavet en sang med en tekst, hvor det blev forudset, at han skulle være professionel i Italien, og at han skulle have sin bedstemor med derned.

Profetien gik ikke i opfyldelse. Men da den lille storspiller forlod Borussia Mönchengladbach, havde han faktisk et tilbud fra den italienske storklub Juventus. Han foretrak at skrive kontrakt med FC Barcelona.

Ikke bange af sig
Allan Simonsen sagde i øvrigt også pænt nej tak til Real Madrid ved afslutningen af årene i Barcelona. »Dengang var det utænkeligt, at en spiller skiftede fra den ene af de to spanske storklubber til den anden. Og jeg ønskede også at få en roligere tilværelse uden så stort pres og opmærksomhed fra medierne og alt, hvad der hører med, når man spiller for en af de allerstørste klubber, der findes«, har han fortalt.

Allan Simonsen valgte, overraskende, at gå til Charlton Athletic i den næstbedste engelske række. Det var ikke lykken. Kontrakten blev hurtigt ophævet.

Og en af Danmarks største, mest succesrige og bedste spillere i historien – den allerstørste og allerbedste, vil mange givetvis mene – afrundede karrieren dér, hvor det begyndte. I Vejle Boldklub, som han i alt repræsenterede i 282 kampe og lavede 104 mål for.

Han lod de hurtige fødder og støvlerne tale. Teknikken var i orden, hans boldbehandling bedre end de flestes, og han kunne sparke godt med begge ben.

Derfor blev han en fremragende afslutter og målscorer. Og trods den spinkle fysik kunne han sagtens gi’ igen i nærkampene, og han var ikke bange af sig, heller ikke i luftspillet.

Lige fra børnehaven
Allan Simonsens vindermentalitet, vilje og spillemæssige kvaliteter bragte ham til tops i europæisk fodbold.

Og han blev en af de vigtigste og mest iøjnefaldende spillere på landsholdet, der i 1980’erne med Sepp Piontek som landstræner fik det store gennembrud med kvalifikationerne til først EM-slutrunden i Frankrig i 1984 og derefter VM i Mexico to år senere.

Tidligt fik mange øjnene op for vejlenserens store talent. Som 17-årig spillede Allan Simonsen med Vejles ynglingehold i en turnering i Düsseldorf. Hennes Weisweiler var tilskuer.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce