0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Charmerende dansk provo-kok fylder 50

Henrik Boserup fylder 50 år i dag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard(Arkiv)
Foto: Miriam Dalsgaard(Arkiv)

passioneret. Henrik Boserup elsker at lave mad - også i sit private køkken.

Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Få gastronomiske navne herhjemme har gennem årene formået at dele vandene så meget som kokken Henrik Boserup.

Klikker man på internettet og går i gang med de kulørte magasiner og aviser, vælter det ud af skabet med balladehistorier. Men ingen af dem anfægter, at Henrik Boserup er en dedikeret kok med en passioneret glæde for råvarer og god mad uden for alt mange dikkedarer.

Oven i det bør man gi' ham, at han er manden bag en håndfuld af de seneste års bedst sælgende kogebøger, og at han med dem har fået tag i et publikum, der næppe var gået i krig i køkkenet uden hans opfordring.

Især 'Boserups Kærlighed' fra 1994, der også er navnet på et af tidens mest populære madprogrammer på tv, opnåede et stort publikum, og der er fortsat mange, som sværmer for den og hans øvrige bøger, som modigt glimrer ved helt bevidst at udelukke målangivelser.

Samme princip finder man i de små handy efterfølgere 'Sort Mad' (2002), 'Hvid Mad' (2003) og seks år senere kogebogen 'Grill'.

Brug sanserne og følg hjertet synes Boserups motto at lyde, og det er netop det, han selv har gjort, siden han som helt ung indledte sin gastronomiske karriere.

Madglæde fra barnsben
Henrik Boserup er født i København i 1963 og tilbragte en stor del af barndommen på et landbrug hos sine bedsteforældre nær Tølløse.

Omgivelserne var billedskønne med bølger på landskabet og en kæmpe køkkenhave, hvor kimen til Boserups kærlighed til god mad gemte sig i mulden og det jordnære mormorkøkken.

»Jeg lærte at forholde mig til landbrug og dyrevelfærd«, siger Henrik Boserup selv om årene, der blev fulgt op med jobbet som køkkenchef på Sydkystens Perle i Karlslunde og senere en række tjenerjob - bl.a. hos Roy og Jan Hurtigkarl og Kroghs Fiskerestaurant.

I 1985 blev han uddannet som kok på Søllerød Kro, da Michel Michaud regerede i det noble køkken i Nordsjælland, hvor bl.a. Søren Gericke også havde sat sit præg

»Det var dengang, Michel Michaud og Søren Gericke var guder, og man skal huske på, at det stykke land, dansk gastronomi står på i dag, blev i sin tid indvundet af Søren Gericke,« siger Henrik Boserup om læretiden.

Men som navn begyndte Henrik først at slå sig fast med Charcuteriet, som han etablerede og drev 1988-94, og senere på restaurant Holger på Kultorvet parallelt med tv-programmerne 'Vild i Varmen' på DR 1.

Gastronomiske rockstjerner
Det var dengang, københavnske kokke poserede rockstjerneagtigt med alt fra solafskærmende shades og bandanaer om hovedet, mens de japanske superknive funklede i fotografernes blitz.

Kokkene fik i halvfemserne for alvor fat i et yngre publikum, længe før tatoveringen var blevet allemandseje, og Boserup var en af dem, der især fik tag i en ny generation.

I 1992 etablerede han restaurant Boserups Kærlighed, som også blev titlen på hans første kogebog, og på TV 2 optrådte han efterfølgende i 'Vis mig dit køleskab'.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu