Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ens arbejdskolleger gør ofte dagen på kontoret mindre effektiv.
Foto: THOMAS BORBERG

Ens arbejdskolleger gør ofte dagen på kontoret mindre effektiv.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du arbejder mest effektivt derhjemme

Hjemmearbejde forøger ikke kun produktiviteten, men også livskvaliteten, viser den hidtil største undersøgelse af fænomenet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidder du på kontoret, så sluk computeren, gå hjem og begynd at arbejde igen.

Det er bedst, både for dig selv og din arbejdsplads, viser et nyt amerikansk studie, det hidtil største om hjemmearbejde.

Undersøgelsen fra Pennsylvania State University er offentliggjort i Journal of Applied Psychology og sammenfatter 46 undersøgelser af effekterne af hjemmearbejde. Og de er mere positive, end man hidtil har antaget.

Distraheres på kontoret For det første bekræfter studiet, at kun mennesker, der er rigtig slemme til at spille poker på nettet eller andre overspringshandlinger, er mindre produktive, når de arbejder hjemme. Langt de fleste mennesker er klart mest effektive, når de ikke sidder på kontoret:

Telefonen ringer ikke i tide og utide, man forstyrres ikke af den konstante støj i et åbent kontorlandskab, og der er ingen kolleger, der lige kommer hen og vil fortælle om deres bytur i weekenden.

Den slags kender professor i personaleforhold på Copenhagen Business School Henrik Holt Larsen udmærket fra sin egen hverdag:

Gælder også i Danmark »Jeg er selv ved at skrive et oplæg og kommer dobbelt så langt på den halve tid i forhold til, hvis jeg sad inde på instituttet«, siger Henrik Holt Larsen.

Professoren vurderer, at den amerikanske undersøgelse umiddelbart kan overføres til Danmark.

Ja, faktisk gælder konklusionerne i endnu højere grad herhjemme, fordi en større del af de ansatte her har såkaldte vidensbaserede job, hvor man kan udføre mange af arbejdsopgaverne, når man vil.

For eksempel ved computeren om aftenen, når børnene er lagt i seng.

Indflydelse på eget arbejde er alfa og omega
Der er dog stadig store dele af det danske samfund, der ikke kan få gavn af fordelene. Det er svært for en buschauffør at køre linje 5 eller for en sosu-assistent at skifte ble på fru Jensen hjemmefra.

Henrik Holt Larsen mener, at det vigtigste i den amerikanske undersøgelse er, at indflydelse på eget arbejde - altså her muligheden for at flekse og arbejde hjemme - skaber en lang række positive effekter.

Ikke kun øget produktivitet, men også mere tilfredshed med arbejdspladsen, og ikke mindst mindre stress i kampen for at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen.

Godt for familien og forholdet til kollegerne

Forskerne fra Pennsylvania State University troede ellers, at medarbejderne ville have svært ved at prioritere, når familie og arbejde skulle integreres i samme rum - og nogle gange også samme tidsrum.

Men langt de fleste melder tværtimod om færre konflikter i familien, fordi den sparede tid til transport og svinkeærinder på jobbet giver mere luft i hverdagen.

Det mest overraskende i undersøgelsen er ifølge forskerne dog nok, at hjemmearbejde sjældent påvirker forholdet til kollegerne negativt.

Der kan være en risiko, hvis man er væk fra kontoret mere end halvdelen af tiden. Men sørger man for at dukke op på kontoret tre-fire ud af ugens fem dage, er der tværtimod tale om en svagt positiv tendens. Måske fordi man så ikke bliver så træt af kollegerne.

Mere end 600.000 arbejder hjemme

I seneste arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2006 brugte godt 600.000 danskere mindst en dag derhjemme hver fjerde uge. Det var en stigning på 40 procent fra 2000.

Læs undersøgelsen her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden