Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De unge på tærsklen til arbejdsmarkedet stiller ekstremt høje krav til deres kommende arbejdsliv. Kilde: Politiken

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Generation Y kommer - og cheferne er færdige, hvis de ikke forstår dem

En ny generation er kommet til byen, og den er en del anderledes end de andre. Måske kender du én - din søn eller datter? Eller måske dig selv?

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De bliver ikke siddende foran arbejdscomputeren til langt ud på aftenen. De forventer, at deres arbejdsplads bidrager positivt til samfundet, og de er ikke blege for at bede om tre måneders orlov for at tage på surfertur til Hawaii.

Mød Generation Y. Dem, der er født i 80´erne og 90´erne - en udskældt generation, som kaldes dovne og selvoptagede, alt for fokuserede på deres smartphones og alt for lidt loyale over for deres arbejdsgivere.

Herhjemme udgør de 18 procent af den samlede befolkning, og lige nu strømmer de ud i arbejdslivet med nye krav og forventninger til deres arbejdsplads, deres arbejdsgiver og deres mulighed for at få skræddersyet et liv, der passer dem.

»Det er nogle helt andre spørgsmål og krav, de kommer med sammenlignet med for 7-10 år siden. De stiller utroligt høje krav i forhold til tidligere generationer«, siger Mai-Britt Poulsen, som er chef for den globale konsulentvirksomhed Boston Consulting Group i Danmark.

Virksomheden har igennem flere år udarbejdet rapporter om generationens særkender, men kæmper også selv med at forstå den nyeste del af arbejdsstyrken - for gør de ikke det, har de tabt.

Hvis man misforstår denne generation, er man bare fuldstændig færdig som erhvervsleder. Virksomhederne har brug for at få hyret den generation ind

»Hvis man misforstår denne generation, er man bare fuldstændig færdig som erhvervsleder. Virksomhederne har brug for at få hyret den generation ind«, siger hun og understreger, at det primært handler om den bedst uddannede del af gruppen.

Hård kamp om talenterne

For kampen om de unge talenter og fremtidens ledere bliver stadig mere benhård. Flere og flere virksomheder nationalt som internationalt går entydigt efter de bedste fem-ti procent af en årgang.

»De er sindssygt optaget af at få fat i de bedste. Og når man så har dem, har man jo en kæmpe interesse i at holde på dem, for det er vanvittigt dyrt at skifte folk ud hele tiden. Men for at det skal lykkes, er man nødt til at ryste hovedet engang og erkende, at det rent faktisk foregår på en anden måde hos de yngre«, siger Charlotte Rønhof, der er underdirektør i Dansk Industri.

GRAFIK

For misforstået bliver de. Generation Y tager sig selv alvorligt og stiller flere krav til deres arbejdsgivere end tidligere generationer. Særligt er de optagede af, om den virksomhed, de eventuelt skal være en del af, matcher værdier som social ansvarlighed og bæredygtighed - og de går ikke af vejen for at stille indgående spørgsmål ved en jobsamtale.

»De giver helt klart stærkere udtryk for det end tidligere. Det betyder meget, og det kan man også se i virksomhedernes rekrutteringsstrategier, hvor man tydeligt har fokus på det. Hvis ikke man har en CSR-politik (Corporate Social Responsibility red.), så spørger de ind til det«, siger hun.

Charlotte Rønhof peger desuden på, at tendensen går mod, at flere og flere tager afstand fra særlige brancher eller virksomheder, der ikke harmonerer med deres værdigrundlag.

»Det er et tydeligt træk ved denne generation«, siger hun.

Hos Boston Consulting Group, der de seneste år har været i top tre på Fortunes liste over verdens bedste arbejdspladser, er erfaringen den samme.

»De er meget anderledes. De stiller tydelige krav om blandt andet fleksibilitet, work-life balance, rejse-ønsker og fri til at dyrke fritidsinteresser«, siger Mai-Britt Poulsen, hvis virksomhed, Boston Consulting Group, hvert hvert år bruger en vis andel af omsætningen til at investere i at hjælpe græsrodsorganiationer.

»Det er der en gigant stor interesse for og efterspørgsel efter. De vil meget gerne vurdere os og vores brand på, hvor meget vi hjælper og giver tilbage til samfundet. Så de kommer ind med nogle relativt blødere værdier end tidligere«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Balance i livet

Balancen mellem arbejdsliv og privatliv oplever man også hos Dansk Industri er under forandring. Den betyder mere for denne generation end den gjorde for eksempelvis deres forældre, og et af de helt store temaer omkring Generation Y er, foruden at de kan opfattes som illoyale og shopper rundt i forskellige jobs, at de ikke vil arbejde så meget, som mange virksomhedsledere er vant til.

Det er ikke, fordi man forventer, at man arbejder til blodet springer, det er mere indstillingen, man indimellem godt lige kan sidde og virre lidt med hovedet over

»Og der kan man jo godt blive lidt udfordret som arbejdsgiver. Det er ikke, fordi man forventer, at man arbejder til blodet springer, det er mere indstillingen, man indimellem godt lige kan sidde og virre lidt med hovedet over«, siger Charlotte Rønhof og understreger, at tendensen er stærkest blandt den mest veluddannede del af de unge.

For når Generation Y pakker tasken klokken 16, så er det ikke nødvendigvis fordi, der er børn, der skal hentes eller lægeaftaler, der skal overholdes.

»Det er ikke, fordi de skal noget. Den del af deres dag er bare slut«, siger hun og peger på, at der her vil komme et markant skifte idet, at den nye generation eksempelvis ikke er tilgængelig på computeren om aftenen.

»Man kan ikke bare antage, at de er til rådighed, fordi de går tidligt, som man kunne med Generation X«, påpeger hun.

Men hvad laver de så, Generation Y, når de ikke er på arbejde? Ligger de på sofaen? Går de lange ture? Spiller de squash?

Nej. Generation Y, i hvert fald den bedst uddannede del, er typisk igang med andre projekter. De er måske ved at starte en lille virksomhed på sidelinjen eller laver frivilligt arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De er ikke arbejdssky. De ønsker bare ikke at lægge alle deres æg i én kurv«, siger Charlotte Rønhof og peger på, at kulturen andre steder i verden, eksempelvis i Kina, er meget anderledes.

»Når man rekrutterer fra Asien, får vi typisk kandidater, der er meget mere klar til at arbejde virkeligt hårdt«, siger Charlotte Rønhof og peger på, at visse brancher, der er afhængige af, at deres ansatte arbejder helt igennem, måske vil komme til at ansætte flere, der vil det.

»Jeg tror, det vil blive nødvendigt«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden