0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

På et enkelt år skal cirka 192 milliarder kroner have passeret gennem Danske Banks estiske filial.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Financial Times: 192 milliarder kroner har passeret gennem Danske Banks filial i Estland i løbet af 2013

Danske Banks hvidvasksag kan være større end troet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På et enkelt år skal cirka 192 milliarder kroner have passeret gennem Danske Banks estiske filial.

Det skriver det britiske finansmedie Financial Times, der skal have set et udkast til en rapport om hvidvaskningssagen i bankens estiske filial.

Rapporten er bestilt af Danske Bank og er lavet af Promonto Financial, der er et konsulentfirma.

Ifølge Financial Times blev 30 milliarder dollar placeret i Danske Banks estiske filial i 2013 af udlændinge. Det var her, at skandalen, der varede fra 2007 til 2015, ramte sit højeste.

Financial Times nævner ikke, om hele det store beløb er mistænkt for at relatere sig til hvidvask af penge.

Men en kilde tæt på undersøgelsen siger, at det er en utrolig sum for sådan en lille afdeling.

»Du kan ikke have den sum flydende igennem banken uden at rejse spørgsmål«, siger den unavngivne kilde til Financial Times.

De omfattende undersøgelser ventes at blive offentliggjort senere på måneden, oplyser Danske Bank i en mail til Ritzau.

Her fremgår det, at banken ikke kan bekræfte de konkrete oplysninger, der bliver nævnt i medierne.

Kompleks sag

Men sagen er kompleks. Derfor er det ikke muligt at drage konklusioner på baggrund af enkeltstående oplysninger, oplyses det i en mailen.

»Vi tager sagen meget alvorligt, og jeg mener, at det er i alles interesse, at konklusionerne baseres på bekræftede og fuldstændige fakta«.

»Undersøgelserne er ved at blive færdiggjort, og vi ser frem til at offentliggøre konklusionerne«, siger bestyrelsesformand Ole Andersen i en kommentar.

Mængden af mistænkelige transaktioner er tidligere blevet vurderet til at udgøre omkring 28 milliarder kroner fra 2007 til 2015, skriver Financial Times.

I juli skrev Berlingske, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være mindst 53 milliarder kroner - mere end dobbelt så meget som hidtil antaget.

Ligeledes i juli oplyste Danske Bank i sit regnskab, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på de ikke-estiske kunder. Danske Bank uddybede ikke, hvor stor en del af de penge der kommer fra kriminelle kunder.

Danske Bank har tidligere oplyst, at det står klart, at problemerne relateret til porteføljen er betydeligt større, end man forventede, da undersøgelserne blev sat i gang.

Ud over de omtalte undersøgelser bliver banken også efterforsket af bagmandspolitiet for muligt brud på loven hvidvask af penge. Der forelægger endnu ikke en sigtelse.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden