Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (arkiv)
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

nok. Fartbøder, klip i kørekortet og andre trafikforseelser har skudt så mange penge i regeringens Offerfond, at den råder over 40 millioner kroner, hvor forventningen var, at den ville kunne udbetale 28 millioner om året.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fartbøder finansierer stenrig Offerfond, men trafikofre får næsten ingenting

Vi leder efter projekter, som kan støtte trafikofre, siger fondens formand.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er nærmest jul hele året i regeringens nye Offerfond, der er sat i verden for at uddele økonomiske støttemidler til aktiviteter og projekter, der kan hjælpe ofre for forbrydelser og trafikulykker.

Fondens uddelinger bliver først og fremmest finansieret med bidrag fra danskernes fartbøder, klip i kørekortet og andre trafikforseelser, og her er pengestrømmen så rigelig, at fonden nærmest flyder over i penge.

Godt 40 millioner kroner er ind til videre landet i fondens pengetank, siden den blev etableret 1. januar i år, oplyser TV Midt-Vest. Forventningen var årlige uddelinger i størrelsesordenen 28 millioner kroner.

FDM protesterer

Men selvom de fleste bidrag kommer fra billisterne, bliver der stort set ikke uddelt fondsmidler til trafikkens ofre, og det er både urimeligt og skævt, mener bilisternes interesseorganisation FDM:

»Nu er året næste gået, og derfor kan vi se, hvad fonden har valgt at dele penge ud til, og der er stort set ingen projekter, der kan siges at hjælpe ofre for trafikulykker. Derimod er der masser af støtte til alle mulige andre ofre, det hænger jo ikke sammen, når pengene kommer fra bilisterne, og så er der endda kommet langt flere penge i fonden, end man havde regnet med«, siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDM .

Som omtalt i Politiken i går, etablerer foreningen for ulykkesskadede i Danmark, PTU, nu landets første kombinerede hotline og vejledningstjeneste for trafikofre, så det bliver nemmere at navigere mellem myndigheder, forsikringsselskaber og sygehuse.

Projektet har fået 3,1 millioner kroner i støtte fra Offerfonden, men det er også et af de eneste projekter, der hjælper trafikkens ofre. Ellers er pengene delt ud til projekter der hjælper andre ofre, eksempelvis ofre for stalking, ofre for seksuelt misbrug i barndommen eller ofre for partnervold.

»Vi synes også, at Offerfonden er en rigtig god idé, men det er da absurd, at bilisteren skal betale, det her lugter af, at man ikke kunne få finansieret fonden på anden måde end ved at pålægge bilisteren en ekstra afgift; for som man siger ’ingen kvaler - bilisterne betaler’, og husk nu lige, at bilisterne i forvejen lægger 44 milliarder kroner i statskassen om året i bilafgifter«, siger Torben Lund Kudsk.

Formand: Flere penge til trafikofre

Offerfondens formand, professor emeritus Eva Smith, kan godt forstå kritikken.

»Det var jo ikke planen, at stort set alle midler skulle komme fra trafikforseelser, men der er ikke penge at hente ret mange andre steder. Og vi har faktisk ledt med lys og lygte efter flere projekter, der kunne hjælpe trafikofre. Desværre har vi ikke fået ret mange af dem«:

»Jeg håber det bliver anderledes, for vi vil meget gerne gøre mere for trafikkens ofre, og vi er også godt klar over, at der er behov for det«, siger Eva Smith.

Regeringen stiftede Offerfonden som en reaktion på den heftige debat, der blev sat i gang i februar 2012, da voldsofferet Malene Duus i en kronik i Politiken, anklagede samfundet for at bruge flere kræfter på at hjælpe voldsmændene end deres ofre.

LÆS HENDES INDLÆG:

Baggrunden for kronikken var et TV-program, med kokken Claus Meyer, der gav Malene Duus’ voldsmand og ekskæreste et job og en ny chance.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden