Aktivisme. Undervejs på den alternative turisttur med Occypy- guiderne Emma McKenzie og Daniel Turi, bliver der hængt budskaber op på The Lord Mayors House i London.
Foto: Lone Theils

Aktivisme. Undervejs på den alternative turisttur med Occypy- guiderne Emma McKenzie og Daniel Turi, bliver der hængt budskaber op på The Lord Mayors House i London.

Global økonomi

Occupy arrangerer forargelsestur for turister til finanskrisens skurke

Gratis rundtur i Londons finanskvarter lægger vejen forbi de firmaer, som spillede en rolle.

Global økonomi

Klokken er lidt over 8 torsdag aften, og vi står omkring 30 mennesker uden for Deutsche Banks hovedkvarter i London og rapper til tonerne af Ice Ice Baby. DJ Vanilla Ices tekst er lavet om, så den nu handler om derivater og de gældspakker, der var med til at føre til finanskrisen.

Mens vi synger og knipser i takt, snor bankfolk sig i jakkesæt ud ad de roterende glasdøre og skæver undrende til den blandede flok af turister og nysgerrige lokale, der har forsamlet sig foran deres arbejdsplads. Teksten er oprindelig skrevet af en af bankens ansatte, ’Rocky’, der hoverede over, hvordan ejendomsboblen ville fortsætte for altid – den er selvsagt skrevet, inden finanskrisen ramte.

I forhallen ser et par sikkerhedsvagter bekymret til, men finder ikke anledning til at skride ind.

Gratis rundvisning

Vi er godt i gang med Occupy-bevægelsens gratis rundvisning i Londons finanskvarter. En tur, der ser på både historie og bygninger, men samtidig forsøger at uddanne folk i, hvem der virkelig holder til i den rigeste firkant i Europa. Og hvilken rolle de har spillet i den finanskrise, der i 2008 sendte chokbølger gennem hele verdensøkonomien.

Emma McKenzie på 45 år arbejder til daglig som revisor og har arbejdet for erhvervslivet i mere end 20 år. Og det har måske mere end noget andet spillet en rolle i hendes beslutning om at melde sig som en af de frivillige guides, der viser rundt i London på Occupy-måden.

»Hvad jeg har set i den tid, jeg har arbejdet med store selskaber, er en udvikling, hvor der er blevet lagt mere og mere vægt på grådighed og skatteunddragelse. Vi står her midt i et af verdens allerrigeste områder, og bare få hundrede meter herfra går grænsen til Tower Hamlets-bydelen her i London, hvor hvert andet barn bliver født i en familie, der lever under fattigdomsgrænsen«, siger hun.

Sammen med Daniel Turi på 26 år fører hun gruppen forbi kirker og ærværdige institutioner og forklarer, hvad der virkelig foregår bag kulisserne. Set med Occupys øjne.

Kærlighed til penge er ondt

Med på turen er Richard på 49 år, der til daglig arbejder som lærer i Lambeth.

»Jeg bor faktisk lige her ved siden af. Jeg er født og opvokset i Lambeth og har selv mærket på min egen krop, hvordan bankernes grådighed går ud over almindelige mennesker. Siden jeg var barn, er fattigdommen vokset enormt«, siger han.

Turen begynder foran St. Paul’s Cathedral, hvor Occupy-bevægelsen i sin tid satte deres telte op for at demonstrere deres utilfredshed med, hvordan banker og finansinstitutioner, der havde været skyld i finanskrisen, efter deres mening slap for nemt fra ansvaret.

Hvad jeg har set i den tid, jeg har arbejdet med store selskaber, er en udvikling, hvor der er blevet lagt mere og mere vægt på grådighed og skatteunddragelse

»I sidste ende valgte St. Paul’s at gå regeringens ærinde og fjerne teltene«, forklarer Daniel Turi og læser op af Det Nye Testamente, hvor kirkens skytshelgen Paulus, formaner, at man kommer ind i denne verden med intet jordisk gods og forlader den med intet. At kærligheden til penge er den værste af alle onder.

Vi går videre forbi institutioner som London Stock Exchange og senere The Royal Exchange, der blev forløberen til børsen i London. Undervejs underholder Daniel Turi med fakta og små lege.

»Nu skal vi lege: Hvem kan finde en skatteunddrager. På vej til det næste stop kommer vi både forbi Starbucks, der mener at synes, at det er frivilligt, om de overhovedet skal betale skat. Og forbi butikskæden Boots, der har snydt de britiske skatteydere for 1 milliard pund, efter at de flyttede deres hovedkvarter til en postboks i Schweiz. Det er mere end tre gange det beløb, regeringen har skåret ned i den retshjælp, der ydes til borgere, der ikke har råd til advokatbistand«, fortæller han.

Aktivisme hos borgmesteren

I mellemtiden står Emma McKenzie parat med andre fakta, der kan sætte finanskrisen i relief.

»I løbet af krisen har britiske banker fået mere hjælp fra skatteyderne, end regeringen bruger på al uddannelse i skoler på et helt år«, siger hun.

Gruppen bevæger sig videre til The Lord Mayors hus, borgmesteren for London City – ikke at forveksle med Boris Johnson, der er borgmester af selve London – der bor skråt over for nationalbanken Bank of England.

Og da vores guider begynder at forklare, hvor privilegeret en position Lord Mayor har, og hvor gammeldags en institution det er, kommer en af husets ansatte ud. Han forveksler gruppen med en almindelig turistgruppe og deler glad ud af sin viden om husets overdådige indretning og antikke møbler, mens Daniel Turi forsøger at holde masken.

Gordon Brown-citater

Da han er gået ind, er det tid til lidt mere aktivisme.

Op af tasken kommer udvalgte citater af blandt andre tidligere finans- og premierminister Gordon Brown optrykt på A4.

Blandt citaterne er et stykke om, hvordan Gordon Brown mener, at »det er vejen frem, at vi skal have mindre, ikke mere regulering af vores finansinstitutioner. Vi ønsker at belønne folk, der er parat til at løbe en risiko«, har Gordon Brown udtalt sig. En frivillig i gruppen taper papirerne fast til bygningen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DEBAT

»Så vil borgmesteren forhåbentlig se dem og reflektere lidt over det«, håber Emma McKenzie.

Vi skrår over gaden til Bank of England, der rummer 4.600 tons guld i kælderen, og hører blandt andet om, at ordet bankerot stammer fra den italienske term for rådden bank.

Økonomen der tog fejl

Imellem os er der stadig nålestribede jakkesæt på vej hjem fra deres kontorer, og uden for pubberne og barerne i City står mange af de forhadte bankfolk og får en fyraftensøl, mens vi trasker forbi.

Uden for University of Chicagos afdeling i London benytter Emma McKenzie lejligheden til at belære os om universitetets tidligere professor i økonomi Milton Friedmans økonomiske teorier.

Friedman mente, at et samfund burde fokusere på økonomisk frihed og dermed skabe lighed. Et samfund, der forsøgte at fokusere på lighed, ville få ingen af delene, mente professoren, der blandt andet kunne tælle tidligere præsident Ronald Reagan og Margaret Thatcher som sine fans.

»Virkeligheden er, at i både Storbritannien og USA har uligheden aldrig været større«, siger Emma McKenzie.

I mellemtiden har Daniel Turi med kridt på vejen tegnet en graf, der illustrerer forholdet mellem den nationale gæld og rigdommen hos den rigeste procent i verden.

Bank blev reddet af skatteyderne

Turen slutter foran Royal Bank of Scotland, der ifølge Emma McKenzie er »det typiske eksempel på alt, hvad der gik galt i forløbet op til finanskrisen«.

»Den er blevet reddet af skatteyderne, og vi bliver ved med at betale for den, for banken taber stadigvæk penge«, forklarer hun.

"SKRUPPELLØSE"

»Den her bank alene tabte flere penge end hele den tunesiske nationaløkonomi«, supplerer Daniel Turi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er London City, men formentlig ikke som de fleste, der arbejder i finanssektoren ser den.

Occupy Tours er gratis, og gruppen viser også rundt i rigmandskvarteret Mayfair og i Canary Wharf, hvor en række internationale banker har lagt deres London-hovedkvarterer.

--------------------

Rettelse: Vi skrev ved en fejl i en tidligere version, at Bank of England har oplagret '4.600 millioner tons' guld.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden