Undersøgelse. Barsel mærkes stort set ikke på pensionen.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Undersøgelse. Barsel mærkes stort set ikke på pensionen.

Privatøkonomi

Barsel og deltidsarbejde påvirker ikke kvinders pension

Kvinder får stort set det samme i pension, uanset om de arbejder meget eller lidt.

Privatøkonomi

Tag roligt hele barslen, og gå bare ned på halv tid bagefter.

Du vil alligevel få stort set det samme udbetalt, når du går på pension, som hvis du havde arbejdet på fuld tid.

En ny ATP-undersøgelse vender op og ned på alt, hvad forskere hidtil har troet om sammenhængen mellem arbejdsliv og pension.

LÆS OGSÅ »Det er højst overraskende. Vi har typisk haft undersøgelser, som viser, at kvinders pensionsformue bliver ramt, fordi de ikke arbejder lige så meget som mænd. Vi har ikke været klar over, hvor ens udbetalingerne bliver i sidste ende, når man indregner alle ordninger«, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet. Hendes forskning har vist, at kvinder får mindre i løn og sjældnere bliver chefer, fordi de tager mere barsel og deltid. »Den gode nyhed her er, at kvinderne ikke også bliver straffet på pensionen for at tage sig af børnene, sådan som vi ellers havde troet«, siger Nina Smith.

Næsten fuldt ud opvejet
I årtier er kvinder blevet advaret om, at de risikerer en fattig alderdom, fordi de oftere end mænd tager hele barselsorloven eller går på deltid og dermed sparer mindre op på private pensioner.

Nu viser ATP’s undersøgelse imidlertid, at hvis man medregner alle ordninger, skatter og tillæg, så ender kvinderne med at få næsten fuldt ud opvejet, at de har mindre private opsparinger.

Det skyldes blandt andet, at de får mere udbetalt i form af ældrecheck og tillæg til folkepensionen, fordi disse stiger, når man har lavere indkomst.

Det er forhold, som tidligere analyser ikke har taget højde for.

Stor overraskelse

En sygeplejerske, der ingen børn får, og som arbejder fuld tid hele livet, ender med at få 19.170 kroner om måneden før skat, når hun går på pension.

Havde hun i stedet fået to børn med dertilhørende to års barsels- og forældreorlov, hvorefter hun var gået på nedsat tid i 10 år, havde hun fået 18.920 kroner. En forskel på blot 250 kroner om måneden – før skat. »Det drejer sig jo nærmest kun om en biografbillet om måneden. Vi må sige, at vores pensionssystem er ekstremt udjævnende«, siger Nina Smith. Overraskelsen er stor hos fagforbundet FTF, som bl.a. organiserer sygeplejerskerne:»Jeg anbefaler normalt mine medlemmer, at hvis de går på deltid, skal de putte flere penge ind på en pensionsordning. Jeg kan nu se, at det ikke kan betale sig«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey. Mens analysen er en god nyhed for kvinderne, er den en dårlig nyhed for incitamentet til at arbejde på fuld tid, påpeger en række eksperter og iagttagere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden