0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Snusfornuft har gjort færre danskere til dårlige betalere

Antallet af registrerede danskere i RKI falder fortsat. Men coronakrisen kan ende med at vende den udvikling.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste år er der sket et fald i antallet af danskere, der er registreret i RKI, som er Danmarks største register over dårlige betalere. Den udvikling fortsætter i år, hvor der i øjeblikket er cirka 190.000 danskere registeret i RKI.

Det er et fald på cirka tre procent i forhold til ved årsskiftet. Sammenligner man med i 2014, hvor antallet af dårlige betalere toppede, er der sket et fald på 18 procent.

Hos data- og analysevirksomheden Experian, der ejer og driver RKI-registret, kalder nordisk salgsdirektør Bo Rasmussen de 18 procent for et stort fald. Han vurderer, at danskerne generelt er blevet mere fornuftige i forhold til deres økonomi.

»Den fornuft gavner eksempelvis i en situation, som den vi er i nu på grund af covid-19, hvor der højst sandsynligt vil være et øget pres på privatøkonomien. Sammenholdt med en mere ansvarlig långivning hos dem, der yder lån til forbrugerne, står man i dag i en bedre situation, end man har gjort i mange år«, siger Bo Rasmussen.

Også Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, vurderer, at flere års snusfornuft er kommet danskerne og dansk økonomi som helhed til gavn. I det seneste opsving har mange sørget for at spare op og ikke låne voldsomt mange penge. Faktisk har en del brugt opsvinget til at nedbringe gælden.

» Derfor er vi bedre polstrede i dag, og det er med til at gøre mig mere fortrøstningsfuld i en periode, hvor vi har oplevet et enormt økonomisk stød«, siger Jeppe Juul Borre.

Samlet gæld er faldet knap fem milliarder kroner

Selv om privatøkonomien i dag er god hos mange danskere, er både Jeppe Juul Borre og Bo Rasmussen enige om, at coronakrisen kan give en stigning i antallet af registrerede i RKI.

Eksempelvis har forskellige hjælpepakker været med til at sikre arbejdet for en del danskere. Men når først hjælpepakkerne er udfaset, kan det ende med at betyde fyringer.

» Inden for de næste tre-fire måneder kommer der nok en effekt, hvor man vil kunne se, hvad corona har betydet for både virksomhedernes økonomi men også for samfundet«, siger Bo Rasmussen.

De i alt 190.064 danskere, som lige nu er registreret i RKI, har en samlet misligholdt gæld på 12 milliarder kroner. Til sammenligning var den samlede misligholdte gæld i begyndelsen af 2014 på 16,9 milliarder kroner. Det var fordelt på cirka 232.000 danskere.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts