fri. Klaus Riskær Pedersen bliver løsladt i dag, efter at han har afsonet en dom på seks år fængsel for groft bedrageri.
Foto: Simon Fals (arkiv)

fri. Klaus Riskær Pedersen bliver løsladt i dag, efter at han har afsonet en dom på seks år fængsel for groft bedrageri.

Virksomheder

Portræt: Manden, der enten blev statsminister eller røg i spjældet

Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen løslades i dag efter fem år i fængsel.

Virksomheder

»Enten ryger han i spjældet, eller også bliver han statsminister«.

Sådan sagde vekselerer Sv. Allan Horwitz ifølge bogen 'Klaus Riskær Pedersen' til en bekendt , efter han midt i 70'erne var stødt på en fremadstormende ung mand, der med enorm risiko spekulerede med store summer, der ikke tilhørte ham selv.

Den første forudsigelse fik han ret i.

I dag bliver den nu 58-årige iværksætter, entreprenør, forfatter, jet-setter, politiker, provokatør, spekulant og til tider kriminelle Klaus Riskær Pedersen løsladt efter at have siddet i Sønder Omme Statsfængsel siden 2008. Her har han afsonet en dom på seks års fængsel for groft bedrageri.

Opflasket til at være grænseoverskridende Klaus Riskær Pedersen har levet et liv, hvor han har haft svært ved at navigere inden for de grænser, lovene sætter.

Flere gange har han banket nye virksomheder op, tjent millioner, og fået dem frataget efter at være blevet dømt for fusk. Han har domme, der spænder fra selskabstømning over groft mandatsvig til bedrageri.

Årsagen til den grænsekrydsende adfærd skal findes i barndomshjemmet, lyder postulatet i bogen. Hans far var kunstner og indprentede sin egen opfattelse af livet i barnet Klaus. At der ikke eksisterer nogen grænser overhovedet, og det kun gælder om at finde nye veje og tænke anderledes.

Det har Klaus Riskær Pedersen levet op til.

Allerede efter gymnasietiden falder Klaus Riskærs kærlighed på den finansielle verden. Han kaster sig over aktiehandel og opretter sin første virksomhed, Analysebureauet Børsinformation, der analyserer børsnoterede danske virksomheder. Senere viser det sig, at han - ulovligt - selv har købt op af de aktier, der bliver anbefalet.

Han er involveret i adskillige projekter op gennem 80'erne og er blandt andet med til starte radiostationen The Voice og tv-kanalen Kanal 2 op.

I 1986 køber han børsmæglerselskabet Accumulator Invest, som han går på børsen med. Riskær begynder at hæve store millionhonorarer fra firmaet.

Millionerne omsætter han til strandvejsvilla med tjenestefolk, privatfly og et liv med fest og farver på første klasse. Jet-setteren er født.

Men Accumulator Invest fører også til den første af en lang række nedture for den flamboyante Riskær, der i 1989 er blevet valgt ind i Europaparlamentet for Venstre.

Regnskab var sminket
Selskabet er købt for lånte penge, og regnskaberne viser sig at være sminkede.

Riskær, der har kautioneret for lånene, bliver erklæret personlig konkurs og meldt til politiet i 1992. Han bliver ekskluderet fra Venstre og senere idømt to et halvt års betinget fængsel for mandat- og skyldnersvig, i hvad der viser sig at være den første i en række af konkurser og fængselsdomme.

Klaus Riskær blev af mange dømt som en færdig mand i erhvervslivet. Men de havde undervurderet Klaus Riskær Pedersens iboende korkpropeffekt.

I 1995 stifter han et selskab ved navn CyberCity ApS.

Fandt guldåre
CyberCity udbød som nogen af de første private internetforbindelser, og i dag er det tydeligt for enhver, hvor fremsynet Riskær var i sin investering.

Da han er personlig konkurs og stadig har en stor gæld til bankerne, placerer han selskabet i en erhvervsfond. Via snirklede formuleringer om, at fonden kun kan støtte familie og venner, lykkes det Riskær at placere pengene fra CyberCity, så bankerne, ikke kan røre dem.

Og så pengene ad omveje havner hos Klaus Riskær Pedersen

Og penge, dem kommer der masser af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tjener halv milliard
I starten har selskabet ingen værdi, men hurtigt stryger værdien i vejret og bliver vurderet til omkring 400 millioner kroner i 1998, inden amerikanske Advent i 2000 køber CyberCity - fem år efter Riskær stiftede det - for cirka en halv milliard kroner.

Trods personlig konkurs, bor Riskær på en mondæn adresse i London, fordi han kan trække 140.000 kroner ud om måneden fra fonden - uden for bankernes rækkevidde, som han ikke mener, han skylder noget.

»Jeg har været nede, jeg har kørt i en Ford Ka, som jeg måtte låne. Jeg har boet i en lejlighed, og jeg har været nede og vende og ikke haft fem flade øre og taget på arbejde hver dag for at tjene penge. Men ved hårdt arbejde har jeg skabt et resultat, der giver mig visse fordele i dag, og jeg kan leve med en vis livsstil«, sagde Klaus Riskær Pedersen dengang til Jyllands-Posten.

Køber luksusvilla på Ibiza
Riskær flytter tilbage til Danmark med sin familie. Riskær har to sønner fra sit første ægteskab og har siden være gift en gang mere. Ægteskaberne har sammen med forskellige kærester haft stor opmærksomhed fra de mere kulørte blade.

Han har nu gang i flere forskellige forretninger blandt andet i selskabet Copygen, der vil nedfryse stamceller fra nyfødte. Men nu ejer han selv sine virksomheder, som han tjener godt på.

I 2006 køber han en kæmpe luksusvilla på Ibiza, hvor han med havudsigt kan spille tennis og lade sig servicere af tjenestefolk. Han ejer samtidig flere ejendomme i Danmark.

Men den glamourøse livsstil får en brat ende.

Bliver dømt til fængsel

Erhvervs- og selskabsstyrelsen indleder en undersøgelse mod fonden bag CyberCity. Riskær blive dømt for at have snydt fonden for to tredjedele af salgssummen fra CyberCity via et stråmandsselskab på De Hollandske Antiller. Han får i 2007 en dom på syv års fængsel for groft bedrageri, selvom han mener, han bliver forfulgt.

»Jeg er meget stolt af, at jeg for tredje gang i mit liv er ved at opbygge en ny formue. Første formue tabte jeg. Den anden blev taget fra mig med CyberCity, og nu prøver jeg så tredje gang at skabe en ny formue, og jeg håber denne gang, at jeg får mulighed for at beholde den«, sagde han.

Dommen nedsættes senere til seks års fængsel og ender i dag, når Klaus Riskær løslades.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKLEN

Den udadvendte stil med et liv i mediernes søgelys, ser ud til at have overlevet i Sønder Ommes fængselsgange. I bedste Riskær-stil har han i dag indkaldt til pressemøde, hvor han vil fortælle om sit næste træk.

Om det bliver et træk, der skal få bugt med den gæld på mellem 75 og 100 millioner kroner, som Klaus Riskær Pedersen stadig slæber rundt på, eller der skal krydses nye grænser, er vi måske klogere på efter klokken 13 i dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden