Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VINDEREN. Jensen's Bøfhus har vundet over lille fiskerestaurant i Sæby, men risikerer pr-mæssig shitstorm, spåes det på Facebook.
Foto: Polfoto

VINDEREN. Jensen's Bøfhus har vundet over lille fiskerestaurant i Sæby, men risikerer pr-mæssig shitstorm, spåes det på Facebook.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fiskemand Jensen i Sæby: Det er træls at tabe en halv million

Fiskerestaurant tabte retssag mod Jensen's Bøfhus om retten til navnet 'Jensen'.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det går som regel udover de små fisk, siger man.

Et udsagn restauratør Jacob Jensen, ejer af Jensen's Fiskerestaurant i nordjyske Sæby, kan skrive under på.

Han tabte i dag retten til at bruge sit eget efternavn ved en dom fra Højesteret.

Tidligere på året vandt Jacob Jensen i Sø- og Handelsretten, men bøfkæden, der har anlagt sagen, ankede til Højesteret.

Og her har Jensen's Bøfhus nu fået ret i, at fiskerestauranten i Sæby »har gjort sig skyldig i en utilbørlig udnyttelse af Jensen's Bøfhus' særpræg og renomme«.

Sagen er alt andet end bøf for en rystet restauratør på havnen i Sæby.

Det er træls og uretfærdigt

»Det havde jeg bestemt ikke regnet med. Jeg er meget ked af det. Jeg har brugt alt for meget tid i tre år på at have lov til at bruge mit eget navn, og sagen kommer til at koste mig en halv million kroner. Det er træls og uretfærdigt«, siger Jacob Jensen.

Ifølge dommen skal den lille restauratør betale 200.000 kroner til Jensen's Bøfhus, 150.000 kroner til restaurantkædens sagsomkostninger, sin egen advokat og de rent praktiske foranstaltninger efter nederlaget.

»Jeg skal have fundet på et nyt navn, sat nye skilte op og ændret registreringen af mit navn. Navnet og domænenavnet skal jeg overrække til Jensen's Bøfhus«, forklarer Jacob Jensen.

Shitstorm i optræk på Facebook

På Facebook-siden hos Jensen's Bøfhus var sympatien på fiskemandens side i en lang række kommentarer:

»I er sgu for sølle, Jensens Bøfhus. Man har ikke eneret til et efternavn her i landet. Hvad bilder I jer egentlig ind og bruge så meget krudt og energi på at tryne en lille aktør som Jensens Fiskerestaurant i Sæby. I burde skamme jer, burde I. Det er ren mobning det her fra jeres side. Intet andet«, skriver for eksempel Christian Hansen.

En anden Facebook-bruger forberedte høfligt bøfhuset: »Pr-shitstorm coming up«.

Utroligt småligt af bøfhuset

Jacob Jensen er glad for støtten, selv om den ikke ændrer på juraen.

»Det er for mig utroligt småligt af Jensen's Bøfhus overhovedet at anlægge sag mod mig. Den nærmeste restaurant i kæden ligger i Hjørring, som er 50 kilometer herfra. Jeg serverer fisk og ikke kød. Ja, vi har en bøf på menuen af hensyn til de gæster, der ikke kan lide fisk. Men i sidste weekend solgte vi helt præcist én bøf, så det kan vel ikke true nogen«, siger Jacob Jensen.

Trods nederlaget føler han ikke sin retssikkerhed truet.

»Jeg må formode, at det er de fem klogeste mennesker indenfor jura, der har siddet i Højesteret og afgjort det. De har truffet deres afgørelse, og det respekterer jeg, selv om jeg synes, at det er helt håbløst«, siger han.

Og fortsætter:

»Vi er altså 288.000 i Danmark med efternavnet Jensen. Der er en her i Sæby, der har et gartneri ved navn Jensen's Jordbær. Skal det også skifte navn? Jordbærrene må jo gerne spises. Det er svært at se, hvor grænsen skal gå«, pointerer han.

Det er surt show

Ved dommen i Sø- og Handelsretten tidligere i år fik restauranten på havnen i Sæby lov at beholde navnet Jensen.

Begrundelsen var, at »Jensen i sig selv er et særdeles udbredt dansk efternavn, og at det ikke i sig selv er egnet til at adskille varer og tjenesteydelser«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Højesteret ser altså anderledes på sagen og mener, at navnet Jensen's har »et fornødent særpræg« til at skulle beskyttes efter varemærkeloven.

»Jeg anfægter ikke juraeen, selv om det er surt show for mig. Men jeg synes også, at det vidner om, at Jensen's Bøfhus må føle sig vildt pressede og have det svært«, siger Jacob Jensen.

Han overvejer ikke at opgive sin restaurant efter nederlaget.

»Jeg elsker mit sted, mine mange lokale kunder og beliggenheden her på havnen i Sæby, hvor vi faktisk også tjener godt. Det skal nok gå, men det er træls at tabe en sag så uventet«.

Han vil nu gå i tænkeboks for at finde ud af, hvad restauranten fremover skal hedde.

»Måske skal jeg bare kalde den Gurli's Fisk? Det er der vel ikke nogen, der kan blive sure over? Hvis jeg kalder den Jacob's Fisk, kommer jeg sikkert i konflikt med nogle andre. Folk heroppe kalder den bare 'Fiskehuset', så det vil jeg overveje«, siger den rystede, men ikke fortabte ejer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til Højesterets afgørelse fra Jensen's Bøfhus.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden