Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

iværksætterlyst. Danske universiteter er blevet bedre til at vække iværksætterlysten blandt unge, og trenden ser ud til at fortsætte.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

iværksætterlyst. Danske universiteter er blevet bedre til at vække iværksætterlysten blandt unge, og trenden ser ud til at fortsætte.

Virksomheder

Det mindste universitet er et af de største til at udklække iværksættere

De danske universiteter skaber flere iværksættere nu end for ti år siden.

Virksomheder

Man kan ikke ligefrem tale om direktørmaskiner – endnu. Men de danske universiteter er blevet markant bedre til at udklække iværksættere, der kan kombinere en god idé og gåpåmod og skabe en virksomhed, der kan overleve og skabe arbejdspladser.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der er blevet indsamlet af Styrelsen for Forskning og Innovation. Fra 2001 til 2011, som de nyeste tal er fra, steg antallet af iværksættere, der enten var studerende eller nyudklækkede bachelorer eller kandidater, med 43 procent.

Rigtige videnstunge arbejdspladser

Mængden af varige jobs, der skabes i de nye firmaer, er stadig ret beskeden – omkring 400 fuldtidsstillinger om året i gennemsnit. Når myndighederne alligevel er begejstrede, skyldes det, at mange af firmaerne er den ’rigtige’ slags videnstunge arbejdspladser, som skiftende regeringer har betegnet som Danmarks store chance for at klare sig internationalt.

Det understreges af, at mange af dem overlever og endda slår andre iværksættervirksomheder, når det gælder vækst: Mens de fleste danske iværksættere har en produktivitetsvækst omkring 0, vokser de unge universitetsfolks firmaer i snit med 7 procent om året.

Undersøgelsen glæder Christian Vintergaard, der er direktør for Fonden for Entreprenørskab, en privat fond, der får støtte fra staten.

»Vi er stadig ikke på et niveau, hvor det at være selvstændig er på niveau med at være lønansat. Men det er godt, at så mange unge tør starte egen virksomhed«, siger han og understreger, at det vigtige for ham er at skabe en kultur, hvor man skaber modet til at prøve: Når folk først har turdet være iværksættere én gang, tør de ofte gøre det igen.

Fonden giver økonomisk hjælp til iværksættere i form af såkaldte mikrolegater, og direktøren siger, at antallet af legater er steget markant fra 2013 til 2014. Derfor tror han på, at væksten i iværksætteriet fortsætter.

Lille universítet udklækker mange iværksættere

Mads Tofte, der er rektor for IT-Universitetet (ITU), siger, at også han kan mærke de seneste års stigende iværksætterlyst.

Universitetet er Danmarks mindste med omtrent 2.500 studerende. Men tallene viser, at ITU relativt er et af de danske universiteter, der udklækker flest iværksættere.

For eksempel Billy’s Billing, der blev stiftet i 2010 som et softwarefirma, der laver regnskabsprogrammer. I dag har det en omsætning på 5 millioner kroner og 13 ansatte. Eller Vaavud, der via en app indsamler og sælger data om vindforhold til alle interesserede – fra søfolk og brobyggere til surfere og ballonskippere. Firmaet blev stiftet i 2013 og fik en omsætning på 2 millioner kroner alene i årets sidste halvdel.

»Jeg ved ikke, hvor meget universitetet kan tage æren for det her, for det er jo de studerende, der skaber resultaterne. Men vi gør meget ud af at fortælle de studerende fra første dag, at hensigten med universitetet er at give folk mod på at skabe noget. Og så er vi nok ret rummelige over for det lidt skæve. Iværksættere er ikke altid konforme – de går deres egne veje. Det tror jeg, vi giver dem plads til«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De seneste år har der været stigende fokus på at undervise i entreprenørskab, og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) glæder sig over de svage tegn på, at vovemodet er stigende

»Vi har haft en lidt negativ debat om, at der ikke er nogen, der har lyst til at være iværksættere i Danmark. At hvis vi spørger i 9. klasse, vil næsten alle være iværksættere. I gymnasiet vil halvdelen. Og når folk kommer til universitetet, er der næsten ingen tilbage. De her tal viser, at det ikke er rigtigt«, siger hun.

Hun hæfter sig også ved, at en stigende del af de nye direktører er kvinder. I 2011 var næsten halvdelen af universitetsiværksætterne af hunkøn – en kraftig stigning fra 2001.

»Det ser jeg som meget positivt. Vi optager mange kvinder på universiteterne, så hvis vi skal have skabt den vækst, vi ønsker, er vi simpelthen nødt til at have flere kvinder til at starte virksomheder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce