Den rusisk-amerikanske milliardær Yuri Milner arrangerede store investeringer i Twitter og Facebook med penge fra virksomheder knyttet til det russiske styre. Milner ses her med hustruen Julia. Foto: Peter Barreras/Invision/AP.
Foto: Peter Barreras/AP

Den rusisk-amerikanske milliardær Yuri Milner arrangerede store investeringer i Twitter og Facebook med penge fra virksomheder knyttet til det russiske styre. Milner ses her med hustruen Julia. Foto: Peter Barreras/Invision/AP.

Paradise Papers

Lækage: Rusland var medejer af Facebook og Twitter

Nye afsløringer lægger yderligere pres på it-giganter om deres rolle i påstået indblanding fra Putin i USA’s præsidentvalg.

Paradise Papers

To russiske statsvirksomheder havde store aktieposter i Twitter og Facebook. Det viser nye dokumenter fra lækagen #ParadisePapers.

Den Kreml-kontrollerede VTB Bank sendte i 2011 mere end 1,2 milliarder kroner ind i en i investeringsbank, som brugte pengene til at købe andele i Twitter via kapitalfonden DST Global.

Gazprom og Facebook

Det statslige energiselskab Gazprom stod gennem en anden virksomhed bag et opkøb i Facebook, ligeledes i partnerskab med DST Global.

VTB Bank er en politisk aktør for Putinstyret, siger den russiske finansekspert Sergej Aleksanshenko fra tænketanken Brookings Institution, der selv sad i bankens bestyrelse i 1990’erne:

»En del af VTB fungerer som en bank, en anden del er et instrument for Kreml. VTB er klar til at gøre hvad end Kreml ønsker«.

Ingen dokumentation for indflydelse

Ejerandelene blev solgt med stor fortjeneste, da Facebook og Twitter blev børsnoteret i henholdsvis 2012 og 2013, og der er ingen dokumentation for at russiske pengemænd har haft direkte indflydelse.

Tiden var en anden dengang

Det var en ren forretningsmæssig beslutning uden politiske motiver, siger DST Globals ejer, Yuri Milner, der er russisk statsborger med bopæl i USA.

Han minder om, at det russisk-amerikanske forhold var markant bedre, da aktier i Twitter og Facebook blev købt for russiske penge.

Solgt før sanktioner

»Tiden var en anden. Det end ikke strejfede mig dengang, at VTB Bank ikke bare var en investor som enhver anden«, siger den russisk-amerikanske milliardær.

Da VTB bank blev ramt af politiske sanktioner fra USA i 2014 efter at Rusland havde invaderet den ukrainske Krim-halvø, var bankens ejerandel i Twitter solgt.

Yuri Milner arrangerede opkøb af aktier i Facebook for omkring 45 milliarder, hvilket på et tidspunkt gjorde hans selskaber til Facebooks næststørste aktionær.

Det skete blandt andet med kapital fra Kanton Services, der tidligere havde modtaget store lån fra Gazprom Investholding. Virksomhederne afviser en direkte sammenhæng mellem lånene og investeringerne i Facebook.

Sociale medier under politisk lup

Nyheden kommer på det værst tænkelige tidspunkt for de amerikanske it-giganter.

Repræsentanter for Facebook, Twitter og Google blev i sidste uge ristet ved høringer i den amerikanske kongres for at have ladet russisk-styrede internet-agenter påvirke det amerikanske præsidentvalg.

På Facebook blev over 3.000 reklamer med misinformation indrykket, og omkring 126 millioner brugere så opslag i deres nyhedsrulle, der stammede fra den organiserede russiske kampagne.

Virksomhederne indrømmede, at de ikke havde haft tilstrækkeligt styr på butikken, og at de fortsat ikke har klarlagt det fulde omfang af det russiske forsøg på at påvirke valget. Det får nu lovgiverne til at true med politisk regulering.

Afsløringen af den russiske investering, der blandt andet stammer fra et læk til Süddeutsche Zeitung og delt med Politiken og 94 andre medier via organsationen ICIJ, viser, at Putin-styret havde kig på Twitter og Facebook længe før valget.

»Ingen politisk motivation«

Både VTB Bank og Gazprom afviser, at der har været noget politisk formål med deres investeringer.

»Vi har aldrig foretaget politisk motiverede handler«, siger en talsmand for VTB.

Ifølge Gazprom Investholding har »ingen russisk official har været inde over« investeringen i Facebook.

Facebook og Twitter siger, at Milners investeringer er foregået helt efter bogen, og afviser at have været udsat for forsøg på politisk kontrol.

»Det er værd at notere sig, at DST som passiv investor hverken havde stemmeret eller plads i bestyrelsen«, siger en talsmand for Facebook, mens Twitter understreger at DST er en »velkendt investor i Silicon Valley«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce