Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du fortsat købe ydelser fra Nike, Apple eller Facebook, Karsten Lauritzen?

Den danske statskasse går glip af 5 milliarder kroner årligt på grund multinationale selskabers skattely, viser ny forskning. Det forarger skatteministeren, som alligevel er tryg ved, at allerede søsatte initiativer vil komme problemet til livs.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du køber sneakers fra Nike, en iPhone fra Apple eller betaler for annoncer på Facebook, betaler firmaerne tæt på ingen skat af deres overskud i Danmark.

Det betyder, at den danske statskasse hvert år går glip af fem milliarder kroner i selskabsskat, vurderer forskerne bag en ny rapport fra Københavns Universitet, der har undersøgt, hvor meget multinationale firmaer årligt sender i skattely.

Det er forargeligt, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V). Men løsningen er ikke, at den danske regering fører sig frem med virkningsløs symbolpolitik.

Danmark er alt for lille et land til at løse den globale udfordring med skatteunddragelse alene. Det er et grænseoverskridende problem, og det skal løses internationalt, siger ministeren.

Hvorfor bør Danmark ikke gå forrest og være det gode eksempel for andre lande?

»Danmark er et dejligt land, men vi udgør kun 5,5 millioner ud af 7 milliarder mennesker i verden. Det her et grænseoverskridende problem, og hvis det ikke bare skal handle om, at danske politikere skal kunne stille sig frem og pudse glorien, så skal vi løse det internationalt. Der gør vi i forvejen alt, hvad vi kan for at presse på«.

Frankrig og Tyskland har for nyligt talt for at løse problemet ved at afkræve selskaber en skat af deres omsætning og ikke overskuddet, men det var regeringen ikke begejstret for. Hvorfor ikke?

»Vi var imod, fordi det var ren symbolpolitik. En omsætningsskat vil ikke løse problemet med virksomheder, som ikke betaler skat. Jeg er også modstander af, at vi i Folketinget skulle lave nogle særregler, der ikke nytter noget bare for, at vi kan rense vores samvittighed«.

Regering støtter sortlistning

Hvad gør du for at komme problemet til livs?

»Sammen med Folketingets partier har jeg i maj lavet en aftale om at bekæmpe grænseoverskridende ulovlig skatteunddragelse. Vi er allerede i front på det område. Vi støtter EU's sortlistning af skattelylande, der ikke vil samarbejde med myndighederne, vi støtter EU's bestræbelser på at sikre, at digitale multinationale selskaber betaler skat i de lande, hvor de har tjent penge på digitale ydelser, og som et led i aftalen, som alle Folketingets partier står bag, har vi afsat 100 millioner over de næste fire år, så skattevæsnet har ressourcerne og medarbejderne til at reagere på de oplysninger, der bliver lækket«.

Hvordan er udsigterne til at finde en fælles global løsning på problemet?

»Man har allerede lavet en aftale, der hedder Common Reporting Standards, som rulles ud i de kommende år, hvori skattelylandende også indgår. Her i efteråret vil de begynde at rapportere om, hvor danskere har konti henne i skattely. Så kan man se, hvor mange penge de har til rådighed, og hvad de har betalt i skat«.

»Næste år får man det samme system med selskaber og selskabsskattebetaling. I takt med at det bliver mere transparent, hvem der ejer hvad, hvor pengene er placeret, og hvad der er betalt i skat, så kan vi finde løsninger, der forhindrer skatteunddragelse fremadrettet, og måder man kan forfølge folk bagudrettet«.

Hvilke løsninger kan det være?

»Det har jeg ikke noget konkret bud på endnu. Men da afsløringer om skattely kom frem for mange år siden, der vidste man heller ikke, hvad man skulle gøre. Nu kan man dele oplysninger skattevæsner og banker i mellem. EU's hvidvask direktiv er kommet til, og derfor er jeg overbevist om, at vi også finder effektive løsninger i fremtiden«.

Retssikkerhed over tøjvalg

Det er nok ikke alle, der deler din optimisme. Hvad vil du sige til alle dem, der synes, at det hele virker håbløst?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg vil sige, at man skal se på resultaterne, der er opnået de seneste år. Førende eksperter inden for skattely siger, at vi har gode internationale regler; nu skal de bare implementeres, og det kan tage sin tid, når 100 lande skal samarbejde. De danske myndigheder er gearet til det, og det gør mig mere optimistisk end den almindelige dansker. Jeg forstår bekymringen, men meget er allerede aftalt, og lækagerne gør kun den internationale dagsorden større. Det vil være dem, som betaler deres skat, der vinder i fremtiden og ikke dem, som undslår sig reglerne«.

Så de nye afsløringer vil ikke få dig til at tage yderligere i skridt til at komme skatteunddragelse til livs?

»Jeg arbejder hele tiden med, hvad vi kan gøre bedre. Vi har allerede afsat 100 millioner kroner til et nyt center i skattevæsnet. Bliver der behov for at tilføre yderligere ressourcer, så vil jeg konstruktivt overveje det. Hvis der kommer nye forslag frem, hvordan vi kan løse det internationelt, og det reelt virker, så vil regeringen støtte det«.

Vil du fortsat købe ydelser fra Nike, Apple eller Facebook?

»Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Så er det lige meget om, det er strafferetligt, eller fordi man er mistænkt for ikke at betale skat. De her oplysninger er naturligvis meget alvorlige, og der er bestemt noget at komme efter. Men jeg vil håndhæve princippet om retssikkerhed over mit valg af tøj til at starte med«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden