Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

PFA er et blandt 16 pensionsselskaber ud af 17, som i en rundspørge, Politiken har foretaget, svarer, at de investerer i en række lande, der bruges som skattely.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PFA har i syv år haft en milliardfond på Caymanøerne, som investerer i Norden

Landet største private pensionsselskab, PFA, har selv oprettet en fond på Caymanøerne. Det skyldes, at danske skatteregler er helt umulige, siger PFA.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets største private pensionsselskab, PFA, har selv etableret en fond i et af de områder i verden, som ofte kritiseres for at være et skattely.

Det skete, da PFA i 2009 oprettede en såkaldt hedgefond ved navn Midgard Fixed Income.

Fondens formål er at investere i europæiske værdipapirer, og som navnet Midgard indikerer, er det med særligt fokus på de nordiske lande. Alligevel blev den placeret langt fra Norden. Meget langt faktisk.

Midgard fik hjemme på Caymanøerne, der ligger i Det Caribiske Hav med Cuba og Jamaica som nogle af sine nærmeste naboer.

PFA er et blandt 16 pensionsselskaber ud af 17, som i en rundspørge, Politiken har foretaget, svarer, at de investerer i en række lande, der bruges som skattely. PFA er gået skridtet videre og har også oprettet sin egen fond i et skattelyland.

Data om PFA’s etablering af Midgard-fonden på Caymanøerne er offentligt tilgængelige, men kan også ses i det gigantiske læk af dokumenter fra advokatfirmaet Appleby, som har specialiseret sig i at hjælpe rige mennesker og store virksomheder med at få fordele af at benytte de omstridte øer.

Det var nemlig Appleby, som hjalp PFA med at placere fonden på Caymanøerne i 2009.

At fonden skulle ligge på Caymanøerne, skyldes på ingen måde, at det ville give PFA en skattefordel, siger direktør Anders Damgaard.

Det handlede i stedet om, at PFA i starten ville have andre investorer ind i fonden, fortæller Anders Damgaard – en beslutning, PFA senere gik væk fra. Vil man have en international investorbase, er der kun nogle få steder at gøre det. Caymanøerne er en af dem, forklarer han.

Umuligt at sælge en dansk fond

»Det har noget at gøre med, hvor det internationale investormiljø søger hen«, siger Anders Damgaard og fortsætter:

»Man kan vende det om og sige: Hvis vi skulle sælge en hedgefond fra Danmark ud fra dansk regulering, er det meget, meget svært at få selv en tysk investor til at investere i en dansk investeringsforening. Det er praktisk taget umuligt. Det skyldes skattereglerne, men også lokal regulering, og så at der ligger en sprogbarriere«.

Anders Damgaard understreger, at PFA betaler skat af afkastet alle steder, de skal.

»Der er overhovedet ikke noget skat for os i det her«, siger Anders Damgaard.

Nogle kritiserer oprettelse af fonde på steder som Caymanøerne for, at man dermed giver andre, der vil være med i fonden, mulighed for at benytte sig af, at man helt kan undgå at betale skat. Hvad siger du til den kritik?

»Det er en fair pointe og et dilemma og noget, man skal forholde sig til. I vores eksempel er vi eneste investor, så der er det nemt. Men går man ind i sådan noget her, skal man være bevidst om, hvad det er for nogle partnere, man går ind med, og man er også nødt til at forholde sig til, hvordan de nu opfører sig«.

Midgard er særlig sat op til at beskæftige sig med nordiske markeder, så det ser umiddelbart mærkeligt ud, at den blev oprettet på Caymanøerne – nogle palmeøer langt væk?

»Det kan du sige. Men Midgard er en slags hedgefond, hvor man indskyder 4 milliarder og belåner dem, så man er oppe og investere 30-40 milliarder i alt. Der har Cayman Islands et setup, som er let at gå til i forhold til reguleringen og hele setuppet om at risikostyre sådan noget«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trods Caymanøernes fordele flyttede PFA Midgard-fonden til Luxembourg sidste år. Det skyldes, at PFA godt kunne tænke sig at introducere lignende fonde i et format, så de kan sælges til internationale investorer, forklarer PFA-direktøren.

»Det krævede et nyt setup, og den europæiske regulering på området var ved at blive ændret på det tidspunkt. Vi ville gerne have Midgard så tæt på Danmark som muligt, men så den stadig var investorvenlig for et internationalt publikum og i overensstemmelse med EU-reguleringen af alternative investeringsfonde. Der viste Luxembourg sig at være et oplagt valg«, siger Anders Damgaard.

Da I trak jer fra Caymanøerne, havde I så overvejelser om, at det i det hele taget var smart at trække sig ud af de her omstridte jurisdiktioner?

»Nej. Det havde været lettere at lade den blive på Cayman Islands, hvis ikke vi ville gøre plads til at introducere nye fonde og skulle tilpasse os ny regulering. Men når det så er sagt, så klinger Luxembourg bedre i ørerne end Cayman Islands, det har du en pointe i«, siger Anders Damgaard.

Alm. Brand er ikke helt almindelig

Alm. Brand Pension er den eneste pensionskasse i rundspørgen, som svarer, at den ikke investerer i lande, der bruges som skattely.

Det vil Alm. Brand ikke lave om på, uagtet at andre pensionskasser afviser, at der skulle være problemer i det.

»Det er jo bare dejligt at skille sig ud. Vi er meget bevidste om, at det er det her, vi vil«, siger underdirektør Torben Frederiksen fra Alm. Brand og fortæller, at Alm. Brands kommunale og halvoffentlige kunder har fokus på etik i investeringer.

»Det kan godt være, at det ikke er ulovligt at investere i de her lande, men derfor kan vi godt have en holdning til, om det er etisk uforsvarligt«, siger han.

Torben Frederiksen giver ikke meget for andre pensionskassers påstand om, at det skader afkastet, hvis man undlader at investere i de kontroversielle områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han peger på, at Alm. Brands pulje Europæisk Højrente Etik laver bedre afkast end andre i samme markeder.

Torben Frederiksen tror ikke, at etiske overvejelser om investeringer i skattelylande er et forbigående modelune.

»Vi kan se, at der er et større og større politisk pres på, at man skal gå den her vej. Det kan fremme en bredere interesse blandt private investorer til at gå i den retning, så det vil blive større i fremtiden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden