0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Lyt til Kongerækken og Politikens serie om historiens markante kvinder: Thyra var en hel del klogere end sin mand, Gorm den Gamle

Historien er fyldt med mænd, men også kvinder har gennem historien svunget sværdet, styret rigets finanser og brudt normerne. Kongerækken tegner i 10 afsnit portrætter af markante kvindeskikkelser fra de seneste 1.000 år.

Philip Ytournel/POLITIKEN
Tegning: Philip Ytournel/POLITIKEN

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongerækken hos Politiken Historie

Hør podcast: Thyra Danebod
Hør podcast: Thyra Danebod

Henter…

Helt ærligt, vi har ikke ret mange sikre oplysninger om dronning Thyra (d. ca. 950). Men i Jelling er hendes navn mejslet i sten, og skal man tro middelalderens kristne kilder, var hun en snu type med en noget højere IQ end sin mand, vikingekongen Gorm den Gamle.

Mest berømt er Thyra dog som nationalsymbol. Under den nationale vækkelse i 1800-tallet blev hun et billede på det allermest danske, og et væld af foreninger og aviser blev opkaldt efter hende.

Lyt til Kongerækkens første afsnit om historiens markante kvinder, og hør også om det særlige litterære fænomen ’gynæceum’ – et katalog over bemærkelsesværdige kvinder.

Idé, optagelse, tilrettelæggelse og produktion: Anders Olling og Hans Erik Havsteen

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts