Politiken Longread
Her kan du høre Politikens journalister læse deres egne bedste interviews, portrætter og reportager op.
Her kan du høre Politikens journalister læse deres egne bedste interviews, portrætter og reportager op.
REPORTAGE FRA JAGT I GRØNLAND
I oktober tog Politikens fotograf Martin Lehmann på jagt i Grønland. Han kom helt derud, hvor mobildækning og internettet ikke når ud. Derud hvor kulden, naturen og stilheden overskygger den coronakrise, vi står i. Han tog afsted med tre jægere. De var på jagt efter rensdyr. Han var på jagt efter det perfekte billede.
Reportagen er skrevet og læst op af Martin Lehmann.
DONALD & JOE - EN INTERAKTIV BØRNEBOG FOR VOKSNE
Hvad er Donald egentlig for en dreng? Er det rigtigt, at han ligner et par nosser med trutmund? Hvordan har han tænkt sig at vinde valget? Og hvad står der i hans hemmelige plan til bekæmpelse af covid-19? Og hvad med Joe? Er han allerede død? Og har kineserne så bare udstoppet ham og sat en dør i ryggen, så alle kan rende ind og ud og råbe deres infame slagord gennem hans indtørrede smil?
Skrevet og læst op af Nils Thorsen
INTERVIEW MED NIVIAQ KORNELIUSSEN
I Grønland er selvmord det første, mange tænker på, når de hører, at et ungt menneske er væk, siger den 30-årige forfatter Niviaq Korneliussen. Hendes roman, ’Blomsterdalen’, handler om Grønlands afgrundsdybe problemer med selvmord. I dag har hun fået verden i tale. Med debutromanen om unge homoseksuelle i Nuuk gjorde hun Grønland queer. Denne gang har hun skrevet på sit raseri. Over et system, der er i stykker. Og en selvmordsrate, der er verdens højeste.
Interviewet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
INTERVIEW MED THOMAS VINTERBERG
Fire dage inde i optagelserne til sin kommende film ’Druk’ fik instruktøren Thomas Vinterberg et opkald med den værst tænkelige besked. Hans datter Ida på 19 var død i en trafikulykke i Belgien. Verden forsvandt under ham. Alligevel fik han filmen lavet færdig. Men før den skal præsenteres, er der en anden historie, han ikke synes, at han kan komme uden om at fortælle. Sin egen. Om det frie fald og det møjsommelige slid for igen at finde fodfæste.
Interviewet er skrevet og læst op af Nils Thorsen.
INTERVIEW MED KIM WALLS FORÆLDRE
I 15 måneder har de forholdt sig tavse om mordet på deres datter, journalisten Kim Wall. Om efterforskningen og retssagen. Om smerten, de vågner med om natten. Sorgen, de står op til. Og livet, de insisterer på skal gå videre. Vi har besøgt Kim Walls forældre, som i en ny bog fortæller om det første år uden deres datter. Og om hendes liv og arbejde, så hun ikke alene skal huskes som et offer.
Interviewet er skrevet og læst op af Nils Thorsen.
INTERVIEW MED CASPER CHRISTENSEN
For tre år et halvt år siden gik Casper Christensen i intensiv terapi, forstærket af det psykedeliske stof MDMA, for at finde noget, han aldrig før har haft: Ro. I dag spiser han vegansk, er blevet troende og lægger afstand til de udgaver af Casper Christensen, der skred, svigtede, blæste hjernen ud med kokain og jagtede damer, penge og berømmelse. Politiken har besøgt Casper Christensen – aktuel med biografien ’Casper’ – på verandaen foran hans nye hus, en gammel nazirede i Hornbæk. For: Er det her blot endnu en flygtig skikkelse i mandens mange liv, et spøgelse, der aldrig helt stempler ind, før han er videre? Eller: Har Casper Christensen virkelig forandret sig?
Interviewet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
INTERVIEW MED LINE KNUTZON
Egentlig er der ingen mening med tilværelsen. Men så alligevel ... For i de mange år, hvor den bogaktuelle, prisvindende dramatiker Line Knutzon gik i seng kl. halv otte sammen med sine fire børn – for nedrullede gardiner og med madrasser på gulvet – var hun det bedste sted i livet, midt i moderskabet. Hun lavede to familier, der »plum-mislykkedes«, og siden børnene var små, har hun ikke haft en mand. Eller savnet noget. Det har omverdenen ret svært ved at acceptere. Nu er hun flyttet sammen med sin mor.
Interviewet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
INTERVIEW MED NADIA NADIM
Nadia Nadims far var general i Afghanistan. Han var kærlig. Når han ikke slog. Eller stod på altanen med en ladt riffel som en del af børneopdragelsen. Hun har måttet lære at bruge sit temperament konstruktivt. I en ny selvbiografi fortæller hun historien om sit liv. Om at blive første flygtning på landsholdet og en af Danmark største stjerner. Og om at være sig selv »100 procent«. Uanset hvem der så tror, de bestemmer over hende.
Interviewet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
PORTRÆT AF TOVE DITLEVSEN
Tove Ditlevsens stemme forstummede, da hun i 1976 havde held til at tage sit eget liv. I anledning af, at forfatteren ville være fyldt 100-år torsdag, genopliver vi den stemme. Vi har været i arkiverne og fundet gamle interviews. Med den unge digterinde, der havde alt foran sig. Og med den ældre forfatter, der glædede sig til, at livet – efter depressioner og misbrug og fire ægteskaber – snart var slut.
Portrættet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
INTERVIEW MED DANNIE DRUEHYLD
Hun kalder sig selv »en særling og en mutant«. Forelsker sig i både mænd og kvinder. Og har fået bank, fordi hun er anderledes. I dag kæmper 71-årige Dannie Druehyld for den natur, hun har set forsvinde – selv om hun er uhelbredeligt syg. Vi fulgte i hælene på hele Danmarks overheks: To dage med kildevand og kussesten, banegårdstærte og lakridsmarengs. To dage med en vild busk, en sjælden blomst.
Interviewet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
INTERVIEW MED ESTHER PEREL
Vi skal tale mere om begær, erotik og sex, siger Esther Perel, der netop har udgivet en bog om utroskab og det svære parforhold. Mest af alt skal vi banke liv ind i døde, tavse ægteskaber. Og i os selv. Gudrun Marie Schmidt mødte bestsellerforfatteren i New York – og fik samtidig kigget sit eget parforhold efter i sømmene.
Interviewet er skrevet og læst op af Gudrun Marie Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 8
To piger sidder klinet op ad hinanden med hænderne flettet sammen. De er blevet nære venner på afsnit B 204. Nu er den ene klar til at blive udskrevet. Hvad vil der ske med deres venskab? Og hvem er de, når de ikke er indlagt?
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 7
Han har ikke spist en eneste bid i alle de mange måneder, han har været indlagt. Emil får sin næring i flydende form og har brug for hjælp til at føre glasset mod munden. Længe har han kæmpet mod kalorierne, men noget er ved at ændre sig.
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 6
Hun skaber det ene kunstværk efter det andet inde på sin stue, der minder om en blanding af et teenageværelse og et atelier. Når dystre tanker trækker hende ned, forsøger hun at bygge sig selv op med blyanter og papir.
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 5
Sygeplejerske Frederik Hjuler scanner konstant omgivelserne for genstande, som patienter kan skade sig selv med. Han var bange for, at han ville komme til at kede sig, da han blev ansat på afsnit B 204. Sådan er det ikke gået.
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 4
En gang om ugen kan patienter på afsnit B 204 blive undervist i at regulere deres følelser. Gennem tyve minutter får psykologen mindet Laura om, at hun nogle gange faktisk gerne vil have det bedre.
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 3
Efter frokost sidder en pige i en sofa og ryster. Alle kan se, at et anfald af angst er i fuld gang. En sygeplejerske forsøger at berolige pigen, da hun spørger: Dør jeg nu?
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 2
Lige så længe Tilde kan huske, har hun følt sig forkert og alene i verden. Dengang stemmerne i hendes hoved var værst, måtte hun holde sig for ørerne for at lukke dem ude. Nu prøver hun at vænne sig til dem.
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
'FORBANDET UNGDOM' KAPITEL 1
Normalt er dørene hermetisk lukkede for pressen af hensyn til de sårbare unge patienter. Men i vinter fik Politiken eksklusivt lov til at komme indenfor på børne- og ungdomspsykiatrisk afsnit B 204 i Glostrup. Her er indlagt teenagere, der har brug for langvarig, intensiv behandling af deres sygdom. Gennem en uge fulgte vi hverdagen og mødte blandt andre Tilde og Emil, der fortalte om at ville væk fra det hele og om at stå oprejst i døgndrift for at brænde kalorier af. I otte kapitler giver vi et kig ind i en verden, de færreste kender. Den begynder, da en ny patient ankommer...
Kapitlet er skrevet og læst op af Anders Legarth Schmidt.
INTERVIEW MED VILLY SØRENSEN
Som barn var han tænksom og sky, en melankolsk iagttager af de andres verden. Resten af livet har været et langt forsøg på at skrive afstanden bort. Forfatteren og filosoffen Villy Sørensen er den store tænker i dansk åndsliv, men privat stadig genert som en skoledreng.
Interviewet er skrevet og læst op af Nils Thorsen.
INTERVIEW MED PETER BASTIAN
Fri bliver man med et snuptag. Ved at slippe egoet og møde verden upersonligt. Ikke ved at føle. Og slet ikke ved at stikke snuden i sin barndom, mener musikeren og forfatteren Peter Bastian, der hele sit liv har stræbt efter berømmelse, men da den endelig kom, gjorde den ham bitter. Vi gik på jagt efter den lille Bastian, han selv gør alt for at slippe.
Interviewet er skrevet og læst op af Nils Thorsen.
INTERVIEW MED NILS MALMROS
I film efter film har han vist os, hvordan uskyld og skyldbevidsthed løber sammen i ungdommens skrøbelige møde med verden. Den ulykkelige kærlighed har han skildret tættere end nogen. Men sit eget livs tragedie har han været tavs omkring i tre årtier. I filmen ’ Sorg og glæde’ fortæller Nils Malmros nu om dengang, hans kone i en psykose tog livet af deres lille datter. Men filmen handler hverken om skyld eller tilgivelse. Den handler om kærlighed. Og måske også om endelig at blive voksen.
Interviewet er skrevet og læst op af Nils Thorsen.