Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvorfor siger man ’gamle Ole’, når tallet 90 råbes op ved bankospil?

Tyrkisk mod og europæisk nøl

Politikens Oplysning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Gamle Ole’ er en forvanskning af det plattyske udtryk om en 90-årig: ’de olde Mann’. Udråbet stammer fra det gamle Tallotteri, der afskaffedes ved lov i 1851.

Lotteriet havde tre trækningssteder: København, Altona og Wandsbek. I Wandsbek, der er en forstad til Hamburg, betegnede man det højeste tal, 90, med ’de olde Mann’, som senere har fået den spøgefulde drejning ’Gamle Ole’.

Når man taler om lotterier, er varelotteriet det ældste, der kendes og omtales i 1521 i Tyskland. Pengelotteriet stammer derimod fra Italien, hvor det blev udtænkt af florentinske pengemænd i 1620.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden