0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Præst: »Sorg er et grundvilkår i livet, og den kommer ikke kun, når nogen dør«

Vi har en tendens til at glemme, at sorg er noget, der rammer os alle på forskellige tidspunkter og af forskellige årsager, siger præst på Rigshospitalet Lotte Blicher Mørk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Ramt af livet

Hvorfor reagerer vi mennesker forskelligt, når vi rammes af sorg?

»Nu siger du, at vi reagerer forskelligt. Og det er også helt rigtigt. Men faktisk oplever jeg, at der nu, hvor vi efterhånden er blevet mere åbne i forhold til at tale om sorg her i Danmark, er opstået en form for konsensus om, hvordan man bør opføre sig, når man sørger. Det er, som om sorg helst skal følge en fastlagt formel, hvor man groft sagt er ked af det, så får man hjælp i en sorggruppe eller hos en terapeut, og så kommer man videre«.

»Men det er ikke sikkert, at Svend Bent, der bor i Nordvest og drikker 30 øl om dagen, har specielt meget brug for en sorggruppe. Han tager måske livet mere oppefra og ned. Det er nok ikke det første bump, han har mødt på sin vej gennem livet, mens en anden type har brug for at reflektere og være i sorgen på en helt anden måde. Og den ene måde er ikke bedre end den anden, det viser bare, at vi er forskellige, og at der er masser af ting, der influerer på, hvordan vi møder den sorg, som uundgåeligt er en del af livet for os alle sammen«.

»Derfor er jeg også meget betænkelig ved, at WHO vil gøre kompliceret sorg til en diagnose. Sorg er per definition kompleks, men sorg er ikke en sygdom. Sorg er sundt. Sorg er bevis på kærlighed, og det er direkte sørgeligt, at man måske i fremtiden er nødt til at melde sig syg og få en diagnose for at kunne få lov til at være i livet med sin sorg«.

Hvad vil det egentlig sige at sørge?

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere