0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor: »Den deprimerede føler sig ond og falsk«

Mennesker ramt af depression mærker ingen glæde. De er plaget af skyld over, at de ikke kan tage sig sammen, og føler sig onde og falske. Pårørende – især mænd - skal forstå, at de skal lytte uden at komme med gode råd, forklarer psykiater Poul Videbech.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Ramt af livet

Hvorfor bliver nogle mennesker ramt af livet hårdere end andre?

»Freud havde ret i, at opvæksten betyder meget. Har du haft en besværlig og traumatisk opvækst og har været udsat for stor stress eller måske ligefrem misbrug eller vanrøgt, så bliver du ikke hærdet. Du kan blive meget mere følsom senere hen i livet og reagere med angst og depression, fordi stresssystemet i kroppen er indstillet på at reagere voldsommere end ellers. Desuden tackler vi modgang forskelligt. Nogle betragter alle problemer som selvforskyldte og tænker, at de burde have forudset det og handlet bedre. Andre tager livet mere oppefra og ned. Shit happens, siger de. Mennesker ramt af depression har mange plus egenskaber. De forlanger meget af sig selv og yder højt, men de er også meget følsomme, når noget går galt, og de bebrejder sig selv alt«, siger neuropsykiater Poul Videbech, der er professor i depression på Psykiatrisk Center Glostrup.

Hvad er de typiske årsager til depression?

»Det er næsten altid aktuelle stressbelastninger, som udløser depression. Du kan være påvirket voldsomt af arbejdet gennem måneder eller år. Du kan være psykisk belastet er svær sygdom hos dig selv eller pårørende. Dødsfald i familien kan udløse det, ligesom graviditet og fødsel er slemme til at gøre det. Nogle bliver deprimerede pga. en svær skilsmisse. Det er en blandet landhandel af årsager, hvor det, der gør to forskellige mennesker deprimerede, er meget individuelt«.

Hvordan er der inde i den depressive hjerne?

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere