Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian/Adrian Joachim
Foto: Joachim Adrian/Adrian Joachim

LUFTHAVNSLUKSUS. Det er kun særligt udvalgte, der kan komme op i Georg Jensen loungen i Københavns Lufthavn. Men heldigvis er der fem andre lounges, du kan få adgang til.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan får du adgang til lufthavnens lounger

Lufthavnenes VIP-områder kan være utilnærmelige for passagerer på økonomiklasse. Men der er flere muligheder for at blive forkælet inden afgang.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stå foran Georg Jensens forretning i Københavns Lufthavn i Kastrup og kig skråt op til venstre. Deroppe ligger et lokale, som minder om en hjemlig dagligstue. En trappe inde i forretningen fører op til rummet, der er den mest eksklusive lounge i lufthavnen. For kun særligt udvalgte kunder hos firmaet får adgang. Skal der serveres kaffe eller kage hentes det af ekspedienterne i Joe and the Juice. Fint for de få udvalgte, men utilnærmeligt for alle os andre.

Heldigvis er der for andre rejsende flere muligheder for at trække sig lidt tilbage til de bløde stole i en lounge, hvis ventetiden skal gøres så behagelig som mulig. Eller hvis der skal være mere arbejdsro, så tiden kan udnyttes effektivt.

I stedet for at komme i sidste øjeblik og stresse i køer og sikkerhedstjek kan der være fornuft i at tage til lufthavnen i god tid. Så betyder det ikke så meget, at indleveringen af bagage tager lidt ekstra tid, når ventetiden inde i terminalen giver luft til morgenmad og kaffe i en lounge, mens aviserne læses, og mailene tjekkes.

Gratis mad og kaffe Det behøver ikke at være dyrt. For selv om der flere steder skal guld på kortet for at komme ind, er det eksempelvis også muligt med en Diners kort, der kan fås for 195 kr. om året, at smutte op ad trappen til en lounge med gratis mad og kaffe. Hurtigt tjent ind på en tur eller to, når kaffe, croissant og en juice hurtigt løber op i 80-90 kr. ude i de almindelige butikker i lufthavnen. Flere steder kan rejsende også købe sig ind en lounge enten på forhånd eller i lufthavnen uden at have en særlig fin billet eller et særligt kort. Her er en forenklet oversigt over adgangsbetingelserne til de tre loungeområder i Københavns Lufthavn i Kastrup, og den service de byder på.

SAS Business Lounge og Scandinavian Lounge

Adgang: SAS har delt loungen op i to afdelinger, hvor alle med billetter til Business class i SAS eller Star Alliance selskaberne kan komme ind i stueetagen, hvor også de velbetalende kunder fra blandt andre Iceland Air, Air Baltic og Widerøe kan komme ind sammen med Apollo-rejsende med en særlig voucher. Skal man op på 1. salen kræver det et guldkort til SAS Euro Bonus eller et Star Alliance selskab. Billetten til et af de selskaber skal også vises. Med guldkortet kan en gæst eller den nærmeste familie komme med ind. Det er ikke muligt at købe sig ind i SAS Loungen.

Indretning og stemning: Loungen ligger lige hvor de relevante rejsende for kommer ind gennem Fast Track-indgangen. Umiddelbart mødes gæsterne af en lidt formel og rolig stemning i lokalerne, som halvhøje skillevægge deler op i forskellige afsnit. Men der er ikke mere formelt, end at der i den nederste business lounge er både et børneområde med spil, film og legetøj og en sportsbar med TV.

Men selvfølgelig er der også stille arbejds- og mødeområder og et større areal med siddepladser i sofahøjde.

Badefaciliteterne på Business Lounge deles med Scandinavian Lounge en etage højere oppe, hvor niveauet er lidt mere luksus-betonet, og et par mindre soverum kan friste trætte rejsende. I den stille afdeling er afslapningsstole, mindre og helt rolige småstuer og et par mødelokaler, som kan rumme op til 12 personer.

Der kan være over 300 rejsende på hver af de to etager, og efter at klientellet, der har råd til business billetter, sivede noget væk i de første kriseår, er de nu på vej tilbage – klar til at betale for de ekstra fordele, fortæller lounge manager Gitte Møller Madsen.

Service: Gratis buffet-områder på begge etager, hvor det blandede, pæne men ikke overdådige, udvalg kan alt fra sandwich til kager med et godt udvalg af drikkevarer. Udover kaffen er der også øl og vin og spiritus. På første sal er udvalget størst, og også mousserende vin på køl til de varme sommerdage.

På første sal er der størst udvalg af aviser og blade. Begge etager har trådløst net og arbejdspladser, og en særskilt service er en skranke, hvor der kan hentes hjælp til at løse rejse-problemer, som ombookning eller anskaffelse af et hotelværelse.

Novia Lounge og CPH Apartment

Adgang:
Novia står for to lounger i Terminal 2 med fælles indgang. Adgangen til Novia Lounge forbeholdes business rejsende fra 23 selskaber, blandt andre Air France, Alitalia, British Airways, Icelandair, Iberia, KLM og Kuoni Danmark. Også Priority Pass og flere andre kort åbner dørene. Den nyere CPH Apartment-afdeling kræver business eller 1. klasse billet til enten Finnair, Air France, KLM, Qatar Airways, Gulf Air eller Emirates blandt flere. Apollo-rejsende kan også sikre sig adgang. Men står der noget helt andet på billetten, er det alligevel muligt at købe sig ind hos Novia. Det koster 125 kr. til loungen og 169 kr. til Apartment-afdelingen, hvor det dog er klogt at booke sig ind på forhånd, da pladserne ellers kan være udsolgt.

Indretning og stemning:

Beliggenheden er på den ’sjove’ side, og Novia kan som den eneste byde på fin udsigt over både landingsbaner og afgangshal. Novia Lounge er den travle og livlige afdeling med flere børnefamilier og alle slags rejsende. Der er stole, arbejdsområder og roligere pladser lidt nedsænket ud mod startbanerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Novia Lounge rummer op til 138 rejsende mod det halve i Apartment, der åbnede i juli. Navnet dækker over en indretning a la en københavnsk herskabslejlighed med stuk og pejs i spiseafdelingen og antydning af opdeling med entre, alrum, dagligstue, bibliotek og så videre. Møbler fra bl.a. In Duplo, sofaer fra Erik Jørgensen og en Wingchair designet af Wegner giver et ekstra pift. Rummene er luftige, rolige og med mere plads end i den anden lounge.

Service: Novia Lounge har buffet med pålæg og brød og diverse drikkevarer fra vand, sodavand og øl til vin og en drink eller en lille en. I Apartment er det stadig enkelt, men der er lidt større udvalg, og der kan også være noget lunt. Et originalt indslag er, at der altid udover den almindelige pilsner vil være en specialøl.

Der er wifi overalt på Novias område, men i Apartment står en Mac og en printer i biblioteket som supplement.

Servisair Lounge

Adgang: Langt de fleste gæster kommer ind på et Diners kort eller et Priority Pass. Eurocard Platinum åbner også døren, ligesom rejsende med flere flyveselskaber, bl.a. Finnair, Aeroflot eller Lufthansa Airplus, har adgang. Diners kunder kan tage en gæst med for 90 kr. Har man ingen af kortene er det muligt at købe adgang for 150 kr.

Indretning og stemning: Loungen er placeret mellem A- og B-fingrene i afgangshallen. Der er kun en trappe op, og gangbesværede kan godt glemme denne lounge, der til gengæld har det eneste tilbageværende ryge-lokale i hele lufthavnen. Og det er meget populært og trækker helt klart kunder til, fortæller Lounge Supervisor, Kim Dahl.

Mens forretningsfolkene fylder mest mandag morgen og på tidspunkter, hvor deres job-fly starter og lander, er gæsterne ved Rejsers besøg en torsdag eftermiddag en meget blandet skare, der rummer alt fra ægtepar til forretningsfolk. En enkelt tager en morfar i en hvilestol.

I det lange smalle rum er der forskellige former for sidde-muligheder fra hyggelige lænestole til barstole, så de op til 150 gæster kan vælge frit i det afslappede, uformelle miljø, der har nogle år på bagen. Der står også et par massagestole, hvis musklerne skal rystes igennem inden turen.

Service: Gæsterne kan frit forsyne sig ved buffeten, hvor der tidligt på dagen er morgenmad med rundstykker og senere mulighed for selvsmurte, enkle sandwich. Drikkevarerne går fra kaffe og te over sodavand til øl og vin til aftapning i glas.

Der er trådløst net og printer, og avissortimentet spreder sig over de skandinaviske og nogle engelske.

Se mere om hver enkelt lounge på www.cph.dk under faciliteter.

King Amlet Lounge i Billund

Billund Airport har også så store kundegrupper, at det giver fornuft med en lounge. Og for at slå de internationale toner an har den fået navnet King Amlet Lounge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Business-rejsende, der flyver fra Billund, har gratis adgang, ligesom blandt andre Diners og Priority Card åbner dørene. Men alle passagerer på rutefly kan købe sig ind for 150 kr. Der kan også købes et klippekort, der gør hvert besøg lidt billigere.

Billund skriver selv på hjemmesiden at loungen tilbyder behagelige venteforhold med møbler fra bl.a. Børge Mogensen, der er adgang til forfriskninger, aviser og tidsskrifter, internet og møderum i dagtimerne. Typisk er der åbnet fra kl. 4.45 om morgenen til 19-20 tiden om aftenen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden