REJSEHJÆLP. Med de rigtige apps på tlelefonen kan man få hjælp til at finde forretninger, hoteller eller bare generelt gode råd.
Foto: Jeff Chiu/AP/AP

REJSEHJÆLP. Med de rigtige apps på tlelefonen kan man få hjælp til at finde forretninger, hoteller eller bare generelt gode råd.

Her er otte apps, der kan hjælpe dig på ferien

Politikens rejseredaktion kommer her med sine bedste bud på gode rejseapps - fra oversættelse af skilte i Kina til udregning af valutakurser i Dubai.

Rejser

Velforberedt afgang i lufthavnen

Anne Louise Leth, journalist: Københavns Lufthavn er efter min mening en af verdens bedste: overskuelig med alle slags spisesteder, og den er ikke en æstetisk øjebæ som mange amerikanske grå betonmonstre. Men for at den praktiske del af rejsen spiller, bruger jeg lufthavnens app, CPH Airport. Den har styr på de praktiske spørgsmål: Hvor skal jeg tjekke ind, hvilken gate afgår flyet fra, og hvor lang er ventetiden i sikkerhedskontrollen. Og jeg har tid til at runde Steff’s Pølser før afgang.

Find appen i App Store.

Find appen i Google Play.

Global og gratis vejviser

Allan Graubæk, journalist: Du står i lufthavnen, hvor du har lejet bil, og så spørger de, om du også vil have en gps. Det koster måske 100 kroner om dagen, men der er en gratis løsning: Nemlig appen maps.me. Du kan hente kort over stort set hele verden. Dem downloader du på telefonen, og så er gps-appen helt gratis i brug. Den har dog en alvorlig svaghed. Den er længe om at beregne en ny rute, hvis du f.eks. tager en forkert afkørsel i en rundkørsel. Nogle gange kommer slet ikke noget nyt forslag. Så må du indtaste destinationen én gang til. Men selv en sløv gps kan være bedre end ingen gps.

Find appen i App Store.

Find appen i Google Play.

Få tjek på valutakurserne

Karina Kofoed, layouter: Er det rimeligt, når gaderestauranten i Mandalay vil have 19.000 kyat for et måltid? Hvad svarer 200 dirham, som lufthavnen i Dubai tager for en adapter, til i kroner? Og bliver jeg ruineret, når jeg kører i taxa for 150 sol i Peru? Med den gratis app Valuta+ er jeg aldrig i tvivl. Indtast et beløb i en given valuta, og få med det samme svar på, hvad beløbet svarer til i kroner. Muligvis svarer omregningen ikke præcis til din banks vekselkurs, men appen giver en idé om, hvorvidt prisen er rimelig. Appen virker uden netforbindelse.

Find appen i App Store.

Find Appen i Google Play.

Få hjælp til oversættelse af skilte

Liz Haltrup, redaktionssekretær: Med sprog, der består af tusindvis af billedtegn, er det ikke nemt at læse skilte eller et menukort i Kina, Japan og Korea. Og rejser man uden for de store byer, er de sjældent oversat til engelsk. Den prisbelønnede app Waygo Translate bruger iPhonens kamera til at oversætte skilte, spisekort osv. fra kinesisk, japansk og koreansk til engelsk. Appen fungerer bedst med tekst af en lille størrelse. Oversættelserne kan gemmes, og man får hjælp til udtale af ord. Der er 10 gratis oversættelser om dagen; herefter tilkøbes forskellige features. Appen fungerer uden netforbindelse.

Dårligt vejr findes ikke

Maja Kiener, redaktionssekretær: Skal den tykke uldtrøje på, eller er lag på lag bedre, fordi solen får magt i løbet af dagen? Jeg vil have styr på vejret – når jeg pakker kufferten og på rejsen. Den bedste vejr-app, jeg kender, er Yr.no, udviklet af Norges meteorologiske institut. Jeg oplever, at dens forudsigelser er mere præcise end andres, den har et gigantisk bagkatalog på 9 millioner steder – fra Paris til den mindste flække i Costa Rica – og viser i intervaller på 6 timer, om der bliver regn eller sol, så jeg nøjagtigt kan følge vejrets udvikling i løbet af dagen.

Find appen i App Store.

Find appen i Google Play.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Postkort fra hele verden

Sune Højrup Bencke, journalist: Engang var afsendelse af postkort på ferien obligatorisk. Ét med et æsel med en sjov hue på, en smuk græsk strand eller en halvnøgen dame på pisten i Østrig. Men Facebook og Instagram har stort set lagt det klassiske postkort i graven. Og dog. Postnord har skabt Postkortet, hvori du kan bruge dine egne feriefotos fra smartphonen som postkort. I appen skriver du tekst og adresse bag på det valgte billede, og så sender Postnord det til modtageren. Almindelig postkortstørrelse koster 19 kroner.

Find appen i App Store.

Find appen i Google Play.

Vinelskerens hjælpemiddel

Poul Husted, journalist: Du står på Charles Smiths vingård i Walla Walla i det sydøstlige hjørne af den amerikanske vestkyststat Washington og overvejer, om du skal købe hans rødvin The Boy, for prisen er lidt pebret. Du sidder på skuespilleren og instruktøren Per Pallesens stamrestaurant i Rom, Trattoria da Lucia i Trastevere-kvarteret, og er i tvivl om, hvorvidt husets vin er værd at drikke til en gang spaghetti a la gricia. Så hjælper Vivino livsnyderen, for på Vivino-appen kan du følge vinens vej både pris- og kvalitetsmæssigt. Vivino er en nyttig app, når man er ude på en ny restaurant, vinbar eller vingård.

Find appen i App Store.

Find appen i Google Play.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tjek dine rettigheder på rejsen

Tina Krongaard, redaktør: Hvordan er jeg stillet, hvis mit fly bliver forsinket eller aflyst? Har jeg ret til mad og drikke i ventetiden? Og hvordan er det med økonomisk dispensation? Mange er i tvivl om, hvilke rettigheder de har i forbindelse med flyrejser, og selv om jeg burde være godt inde i stoffet, kommer jeg også selv i tvivl. I de tilfælde er der god hjælp at hente i appen Your Passenger Rights, som Europakommissionen står bag. Her kan du læse om dine rettigheder inden for luftfart, tog, skib og bus.

Find appen i App Store.

Find appen i Google Play.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce