Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kasper Iversen
Foto: Kasper Iversen

TRÆKPLASTER. Fortet San Cristóbal er en af hovedattraktionerne i San Juan. Byggeriet begyndte allerede i 1500-tallet, mens det meste af fortet med de bastante og metertykke mure blev bygget af spanierne i 1700-tallet. Fortet er den ældste befæstning i europæisk stil på amerikansk territorium og har siden 1983 været på Unescos liste over verdensarv.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's mest spanske by ligger i Caribien

Puerto Rico i Det Caribiske Hav er amerikansk territorium, men alligevel er sproget spansk og stemningen sydlandsk.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De havblå brosten glinser overalt i det centrale San Juan. De changerer i sollyset, skifter farve, alt efter hvorfra man ser dem, og det føles til tider som at gå på vandet.

Farverigdommen fortsætter, når man løfter blikket og får øje på de allestedsnærværende gamle pastelfarvede huse, der er placeret klos op ad hinanden og konkurrerer om opmærksomheden.

Kasper Iversen
Foto: Kasper Iversen

Byens gamle bydel – Old San Juan, som den slet og ret kaldes – er en arkitektonisk perle med talrige huse, palæer, tårne og mure i forskellige stilarter, især fra det 18. og 19. århundrede.

Alt sammen vidner om en by og en ø i Det Caribiske Hav, der har været et vigtigt omdrejningspunkt, siden erobringstørstige spaniere kom hertil i 1500-tallet, og de følgende århundreder, hvor især engelske og franske kolonimagter sloges om magten over Puerto Rico og Caribien og ikke mindst vejen til Syd- og Mellemamerika.

I dag er Puerto Rico amerikansk territorium med egen guvernør og dollars som valuta.

Kasper Iversen
Foto: Kasper Iversen

Men forventer man at møde McDonald’s på hvert andet gadehjørne, vulgært store portioner og tyk amerikansk dialekt hos de lokale i San Juan, er det klogt at skrue en smule på forventningerne før ankomsten. Her er det nemlig spanske gloser, retter og traditioner, der i vid udstrækning dominerer.

LÆS ARTIKEL

Mens forretning ofte foregår på engelsk, er spansk det førende sprog i hjemmet, og i det hele taget er spanglish – et uhøjtideligt miks af de to sprog – udbredt.

San Juan tiltrækker med sin historiske betydning og skønhed selvsagt en stor del af øens turister, men på trods af det hersker en afslappet og uhøjtidelig stemning – ja, mange ville associere det med sydeuropæisk tilbagelænethed.

Under Politikens besøg er her ikke en eneste gadesælger eller shanghajende restauratør at spotte i gaderne.

»Og det er der sådan set aldrig«, forvisser den lokale guide, Jose Morales, om.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden