Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hjem. Designmuseet viser netop nu efterkrigstidens design.
Foto: Claire Aho

Hjem. Designmuseet viser netop nu efterkrigstidens design.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trendy og grotesk: Oplev verdens designhovedstad på en weekend

Et bugnende udvalg af godt design og muligheden for at smage et nyskabende nordisk køkken. Få tips til Helsinki, der bobler af kreativitet.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De kan noget, de finner på den anden side af Østersøen. Helsinki blomstrer af kreativitet, hvorfor der er god grund til at tage dertil.

Mærke den eksplosion af form, farver, smag og dufte, som kan opleves lige nu, hvor den internationale designorganisation ICSID har udpeget Helsinki til Verdens Designhovedstad 2012.

Design er i denne sammenhæng ikke kun tøj, sko og møbler, men også udendørsmiljø, trafiksikkerhed, boligområder, ja alt, hvad der har med vores dagligdag at gøre.



Helsinkis designdistrikt midt i centrum består af 25 gader og omtrent 200 spots med modebutikker, vintage, gallerier, møbeldesignere, lokale delikatesser og designhoteller, der gør lidt ekstra ud af tingene her i sommer.

Samtidig har de finske kokke puslet og eksperimenteret i deres køkkener et godt stykke tid, og de kan nu fremvise en storslået fornyet finsk madkultur med et tvist. De bruger lokale råvarer fra skove og søer og tryller med kød af elg og bjørn, småfisk, skovbær, granskud og birk.

Fredag

Kl. 16: Finsk forsmag
Få en smag af det finske køkken på Eat&Joy, en populær lille saluhal og specialkøbmand med finske delikatesser. Her er forskellige slags tungt mørkt surbrød, som alle finner elsker, og den bløde ost kahvijuustoa, som er en finsk delikatesse, der skal bages i ovnen og nydes med syltetøj – oprindelig dyppede man den i glohed kaffe.

Her er gode ting at købe med hjem – gå efter sirup af friske granskud til at komme på kødretter, pulver af blåbær og tyttebær til morgengrøden, røget rensdyrkød, marmelader og gelé af havtorn, og ikke mindst surbrødet, som holder i lang tid. Der er også mange produkter af skovens bær og masser af svampe i sæson.

Eat&Joy, Mannerheimtie 22-24.



Kl. 18: Groteske drinks
Drinken før maden indtages på Grotesk Bar, der er en af byens hotte barer. Her lå tidligere morgenavisen Helsingin Sanomats redaktion, og navnet kommer af skrifttypen grotesk.

Det flotte gamle træloft er fra avisens tid, mens resten af indretningen er moderne og stilren i snehvid, gardiner med et islæt af guld, og en blød skindsofa, der er 12 meter lang.

Grotesk fremviser stolt sit champagnekort med 30 forskellige af slagsen og et drinkskort med drinks og champagnecocktails med friske frugtpuréer. Prøv gerne noget med multebær, tyttebær eller de sjældne agerbær (Rubus Arcticus). Man tilbyder også forskellige slags bærlikører fra lokale producenter fra hele Finland.

Vil man spise, ligger Grotesk Restaurant i samme lokale. Her sværger mange til overraskelsesmenuen, som gerne blander finsk med internationalt – finsk fisk og kød, spansk manchegoost, fennikelskum.

Grotesk Bar, Ludviginkatu 10.

Kl. 20: Svensk-russisk inspiration
Historiens vingesus er tydelige i det finske køkken, som har inspiration både fra Sverige og Rusland. Book et bord på Kosmos, der er et herligt sted, hvor forfattere, kunstnere, musikere og deslige er mødtes gennem decennier. Her kommer man gerne for stemningens skyld.

I dag er restauranten et yndet spisested for lokale, som vil hygge sig med Helsinki-mad. Hvide duge, flotte lysekroner, palmer i potter og guldspejle og til det husets specialiteter som nystegte friske Østersøsild med kartoffelmos, wienerschnitzel, den russiske rødbedesuppe borsjtj, sild À la russe – hvilket vil sige med rødbeder, og vorschmack med øl og snaps.

Kosmos, Kalevankatu 3.

Lørdag

Kl. 9: Kaffe i teltet
Der er saluhal og markedstorv ved havnen, men tag hellere til det mere livlige og folkelige torv i bydelen Hakaniemi (Hagnäs). Sporvognen går fra Senatstorvet.

Grøntsagssælgerne er tidligt på plads, ligesom sælgerne af hjemmestrik, træfigurer og kunsthåndværk. I weekenderne er der også boder med alskens loppemarkedsting.

I saluhallen fra 1914 er der kød, fisk, grøntsager, kaviar, svampe og gode finske oste. Husk 2. etage i hallen, hvor der er boder med gamle postkort, hjemmelavet syltetøj, gammeldags trælegetøj, gamle knapper, bæltespænder, Marimekko-stoffer.

Der er også en charmerende cafe, hvor man kan drikke morgenkaffe med en mustikkapiirakka, blåbærtærte, til.

Hakaniemi markedstorv og saluhal.

Kl. 10: Kirken i klippen
Hop ombord i den grønne sporvogn 3T og tag en tur til Tempelpladsens kirke på Lutherinkatu. Det er et stykke verdensberømt arkitektur, hvor man i boligområdet Tölö har sprængt en kirke lige ind i bjerget. Kirken blev åbnet i 1969 og er i dag en af Helsinkis største seværdigheder.

Der var planer om at bygge en kirke på Tempelbjerget i 1930’erne, men Anden Verdenskrig kom i vejen. Ideen var at bygge efter pladsens naturlige runde form, heraf opstod løsningen med at sprænge ind i bjerget. Arkitekter og arkitekturinteresserede fra hele verden kommer hertil for at studere det elegante resultat.

Det kuppelformede tag som et låg på bjerget ligner et rumskib, der lige er landet. Det er et utroligt smukt kirkerum, hvor kuplen fører lyset ind i bjergrummet med klippevæggene, og hvor der tit afholdes koncerter. Takket være de ru bjergvægge er akustikken superb.

Tempelpladsens kirke, Lutherinkatu 3.

Kl. 12: I designkvarteret
Botaniser i designkvarterets omtrent 25 gader med butikker, blandt andet de mange småbutikker med tøj, sko og tilbehør.

Start hos Design Forum på Erottajankatu 7, som er et supermarked med moderne finsk design, der viser de nye trends. På Uudenmaankatu 15 finder du Ivana Helsinki, der er en kendt finsk modedesigner, som mange lokale sværger til. I atelieret Island på Iso Robertinkatudu sælger mange unge finske designere deres tøj. Tag også en tur forbi Nordens største varehus, Stockmanns.

Design District

Kl. 14: Nyt nordisk
Det nye finske køkken lever i bedste velgående, og kokkene eksperimenterer ivrigt med de gode råvarer, Finland har så rigeligt af.

Restaurant Juuri har enkle frokostretter. Der serveres retter med rødder i det gamle finske køkken – navnet Juuri betyder netop rødder, hvorfor man også gør meget ud af rodfrugterne. For eksempel serveres der gode finske pølser med ovnbagte rodfrugter, gulerodssmør til det mørke nøddebrød og en forret af grillet kålrabi med silkeblød blomkålspuré.

Fra kl. 16 bydes der også på sapas – et begreb, som er en sammentrækning af ordene snaps og tapas. Små mundfulde, der nydes med en snaps eller øl. Det kan være stykker af mørkt surbrød med en skive røget rensdyrhjerte med syltede svampe eller tyttebærmarineret laks.

Ved siden af restauranten ligger Juuris delikatessebutik, hvor det er let at blive fristet af de mange specialiteter som f.eks. fjeldurten kvan i kandiseret form.

Restaurant Juuri, Kuorkeavuorinkatu 27.

Kl. 16: Design på museum
På Designmuseet kan man se moderne finsk design – alt fra møbler til glas, keramik og stoffer.

Museet blev grundlagt tilbage i 1873 og viser mode, industrielt og grafisk design. Her er mange klassikere, man kan nikke genkendende til, som Alvar Aaltos stole, Arabia-tallerkener og Nokia-telefoner.

Sommerens udstilling fortæller, hvordan Finland på trods af fattigdom efter Anden Verdenskrig alligevel arbejdede sig frem til at blive et af verdens store designlande. Der vises også, hvordan arkitektur og design bidrog til genopbygningen af landet efter krigen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Designmuseet, Korkeavuorinkatu 23.



Kl. 19: Lam med sild
Savoy, der er både hotel og restaurant, er et gammelt Helsinki-sted ved Esplanaden.

Den smukke restaurant er indrettet af Alvar Aalto i 1936-37 med udsigt over byen. Det er stedet for designfreaks, hvor man kan opleve Aaltos oprindelige design bevaret – fra vægge, loft og møbler af lyst finsk birketræ til Savoy-vasen, som i dag er verdenskendt som Aaltos blomstervase. Den blev oprindelig designet til en konkurrence 1936 og indkøbt til indretningen af Savoy i 1937.

På menukortet skal man gå efter en finsk klassiker, og Savoy-specialitet: general Mannerheims favoritret, vorschmack: Hakket lammekød svitses med løg og hakkede marinerede sildefileter og smages til med tomatpuré og ansjosfileter. Til retten får man kapers, hakket hårdkogt æg, rødløg, salte agurker og smetana, der er en sur fløde.

Hovedretten kan være marskalens hovedret med gedde og svampesauce, mens tærte med bær og tjinuskisauce, en populær karamelsauce med russiske aner, vil være en velvalgt dessert.

Savoy, Esplanaden 14.

Søndag

Kl. 10: Brunch i kageparadiset
Den schweizisk-finske konditor Karl Fazer er en legende i Finland. I 1891 åbnede han på Kluuvikatu 3 midt i Helsink,i og hans udstillingsvinduer blev hurtigt kundemagneter. Det har de været siden. Han var udlært konditor fra Berlin, Paris og St. Petersburg og skabte vidunderlige kager – gerne med meget chokolade, som netop var Karl Fazers søde speciale.

Søndag formiddag serveres en overdådig og rigelig brunch i den flotte cafe med glaskuppel som loft. Der er alt fra grød til Fazers flotte lagkager, som få kan modstå.

Café Fazer, Kluuvikatu (Glogatan) 3.



Kl. 12: Kontroversielt museum
Det affødte vrede, da en amerikansk arkitekt i 1998 blev valgt frem for en finsk til at opføre Helsinkis nye kunstmuseum for samtidskunst, Kiasma. Men i dag er finnerne stolte af den hvidmalede betonbygning midt i byen, som ifølge arkitekten skal tale lysets sprog.

’Camouflage’ er designårets store udstilling med finske og udenlandske kunstnere, som viser, hvordan kunst og design nemt flyder sammen i en enhed.

Kiasma, Mannerheimpladsen 2.

Kl. 14: Spiselig champagne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Café Ekberg er stadigvæk det klassiske konditori med guldspejle og palmer, som jeg husker fra min barndoms besøg med mormor. Det skønne 30er-interiør er intakt, og det er dømt nostalgi for alle pengene.

Prøv det berømte bagværk, champagnepropper, som har form, som navnet lover, og er druknet i en sød alkohol – mon det kan være champagne?

Konditorkunsten i Finland har russiske aner, da mange dygtige konditorer kom fra St. Petersburg i 1800-tallet. Den russiske tsar Alexander har da også lagt navn til en anden finsk kageklassiker, alexanderbakelser, der er sprøde kager med lyserød syrlig glasur.

Café Ekberg, Bulevarden 9.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • 
    Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

    Du lytter til Politiken

    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

    Henter…

    Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

  • Du lytter til Politiken

    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

    Henter…

    I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden