Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Afsted. Mange danskere rejser på ferie i den kommende tid. Få her en række god tips til, hvordan man kommer hurtigt igennem lufthavnen. Foto: Finn Frandsen
Foto: FRANDSEN FINN

Afsted. Mange danskere rejser på ferie i den kommende tid. Få her en række god tips til, hvordan man kommer hurtigt igennem lufthavnen. Foto: Finn Frandsen

Klar til ferien: Sådan kommer du nemt og hurtigt igennem lufthavnen

Slip for langsom check-in og lange køer ved security-tjekket.

Rejser

I morgen venter årets største rejsedag i Københavns Lufthavn. Tusindvis af danskere vender næsten mod varmere himmelstrøg og flyver på ferie. Derfor kan der være lange køer, der snegler sig gennem lufthavnen. Og det er næppe den optimale måde at begynde sommerferien på.

Heldigvis kan du gøre meget selv for at sætte fart på din vej gennem lufthavnen og slippe hurtigst muligt gennem formaliteter som check-in og security.

Både ved at forberede dig hjemmefra ved selv at stå for at checke ind og kende til de små tricks, der får dig hurtigere gennem sikkerhedstjekket.

Hjemmefra:

Allerede hjemmefra kan du sørge for, at tiden i lufthavnens køer og ved sikkerhedstjekket bliver kortere. Her er fem simple råd:

1. Tænk over din påklædning

Gør det så nemt som muligt for dig selv. Lad for eksempel være med at vælge det bælte, som er mest besværligt at få af og på, og det samme gælder skoene.

I flere lufthavne kan man blive bedt om at tage skoene af og sende dem i gennemlysningsapparatet sammen med håndbagagen, og så er det rart ikke at skulle bakse med for lange snørebånd eller besværlige spænder.

2. Tjek håndbagagen for skarpe genstande

Kig alle rum på håndbagagen igennem, inden den bliver pakket, så der ikke gemmer sig en saks, en lommekniv eller andre sager, der ikke er tilladt om bord på flyet, og som vil forsinke processen i sikkerhedskontrollen.

3. Lever væskerne i håndbagagen op til reglerne?

Sørg for, at alle væsker, som ikke kan sendes af sted i den indcheckede bagage, lever op til reglerne: Max 100 ml pr bøtte, som i alt skal kunne samles i en gennemsigtig pose på max en liter, der kan lukkes.

Væskereglerne gælder ikke kun rene væsker, men også blandinger af faste og flydende stoffer som for eksempel creme og deodorant. Man kan ikke regne med, at man kan komme til at pakke om eller flytte noget over i kufferten, når den først er kørt af sted på båndet, så det er bedst at lægge disse ting i den indskrevne bagage. Læg væske og elektronik øverst i tasken, da det skal tages op af tasken ved sikkerhedstjekket.

4. Har kuffert og håndbagage den rigtige størrelse?

Sørg for, at både bagage og håndbagage er inden for flyselskabets tilladte grænser for størrelse og vægt. Det kan du tjekke på flyselskabets hjemmeside.

5. Check ind hjemmefra

Tilbyder det flyselskab, du rejser med, check-in via internettet, over mobiltelefonen eller i automater i lufthavnen? Det gør de fleste flyselskaber i dag, og begge dele er gode veje til at springe over nogle af de lange køer, sådan at man blot skal aflevere sin bagage, hvis den skal tjekkes ind.

Københavns Lufthavns hjemmeside kan du se listen over, hvilke selskaber der tilbyder internet-check ind på deres ruter fra hovedstaden.

Billund Lufthavns hjemmeside kan du checke ind på de fleste afgange. Vælg punktet 'Check-in' på forsiden og følg vejledningen. Eller du kan vælge at checke ind på automaterne lufthavnen.

Check ind via internettet foregår på de respektive flyselskabers hjemmesider.

Og ellers er det hurtigt og nemt selv at checke ind ved en af de mange automater, som findes i lufthavnene i både Billund og København.

I lufthavnen:

Sådan bruger du lufthavnens automater

Du benytter automaterne ved først at identificere dig. Enten ved at

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

  • scanne dit pas ind
  • indlæse dit kreditkort
  • indtaste dit bookingnummer

Proceduren kan skifte fra flyselskab til flyselskab.

Derefter følger du instruktionerne på skærmen skridt for skridt:

  • Bekræft din destination
  • Vælg din siddeplads, hvis det er muligt
  • Besvar en række security-spørgsmål
  • Vælg, om du har bagage, som skal checkes ind. Har du det, printer nogle flyselskabers automater bagagelabels ud med det samme, mens andre selskaber sætter bagagelabels på, når du afleverer dine kufferter ved bagagedrop.

Det er vigtigt, at man husker at få sin bagagelabel med, hvis maskinen printer sådan en ud, og at få afleveret bagagen ved bagagedrop. Det står meget tydeligt på skærmen, hvad næste skridt i processen er.

Husk også at tjekke flyselskabets hjemmeside for regler, hvis man har stor bagage med, for eksempel klapvogn eller ski.

I begge lufthavne findes servicepersonale, som kan give en hånd, hvis automaten mod forventning skulle drille.

Sikkerhedstjek:

Når du har klaret check-in og fået afleveret din bagage, er der stadig en enkelt forhindring tilbage, der skal forceres: sikkerhedstjekket.

Heldigvis skal der ikke mange anstrengelser til for at spare masser af tid. Her er syv fif til at komme hurtigere igennem – der også hjælper dine medpassagerer med at få tjekket hurtigt overstået:

1. Sørg for, allerede mens du står i køen, at tage evt. overtøj og tørklæde af.

2. Bælte tages af og lægges i håndbagagen.

3. Har du bærbar computer eller iPad med, så tag det frem og læg den i en bakke for sig, så den kan gennemlyses separat.

4. Tag posen med væsker frem, så den kan gennemlyses. Sørg også for, at du kun har de tilladte 1000 ml væsker fordel på bøtter à 100 ml i din håndbagage, og at alle de flydende sager er samlet i en gennemsigtig pose, der kan lukkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Tjek også lommerne og få lagt løse mønter, mobiltelefonen, tegnebogen og husnøglerne i håndbagagen ved samme lejlighed.

6. Hav alle tingene klar, når du kommer frem til båndet, så de straks kan lægges op på båndet – enten for sig selv eller i de dertil indrettede kasser.

7. Når du er kommet gennem sikkerhedskontrollen, så saml dine ting sammen fra båndet og træd over til de nærliggende skranker for at pakke dig sammen igen. Det giver mere plads til dine medrejsende.

Kilder: Billund Lufthavn & Københavns Lufthavn

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden