Gut Wardow er et af Mecklenburg-Vorpommerns 2.000 slotte og herregårde, der blev konfiskeret efter krigen. Det drives nu som biodynamisk landbrug.
Foto: Hanne Würtz

Gut Wardow er et af Mecklenburg-Vorpommerns 2.000 slotte og herregårde, der blev konfiskeret efter krigen. Det drives nu som biodynamisk landbrug.

Rejser

På roadtrip i Nordtyskland efter godser og økoguld

Bo herskabeligt i den nordtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, nyd lokalt producerede råvarer og besøg ildsjæle, som lever og arbejder i pagt med naturen.

Rejser

Der lyder velkomstbrægen, da vi med Claudia Schäfer i spidsen lukker os ind i indhegningen til en flok får, som straks forlader skyggen under træerne langs hegnet for at ile os i møde. Vi er lige ved at blive væltet omkuld af de nyklippede får og store lam. De gnubber sig op ad os for at få opmærksomhed.

Claudia løfter et stort lam op i favnen og nusser det. Imens fortæller hun om Schafscheune Hofkäserei, som hun driver sammen med Steffen Honzera. Efter mange år som henholdsvis bibliotekar og fotojournalist i det sydlige Tyskland besluttede de i 2010 at virkeliggøre drømmen om et økologisk landbrug med plads til dyrehold og en ferielejlighed. Efter lang tids søgen fandt de det i landsbyen Vietschow i hjertet af det frodige Mecklenburg.

De har nu omkring 100 østfrisiske malkefår.

Nyrøgede ørredfileter fra røgeriet i Waren.
Foto: Hanne Würtz

Nyrøgede ørredfileter fra røgeriet i Waren.

Af mælken fremstilles yoghurt og ost, både bløde og skæreoste i mange smagsvarianter med frugt, grøntsager og krydderurter fra egen have. Produkterne fremstilles per håndkraft i en kæmpemæssig lade, en tidligere ridehal, og sælges fra gårdbutikken og via nettet.

Nu kommer der smagsprøver på de produkter, som fårene leverer råvaren til, mens snakken går om fedtprocenter, konsistens, frugt og urter.

Økologisk kør selv-ferie

Alt er 100 pct. biodynamisk, og det er en af grundene til, at vi besøger stedet. Vi er nemlig på en lille kør selv-ferie med hovedvægt på økologi.

Udgangspunktet er godset Gut Gremmelin 46 km syd for Rostock. Vi passerer enorme marker med sparsom bebyggelse. Her kan være langt til naboer. Det sidste stykke tilbagelægges ad små veje og igennem landsbyen Gremmelin med gamle huse og brostensbelagte veje.

Gut Gremmelins statelige bygninger rummer nu hotel- og kursusvirksomhed, wellnessfaciliteter samt restaurant, som henter forsyninger dels fra godsets egne drivhuse og ditto frugt- og køkkenhave, dels hos lokale producenter.

Et bibliotek i vinterhaven og bænke i parken med gamle skyggefulde træer indbyder til spadsereture og afslappende læsestunder. Parken skråner ned til Hofsee med badebro og robåd til disposition. Der er gæstecykler til fri afbenyttelse, hvis man vil udforske omegnen, eller man kan besøge lokale ildsjæle, der praktiserer det, flertallet af os kun taler om: tænker miljø, naturbeskyttelse, økologi og dyrevelfærd ind i dagligdagen og produktionen.

Mobile høns på Gut Wardow

På Gut Wardow får vi kogte æg fra det biodynamiske fjerkræhold. Der er delte meninger om, hvorvidt æggene smager meget bedre end dem, vi er vant til. Men efter at have set hvilke forhold hønsene lever under, er der udbredt velvilje – også med hensyn til prisen på 60 cent (ca. 4,50 kr.) per æg.

Her kan man virkelig tale om fritgående høns. 24,3 hektar har bestanden på cirka 180 høns at boltre sig på, oplyser indehaveren, dr. Wolfgang Grimme. Det er såkaldte blå høns, i Frankrig kaldet ’bresse’, med blå ben, hvide fjer og højrød kam.

Tamarisk træ ved Schafscheune Hofkäserei i Vietschow.
Foto: Hanne Würtz

Tamarisk træ ved Schafscheune Hofkäserei i Vietschow.

Wolfgang Grimme fortæller begejstret om specialfremstillede mobile hønsehuse til Gut Wardow. Hvert hus kan rumme 40 høns og 3 haner, som sørger for ro og orden. Hønsene lægger æg inde i huset, hvor de også overnatter, men hele dagen kan de gå ude i et større afgrænset område med elektrisk hegn omkring til værn mod ræve og ørne. Her pikker de grønt, insekter og biller, og når der ikke er mere at komme efter, triller hønsehuset videre til et nyt område.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bliv tysk slotsejer

Gut Wardow er et stateligt gods – et af Mecklenburg-Vorpommerns ca. 2.000 slotte og herregårde. Mange af dem blev konfiskeret efter krigen og ejerne fordrevet, og i DDR-tiden blev der indrettet børnehaver, skoler, flygtningecentre og lignende i bygningerne, som ofte kom i en miserabel stand og efter genforeningen kunne erhverves for en slik.

Set med danske øjne er det stadig økonomisk overkommeligt at blive tysk slotsejer. Man kommer langt med et par millioner kroner, men må så være indstillet på at ofre tid, kræfter og penge på istandsættelse. For 5-6 millioner kan man finde noget, der allerede er renoveret.

Også Gut Wardow, hvis nygotiske toetagers hovedbygning stammer fra 1840, blev brugt som skole indtil begyndelsen af 00’erne. Wolfgang Grimme med familie erhvervede det i 2008 og er i gang med istandsættelse, samtidig med at stedet drives som biodynamisk landbrug med hønsehold samt omkring 400 får og 10 bøfler.

I en butik i hovedbygningen sælges æg, frosne hanekyllinger og lammekød, pateer af hønse- og lammelever, pølser og meget andet. Forfriskninger, te og kaffe kan nydes i de tilstødende lokaler i selskab med udstillede malerier eller ude i haven.

Claudia Schäfer nusser et stort lam, som var det en hundehvalp, imens hun fortæller om sit økologiske landbrug Schafscheune Hofkäserei i Vietschow i Mecklenburg.
Foto: Hanne Würtz

Claudia Schäfer nusser et stort lam, som var det en hundehvalp, imens hun fortæller om sit økologiske landbrug Schafscheune Hofkäserei i Vietschow i Mecklenburg.

Bæredygtigt fiskeri

Også fiskerne ved Tysklands næststørste sø, Müritz, går ind for bæredygtighed. De styrer fiskebestanden og står for udlejning af fiskeretten, fortæller Jörg Jaenisch, ansvarlig for afdelingen i Waren ved søens nordspids, mens han viser rundt i fiskerøgeriet. Her hænger meterlange ål, og store nyrøgede rødgyldne ørredfileter ligger denne dag sirligt bredt ud på en rist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi tager plads ved overdækkede bænke og borde, hvor tallerkener med små bidder af røget laks, stør og ål stilles frem. Kvaliteten lever rigeligt op til forventningerne – ikke underligt at der konstant er kø ved fiskehandlen med røgvarer, fiskespecialiteter og diverse forfriskninger.

Hvor heldigt, at vi fulgte arrangørens råd om at medbringe en termoboks.

Politiken Rejser var inviteret af ausfahrt.com.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden