Nye miljøzoner i Frankrig skal fjerne nogle af de mest forurenende biler fra byerne. I Paris indføres de nye miljøzoner 1. juli.
Foto: Michel Euler/AP

Nye miljøzoner i Frankrig skal fjerne nogle af de mest forurenende biler fra byerne. I Paris indføres de nye miljøzoner 1. juli.

Har du tjek på alle mærkaterne til sommerens bilferie?

Frankrig har indført miljøzoner i nogle af landets største byer, herunder Paris. Biler skal have et særlig mærkat i forruden for at måtte køre ind i byerne.

Rejser

Et nyt punkt er dukket op på tjeklisten til bilferien i Frankrig. I år bliver der indført et nyt miljømærkat, der skal sidde i bilens forrude, hvis man vil køre ind i byerne Paris, Lille, Lyon og Grénoble.

Frankrig vil dermed fjerne nogle af de mest forurenende biler fra byerne. Personbiler, der er indregistreret før 31. december 1996, kan ikke få det nye miljømærkat, og de har dermed kørselsforbud i miljøzonerne. Det samme gælder motorcykler, der er indregistreret før 31. maj 2000.

Miljømærkatet koster 4,80 euro (ca. 40 kroner), og lige nu er det muligvis allerede for sent at bestille det til sommerens bilferie. Det kan nemlig tage en måned at få det tilsendt fra Frankrig. I Paris indføres miljøzonen 1. juli.

»Vi opfordrer folk til at bestille et Crit’air-miljømærke så hurtigt som muligt, hvis ferieplanerne går mod Frankrig og byer med miljøzoner. Mærkerne kan ikke købes i Frankrig, men skal bestilles online gennem de franske trafikmyndigheder. Den proces tager op til 30 dage, så derfor er det vigtigt at rykke i tide«, siger Christine Aby hos Frankrigs Turistråd i Danmark i en pressemeddelelse.

Kørsel rundt om Paris ikke berørt

I Paris gælder kravet om miljømærkatet inde i selve byen, ikke ved kørsel på Boulevard Périphérique, som man bruger, når man skal køre rundt om Paris for at komme længere ned i Frankrig. Endnu flere franske byer ventes at indføre samme type miljøzone i de kommende år, og her vil man så også skulle bruge det miljømærkat.

De franske miljøzoner hedder ZCR (Zones à Circulation Restreinte), og kørselsforbuddet for ældre køretøjer kan gælde hele døgnet eller kun i nogle timer. Der bliver givet bøder på op til 375 euro (ca. 2.800 kroner) for at køre uden miljømærkat i de områder, hvor det er påkrævet.

Se webadressen til bestilling i faktaboksen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce