Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stjernearkitekten Daniel Libeskind står bag den ikoniske bygning, der huser Imperial War Museum. Bygningen symboliserer de tre arenaer, hvor krige udkæmpes: til lands, til vands, og i luften.
Foto: Kim Wiesener

Stjernearkitekten Daniel Libeskind står bag den ikoniske bygning, der huser Imperial War Museum. Bygningen symboliserer de tre arenaer, hvor krige udkæmpes: til lands, til vands, og i luften.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Weekend i: Er det her byen, der skal være Englands nye hovedstad?

Manchester kombinerer det traditionelle med det moderne. Man kan fortabe sig i historien om bomulds-industrien, men fodboldbyen har også arkitektur, der viser ind i fremtiden.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For nylig luftede det ansete magasin Economist tanken om at gøre Manchester, Englands syvende største by, til Storbritanniens hovedstad i stedet for London. Og for et par år siden beskrev Rough Guide byen som briternes ’nye kulturelle hovedstad’.

Ovenstående siger meget om Manchesters udvikling i de sidste par årtier. Fra at være en lidt hensygnende arbejderby med tømmermænd efter storhedstidens industriboom har ’Nordenglands hovedstad’ genopfundet sig selv. Man kan fortabe sig i historien om 1800-tallets klassiske ’Cottonopolis’, da byen var hovedsæde for bomuldsindustrien, men i næsten samme åndedrag opleve arkitektur, der viser vej ind i fremtiden. Og nutidens Manchester byder på både fest, fodbold, kultur og den største koncentration af sydasiatiske spisesteder uden for det indiske subkontinent.

Desværre var byen for nylig også skueplads for et uhyggeligt terrorangreb, der kostede 22 menneskeliv. Men indbyggernes reaktion – og den massive tilslutning til den efterfølgende mindekoncert – viste med al tydelighed, at Manchester ikke lader sig kue.

Byen har seværdigheder til meget mere end en weekend. Så udnyt gerne tiden ved at bruge hele lørdagen inde i det ret kompakte centrum – og tag lidt ud i periferien fredag aften og om søndagen.

Fredag

1. Klokken 18: Duft af Sydasien

Den indiske restaurant 'Curry Mile' ligger ca. tre kilometer syd for Manchesters centrum. På samme gade har man mulighed for at købe duftende krydderier eller skinnende smykker.
Foto: Kim Wiesener

Den indiske restaurant 'Curry Mile' ligger ca. tre kilometer syd for Manchesters centrum. På samme gade har man mulighed for at købe duftende krydderier eller skinnende smykker.

Køb en farvestrålende sari, velduftende krydderier, skinnende guldsmykker eller sågar et nyslagtet lam. Og stil endelig sulten på Manchesters ’Curry Mile’, Wilmslow Road, hvor man går hen for at spise indisk. På en spadseretur op og ned ad den pulserende gade får man selskab af mange indvandrerfamilier, der er ude at kigge på butiksvinduer – inden det obligatoriske restaurantbesøg. Weekendens første stop ca. tre km syd for Manchesters centrum nås let med bus eller taxa.

Curry Mile, Wilmslow Road

2. Klokken 19: Nordindiske lækkerier

Intet over – og intet ved siden af Mughli. Restauranterne på The Curry Mile kommer og går, og i de senere år har de mere traditionelle sydasiatiske med rødder i Indien, Pakistan og Bangladesh fået selskab af bl.a. arabiske og afghanske spisesteder. Men Mughli har ligget her i over 25 år, og dets nordindiske køkken er i topklasse – hvad enten retten indeholder lammekød, fisk eller er vegetarisk. Man overgiver sig helt til Mughlis lækkerier, der oven i købet fås til rimelige priser.

Mughli Charcoal Pit, 30 Wilmslow Road.

3. Klokken 21.30: Drinks på 23. etage

Tilbage i det centrale Manchester kan man tage sig en aftendrink i byens højest beliggende bar. Ekspreselevatoren fra lobbyen på Hilton-hotellet transporterer dig hurtigt til Cloud 23, hvor udsigten til Manchester og Penniner-bjergene i baggrunden så rigeligt er en dyr cocktail eller to værd. Tag gerne nogenlunde pænt tøj på.

Cloud 23, Hilton Hotel, Beetham Tower, 303 Deansgate.

Lørdag

4. Klokken 10: Folkets historie

De farvestrålende fagforeningsbannere beretter deres egen historie om kampen for rettigheder i 1800-tallet – og minder os om, at det har kostet blod, sved og tårer at nå så langt. People’s History Museum er en rejse gennem de sidste 200 års samfundsudvikling i Storbritannien – fra de første forsøg på at opnå bedre vilkår på arbejdsmarkedet over kvinders kamp for stemmeret til nutidens indsats mod racisme og homofobi. Man får ikke så meget at vide om konger og adelige her – almindelige mennesker er i centrum.

People’s History Museum, Left Bank, Spinningfields

5. Klokken 12: Gotisk bogtempel

Når turister besøger The John Rylands Library fra det forrige århundredskifte, er det ikke så meget for bøgernes skyld som for arkitekturens. Ganske vist huser dette smukke viktoriansk-gotiske bibliotek en af verdens fornemste samlinger af sjældne bøger og manuskripter, men er man blot på en kort visit, er det de hvælvede lofter og farverige mosaikvinduer, der trækker. Den fornemme læsesal minder både om en kirke og en scene fra Harry Potter-filmene.

The John Rylands Library, 150 Deansgate.

6. Klokken 13: Frokost med statuer

Tag en pause fra denne lørdagsvandring gennem det centrale Manchester ved at synke ned i en stor, blød lænestol. De findes i The Sculpture Hall Café på rådhuset Town Hall, hvor man kan nyde en frokost eller eftermiddagste omgivet af statuer og buster af nogle af Manchesters store personligheder. Rådhuset på byens centrale plads er flankeret af monumentale bygninger fra 1800-tallet.

The Sculpture Hall Café, Town Hall, Albert Square.

7. Klokken 14.15: Rolls mødte Royce

En mindeplade ved indgangen til det mondæne hotel The Midland markerer det skelsættende møde mellem d’herrer Charles Rolls og Henry Royce, der stod faddere til et af verdens mest eksklusive bilmærker.

Eksklusiv er den gamle bygning i røde og brune mursten og poleret granit også, men kig endelig indenfor i de fornemme gemakker.

The Midland, 16 Peter Street.

8. Klokken 15: Bliv en af 42 millioner

Kan man fare vild, når man går på indkøb? Ja, når man befinder sig i Storbritanniens største indkøbscenter i et bycentrum, kan det være lidt af en udfordring at finde vej blandt de over 200 butikker fordelt på 140.000 kvadratmeter. Over 42 millioner mennesker lægger hvert år vejen forbi Manchester Arndale, hvor man finder (næsten) alt, hvad kreditkortet kan begære.

Manchester Arndale, City Centre.

9. Klokken 17: Det kreative kvarter

Foto: Kim Wiesener

Hvis man orker mere shopping, er Manchesters kreative kvarter Northern Quarter et sjovt sted at hænge ud. Det lidt punkede Afflecks Palace er en blanding af et varehus og indendørs marked med en vrimmel af alternative butikker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afflecks Palace, 52 Church Street.

10. Klokken 19: Fremtidens stjerner

Fortid og fremtid mødes i denne klassiske, fredede bygning fra 1877, der i dag er et af byens førende spillesteder for de indiemusikere, der måske bliver rigtig store til næste år. The Deaf Institute fortsætter en stolt Manchester-tradition, der har avlet masser af gode bands – som Joy Division, The Smiths og Oasis. Det usædvanlige navn skyldes, at bygningen engang har været brugt til undervisning af døve. Tørsten kan slukkes med god fadøl, og sulten stilles med både vegansk mad og saftige burgere.

The Deaf Institute, 135 Grosvenor Street.

Søndag

Hovedparten af dagen kan man med stort udbytte tilbringe i området Salford Quays, hvor nye bygninger af glas og stål har gjort et engang nedslidt havnekvarter attraktivt og moderne.

11. Klokken 9: Vandtaxi på kanalen

Tag en ’waxi’ ud til Old Trafford, hvor man står af ved det legendariske fodboldstadion. Turen er ret kort, men man når at slappe af og næsten glemme, at man er i en storby. Man står på i Castlefield-kvarteret, hvor husbådene på kanalen pynter op blandt vejrbidte pakhuse, viadukter og broer. Bridgewater-kanalen gav den industrielle revolution et skub fremad, da den i 1700-tallet blev transportåre for kul til Manchester.

Manchester Water Taxis, Castlefield Basin, Castlefield.

12. Klokken 10: I drømmenes teater

Manchester United's hjemmebane 'Old Trafford'.
Foto: Kim Wiesener

Manchester United's hjemmebane 'Old Trafford'.

Med behørig respekt for lokalrivalerne fra ’City’ er Manchester United historisk set byens førende fodboldklub. Nogle af de største spillere i engelsk fodbold – heriblandt den danske målmandslegende, Peter Schmeichel, – har fejret store triumfer på hjemmebanen Old Trafford, kendt som ’drømmenes teater’. På en omvisning kommer man bl.a. gennem omklædningsrummet og ind på museet med trofæerne og minderne om stjernerne Best, Cantona og Giggs samt manager-giganterne Busby og Ferguson. Der er daglige ture undtagen på kampdage, hvor man til gengæld kan se nutidens udgave af Manchester United.

Old Trafford, Sir Matt Busby Way.

P.S. Er man mere til City end United, byder Manchester Citys Etihad Stadium i den anden ende af byen også på gode stadionture.

13. Klokken 12: Mennesket og krigen

Foto: Kim Wiesener

Under Anden Verdenskrig fandt briterne på at bruge rødbedesaft som læbestift – og lave smykker af vragdele fra flyvemaskiner. Og så var der sirenedragten, som modebevidste kvinder kunne tage på i en fart, når de skulle ned i et beskyttelsesrum. Særudstillingen ’Fashion on the Ration’ kunne ses på Imperial War Museum for nylig – men uanset hvornår man besøger dette fremragende krigsmuseum, er det i højere grad mennesket end det militære isenkram, der er i centrum. Stjernearkitekten Daniel Libeskinds ikoniske bygning symboliserer de tre arenaer, hvor krige udkæmpes: til lands, til vands, og i luften.

Imperial War Museum North,Trafford Wharf Road, Trafford Park.

14. Klokken 14.30: Tændstiksmaleren

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De små tændstikmennesker bevæger sig rundt med rygende skorstene og bastante industrianlæg som baggrund. Sådan malede en af 1900-tallets mest usædvanlige britiske kunstnere Laurence Stephen Lowry, hvis værker kan ses på det store, moderne kulturcenter, der bærer hans navn. The Lowry ligner på afstand mest af alt et skib og huser også bl.a. teatre.

The Lowry, Pier 8, Salford Quays.

15. Klokken 16: Sidste pitstop

Foto: Kim Wiesener

Skinner solen, vil der nok være fyldt op ved bordene uden for The Old Wellington i det centrale Manchester. Men indendørs er der masser af hyggelige krinkelkroge i denne klassiske pub i en næsten 500 år gammel bygning. Efter et IRA-bombeangreb i 1996 blev The Old Wellington flyttet ca. 300 meter væk fra sit oprindelige hjemsted.

The Old Wellington, 4 Cathedral Gates.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden