Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ferie. Kæresteferie, familieferie, motorcykelferie, venneferie og blafferferie. Hvordan holder vi ferie? Og med hvem? Et stop på en travl tankstation på E20 gav os nogle svar.
Foto: Maud Lervik/POL

Ferie. Kæresteferie, familieferie, motorcykelferie, venneferie og blafferferie. Hvordan holder vi ferie? Og med hvem? Et stop på en travl tankstation på E20 gav os nogle svar.

Rejser

Ferietjek på rastepladsen: Teenagesøn: »Mig og min familie er på vej til Fyn, så…« Mor: »Vi skal sgu da til Falster!«

På en af årets store rejsedage kørte Politiken ud ad E20 og holdt ind ved tankstationen i Karlslunde. Og mødte danskere på vej på ferie. Og fire nordmænd. Og to finner.

Rejser

»Drenge, det her var noget, vi gjorde«

Nicolai S. Thomsen (tredje fra venstre) med vennerne Nicki, Michael og Rasmus.
Foto: Maud Lervik/POL

Nicolai S. Thomsen (tredje fra venstre) med vennerne Nicki, Michael og Rasmus.

Den rejsende: Nicolai S. Thomsen, 18 år, læser HTX og er Føtexmedarbejder i Ballerup, hvor han bor.

Turen går til: Skal i sommerhus med syv jævnaldrende venner, der kender hinanden fra folkeskolen i Ballerup. De har lejet et sommerhus i Hyldtofte ved Rødby, hvor man godt må være under 25. Han kører sammen med vennerne Nicki, Michael og Rasmus.

Nicolai S. Thomsen: »Ja, vi er jo fire drenge hér, men der er også fire andre geniale mennesker, som så har glemt lejekontrakten til det sommerhus, vi har lejet allesammen, og nu er de så på vej tilbage for at hente den... Men ellers er vi rimelig forberedte. Vi har lavet en madplan. Og så har vi forberedt hvor meget alkohol, vi skal have«.

I har simpelthen lavet en madplan?

»Ja, altså, vi fandt ud af, hvad vi godt kan lide, ikke? Og hvad vi så faktisk er i stand til at lave. Og så lavede vi den her madplan, og nu prøver vi så at holde den og må lige finde ud, af hvad man kan få nede i Rødby. Det er mest gode standardretter - pizza, noget lasagne, burger. Og så prøver vi også at tænde op i grillen. Og så noget pastaret. Noget, som en flok drenge på 18 år godt kan stå for. Nu har vi i hvert fald skrevet det ned... Men vi er ikke ligefrem master chefs, så det bliver forhåbentligt spiseligt. Og ikke for brændt. Og så har vi 71 liter øl«.

En af vennerne: »Vi har ethundrede«

Nicolai S. Thomsen: »Nå okay, ja, vi kommer så op på 100 liter øl. Og vi har også Små Sure og vodka og rom. Men ellers skal vi bare køre gokart og lave paintball. Og slappe af og spille noget bold og have det hyggeligt. Lave nogle fællesaktiviteter. Det handler nok også om, at man er lidt selvstændige og kan sige: »Drenge, det her var noget, vi gjorde. Det var ikke noget, forældrene sørgede for. Det var noget, vi kunne have sammen«. Hvis vi bliver fulde nok, så kommer vi nok også lige hen og giver en krammer og siger: »Hold da op, hvor jeg elsker dig««.

»Der plejer at gå en uge, før jeg kan slappe ordentlig af«

Fra venstre: May Hennie Kristensen, Rose Desireé Kristensen - med Aria på armen - og Simone.
Foto: Maud Lervik/POL

Fra venstre: May Hennie Kristensen, Rose Desireé Kristensen - med Aria på armen - og Simone.

De rejsende: May Hennie Kristensen, 54 år, arbejder i administrationen på et hospital i Oslo. Rejser med sin datter Rose Desireé Kristensen, der er 24 år og freelance tekstforfatter.

Turen går til: De skal til Harboøre og i Legoland med Rose Desireé Kristensens datter, Aria på 4 år, og May Hennie Kristensens niece Simone på 12. Alle er nordmænd. De kørte fra Oslo i går og har overnattet i Falkenberg i Sverige.

May Hennie Kristensen: »Når det er ferie, glemmer vi klokken. Vi gør holdt, når vi har brug for det, og der er ikke noget, der ikke kan lade sig gøre. Vi lægger tiden væk, kan du sige. Og dét er det vigtigste, tror jeg. Læg tiden væk. Men man skal også lade være med at tænke på arbejde. Det har jeg nu heller ikke svært ved. Jeg gør det bare. Lige sådan: Slut!«.

Rose Desireé Kristensen: »Jeg tænker meget på jobbet stadigvæk. Tænker på, om jeg har glemt at gøre noget vigtigt. Eller jeg får det sådan: »Dét var en god ide, det må jeg skrive ned«. Og det gør jeg så. For så kan jeg huske det, når ferien er forbi. Men jeg prøver at lægge telefonen fra mig, og jeg kobler faktisk helt af fra de sociale medier, holder pause. I en uge«.

Virker det så?

»Måske. Måske om en uge virker det? Der plejer at gå en uge, før jeg kan slappe ordentlig af«.

Og hvor lang tids fri har du?

»En uge... Men jeg har også noget ferie senere, så det er okay«.

Er du ked af, at det tager en uge, før du er helt koblet af?

»Nej, for jeg er vant til det, tror jeg... Til gengæld tager det også en uge at koble på igen, når ferien er forbi«.

»Vi skal være af sted i to måneder for at fejre, at vi begge er blevet 60«

Fra venstre: Jarmo Karttunen og Antti Borg.
Foto: Maud Lervik/POL

Fra venstre: Jarmo Karttunen og Antti Borg.

Den rejsende: Antti Borg, 60 år, procesingeniør. Bor i Kouvola i Finland.

Turen går til: Rejser til Portugal sammen med sin ven, 60 år, Jarmo Karttunen. De to finner kører på hver sin motorcykel.

»Vi skal på ferie sammen, og vi skal være af sted i to måneder for at fejre, at vi begge er blevet 60. Vi ved ikke, hvor vi skal hen i Portugal, vi tager derhen, hvor der ser godt ud. Jeg er meget afslappet, fordi jeg er på ferie. Men jeg er så gammel, så jeg heller ikke har travlt normalt. Vi har været venner i tyve år«.

»Mig og min familie er på vej til Fyn, så…«. »Vi skal sgu da til Falster!«

Jonas Christoffersen og Thea Christoffersen.
Foto: Maud Lervik/POL

Jonas Christoffersen og Thea Christoffersen.

De rejsende: Jonas Christoffersen, 14 år, skal i 9. efter sommerferien, og hans storesøster, Thea Christoffersen, der er 17. år og skal i 2. g efter sommerferien.

Turen går til: De skal i sommerhus med deres forældre i en uge. Familiens hanhund, Huxi på tre år, er også med. Bor i Ølstykke.

Jonas Christoffersen: »Mig og min familie er på vej til Fyn, så…«.

Hans mor, inde fra bilen: »Vi skal sgu da til Falster!«

Jonas Christoffersen: »Ja, okay. Falster, så. Det er i hvert fald Marielyst, hvor vi har lejet et sommerhus. Og så kommer to af mine venner og en af min søsters venner også derned. Min søster er lige inde på tanken og hente noget, hun kommer om lidt«.

Hvor gammel er din søster?

»Hun er 16«.

Hans mor, inde fra bilen: »17! Hun er blevet 17«.

Jonas Christoffersen: »Okay, det går godt, det her… «. Han griner.

»Den første uge af ferien har jeg været sammen med vennerne. Og været lidt derhjemme. Der har været noget fest. Og noget hyggeting«.

Thea Christoffersen, er kommet tilbage fra tanken: »Det er fint nok at skulle på ferie med vores forældre... fordi vi har venner med«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jonas Christoffersen: »Det skulle jeg også lige til at sige«.

Thea Christoffersen: »Altså, jeg glæder mig. Vi skal bade, og der er billiard og dart og sådan nogle ting i huset. Men hvis vi ikke havde vores venner med, ville det nok være lidt langtrukkent. Måske en smule kedeligt«.

Kommer man tættere på hinanden som søskende, når man er på ferie sammen?

»Ja, men man kan også komme til at skændes. Derhjemme skændes vi mest om badeværelset, og det kan faktisk godt føre til lidt slåskamp. Og der er det bare virkelig ærgerligt, at han er blevet stærkere end mig. Sådan: Pokkers!«.

Jonas Christoffersen, til sin søster: »Jeg skulle lige tænke over, hvor gammel jeg selv var, men så glemte jeg, hvor gammel du var«.

»Så sidder man dér, sammen i en bil, ikke? To mennesker, og der er tavshed«

Fra venstre: Jesper og Jens (bag skiltet).
Foto: Maud Lervik/POL

Fra venstre: Jesper og Jens (bag skiltet).

Den rejsende: Jesper, 34 år, antropolog og for tiden på barsel med sin seks måneder gamle søn. Vil ikke oplyse sit efternavn, for det er mere »blafferagtigt« bare at sige sit fornavn. Rejser med sin ven Jens, der er 33 år og gymnasielærer.

Turen går til: De blaffer til Lübeck, så Kiel, så Rendsburg, og måske Fredericia, måske hjem. Skal være af sted tre-fire dage.

Jesper: »Sidste gang jeg blaffede, var lige da jeg havde mødt min kone, så det var for otte år siden, hvor det kun var os to, og vi blaffede i Bosnien og Kroatien, sådan rundt på Balkan. Tidligere har jeg blaffet ret meget, så det her er bare en hurtig tur, et genbesøg til blaffertilværelsen, for mit vedkommende... Jeg tager altid selv blaffere op, hvis jeg kører rundt i bil, og jeg har aldrig haft en dårlig oplevelse. Der er selvfølgelig nogen gange, hvor samtalen ikke rigtigt kører, og så kan det godt være lidt kedeligt. Eller akavet. For så sidder man dér, sammen i en bil, ikke? To mennesker, og der er tavshed. Men så sætter man typisk radioen på, og så er der i hvert fald noget baggrundslyd«.

Hvad kan du godt lide ved at blaffe?

»At rejse handler i dag tit om at have en retning. Når man rejser, ved man normalt, hvor man er hvornår. Men der er turen jo lidt mere usikker, når man blaffer.  Som nu, hvor vi har stået her i en time, og det regner. Så skal man lige acceptere tingenes tilstand. Men det er sikkert en god øvelse for os travle moderne mennesker... Det er i hvert fald den spontane tilstand, man er i, som er charmen ved det. Det er dét, der er det romantiske element: Man ved ikke, hvem man møder, og man ved ikke, hvad der kommer til at ske«.

»Man sætter sig jo ind i bilen til en fremmed, og så er aftalen, at man lærer hinanden at kende på tyve minutter. Eller hvor lang tid man nu har. Det er meget anderledes end hvis man er i byen, for der snakker man jo kun sammen, hvis man synes, det er sjovt. Her er man nødt til at snakke... Og så er der så radioen, hvis alt går galt... Men det ér sgu mærkeligt ikke at have noget at snakke om, når man sidder to mennesker sammen på to kvadratmeter«.

»Der bliver da helt sikkert bragt nogle emner på banen, som man ikke taler om til hverdag«

Michella Grøndal og Mads Breckling.
Foto: Maud Lervik/POL

Michella Grøndal og Mads Breckling.

De rejsende: Mads Breckling, 24 år, tømrer, og hans kæreste Michella Grøndal, der er 22 år og kosmetiker.

Turen går til: De skal køre rundt i Europa i otte dage.

Mads Breckling: »Det er den første køreferie, vi skal på som kærester. Så det er jo mange timer. I en bil... Men vi er ved at være på ferie mentalt, vi har jo fået den første franske hotdog, ikke?«.

Michella Grøndal: »Vi skal til Tyskland, og så skal vi videre til Holland. Og så Frankrig og Belgien. Men det er kun otte dage«.

Nogle kærestepar har lige et par dage, hvor de er lidt uvenner, når de får ferie, er det også sådan for jer?

Michella Grøndal: »Nej, vi kommer til at hygge os. Vi skal bare væk hjemmefra, sammen, og vi skal opleve noget alt det her sammen. Bare mig og ham. Tror det bliver virkelig sjovt bare at køre rundt i vores bil«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mads Breckling: »Vi skal bare snakke og høre en masse god musik«.

Michella Grøndal: »Og se på omgivelserne«.

Mads Breckling: »Men der bliver da helt sikkert bragt nogle emner på banen, som man ikke taler om til hverdag. Hvor man er træt og stresset. Nu har vi tiden til det... Og så skal vi besøge min morfar i Holland. Han bor 40 km fra Amsterdam, og vi bor en nat hos ham på vejen hjem. Jeg har været i Holland rigtigt mange gange, men det er hyggeligt, og han blev jo også rigtig glad for at vi lige tænker på ham, ikke? Han har ikke så meget familie derovre, hans kone gik bort derovre. Men han har så fundet en ny, faktisk«.

Hvor gammel er din morfar?

Mads Breckling: »Øh...«.

Michelle Grøndal: »Han er 71«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce