Illustration: : Claus Nørregaard
Rejser

Feberen raser: Tæt på udsolgt til sjælden total solformørkelse i USA

Millioner af amerikanere og tilrejsende turister vil se solen gå i sort over USA 21. august.

Rejser

Det begynder at blive kritisk, hvis man vil gøre sig forhåbning om at booke hotel et sted i nærheden af den solformørkelse, der kan ses i en bane over USA 21. august. Mange steder melder hotellerne udsolgt, og hvis man er i stand til at opspore et ledigt værelse, kommer man til at betale fire-fem gange så meget som normalt.

Solformørkelsen starter i staten Oregon i det vestlige USA, så det er her, man skal være, hvis det er vigtigt at være en af de første, der oplever, at solen går i sort. En søgning efter hotelværelser i Salem, Oregon i dagene 20.-22. august på hotels.com og booking.com gav meldingen, at alt er udsolgt. I weekenden før er der snesevis af ledige hotelværelser i Salem.

Hvis man er villig til at rykke lidt væk fra den linje, hvor man bedst ser solformørkelsen, er situationen noget bedre. Storbyen Atlanta i staten Georgia ligger syd for solformørkelsen, og her er det stadig let at finde hotelværelser til nogenlunde normale priser. I Georgia rammer solformørkelsen ved 14.30-tiden, og det betyder, at man kan bo i Atlanta og se solformørkelsen, hvis man står tidligt op og kører mod nord.

I Hopkinsville i staten Kentucky får man den optimale oplevelse af solformørkelsen, skriver CNN. Den kan her ses i 2 minutter og 40 sekunder, og det sker klokken 13.24 lokal tid. Byen har normalt 30.000 indbyggere, men venter mere end dobbelt så mange under solformørkelsen. Byen har omdøbt sig til ’Eclipseville’.

»Se, der er den«. En japansk familie betragter solformørkelsen i Osaka i 2009.
Foto: Junji Kurokawa/AP

»Se, der er den«. En japansk familie betragter solformørkelsen i Osaka i 2009.

»Vores by er stor nok til at tilbyde dig alt, du har brug for til solformørkelsen 2017, og vi er en så lille by, at du vil føle dig hjemme«. Ifølge byens hjemmeside skulle det stadig være muligt at finde overnatning – primært på en teltplads og i private hjem.

Millioner af amerikanere bor tæt på

Den seneste totale solformørkelse i USA fandt sted i 1918, og derfor er der ingen brugbare erfaringer om, hvordan trafikken og presset fra millioner af tilskuere vil udarte sig på dagen.

Hjemmesiden space.com har beregnet, at der bor 12 millioner amerikanere i den såkaldte centerlinje, hvor solformørkelsen vil være total. Desuden bor der 25 millioner mennesker inden for en times kørsel fra centerlinjen, der er 113 kilometer bred. I resten af USA kan solformørkelsen også ses, men man får den bedste oplevelse inden for centerlinjen.

»Politi og vejmyndigheder venter trafik i samme voldsomme omfang, som når der er evakueringer før en orkan«, siger professor Mike Reynolds fra Florida State College in Jacksonville, Florida, til space.com.

Byen Makanda i staten Illinois har en ganske særlig status. Her kan man opleve den aktuelle solformørkelse og også den næste, der går over USA i 2024.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce