Patong Beach i Phuket er en af danskernes favoritstrande i Thailand.
Foto: David Longstreath/AP

Patong Beach i Phuket er en af danskernes favoritstrande i Thailand.

Rejser

Thailands sol og varme overskygger diktatur

På trods af militærets magtovertagelse og overtrædelser af menneskerettigheder betragter danske turister fortsat Thailand som et varmt og gæstfrit land, og valfarter dertil i tusindtal.

Rejser

Militærkup, overtrædelser af menneskerettigheder, terror eller knægtelse af ytringsfrihed – intet kan hindre danskerne i at nå Thailands varme og livgivende sol i de kolde vintermåneder. Sidste år rejste 164.919 til Thailand.

I 2014 overtog militæret magten i Thailand, men det kunne ikke aflæses i danskernes interesse for landet som feriedestination siger Nikolai Johnsen, pressechef i TUI det tidligere Star Tour, som sammen med Spies er Danmarks største charterbureau:


 Turister får massage på Jomtien-stranden i Pattaya 145 kilometer sydøst for Thailands hovedstad Bangkok.
Foto: Richard Vogel/AP

Turister får massage på Jomtien-stranden i Pattaya 145 kilometer sydøst for Thailands hovedstad Bangkok.

»TUI sender fleste danskere til Thailand, og tallene har i mange år været relativt stabile. Vores gæster tager især til Phuket, Krabi og Khao Lak. Under militærkuppet i 2014 spurgte folk, om det var sikkert at tage dertil, men vi kan ikke se, at det påvirker tilstrømningen negativt. Folk er indstillet på, at når man rejser langt væk, kan man ikke forvente, at alting er som herhjemme. De går først og fremmest op i, om de kan forvente at få en god ferieoplevelse«, siger Johnsen.

Pressechefen tilføjer, at Thailand har været bevidst om, at man ikke skal røre ved turismen, bortset fra at styret »har ryddet op på strandene. Det har vi fået reaktioner på både positive og negative, men folk spørger ikke om menneskerettigheder«.

Bravo Tours er Danmarks tredjestørste rejsebureau og sender både charterturister på badeferie og folk på rundture i Thailand. Kommerciel direktør Gitte Søndergaard bekræfter TUI-chefens udtalelser om, at fordi Thailand er så langt væk, lader danskerne sig ikke berøre af kup og demonstrationer.

I Thailands dyreparker kan turister komme tæt på f.eks. elefanter og tigre som her i Sriracha Tiger Zoo, men dyrene lever ofte under kummerlige forhold.
Foto: Thomas Borberg

I Thailands dyreparker kan turister komme tæt på f.eks. elefanter og tigre som her i Sriracha Tiger Zoo, men dyrene lever ofte under kummerlige forhold.

»Thailand får ikke samme bevågenhed hos vore gæster, som hvis der sker et eller andet i Europa eller Tyrkiet, som vi har oplevet senest. Når der sker noget i Tunesien eller Tyrkiet, ringer gæsterne straks for at høre, hvordan de skal forholde sig. Den reaktion får man ikke hos Thailand-rejsende. Jeg tror, at det skyldes afstanden, og så føler danskerne sig godt og trygt modtaget i landet. Thailand har et varmt og gæstfrit image«, siger Gitte Søndergaard.

Politisk korrekt med solskin

Jysk Rejsebureau arrangerer både længerevarende individuelle rejser og skræddersyede grupperejser med fokus på kultur og natur til Asien, hvor deltagerne er interesseret i kultur og natur tilsat lidt luksus og strand.

Også hos nichebureauet ligger tallene for Thailand stabilt.

»Lige da kuppet fandt sted og det samme med en bombe i Bangkok, var der et dyk i efterspørgslen, men ellers har det været stabilt. Folk spørger heller ikke om den politiske situation, når de ringer til os. På det tidspunkt har de allerede gjort sig deres overvejelser og besluttet, at de vil til Thailand, Kina, Filippinerne, eller hvor det nu kan være, hvor der er politisk uro eller overtrædelser af menneskerettigheder«, fortæller direktør Niels Amstrup.


     As dawn breaks on the beach in Koh Phangan, Thailand, an unidentified couple continues with what for many has been a full moon all night beach party April 19, 2000.  The full moon party and Koh Phangan beach is becoming increasingly popular because of internet web sites and the movie "The Beach".  Thousands gather each month on the tiny island which is 550 kilometers (330 miles) south of Bangkok. (AP Photo/David Longstreath)
Foto: David Longstreath/AP

As dawn breaks on the beach in Koh Phangan, Thailand, an unidentified couple continues with what for many has been a full moon all night beach party April 19, 2000. The full moon party and Koh Phangan beach is becoming increasingly popular because of internet web sites and the movie "The Beach". Thousands gather each month on the tiny island which is 550 kilometers (330 miles) south of Bangkok. (AP Photo/David Longstreath)

Kunderne drives af nysgerrighed og eventyrlyst, og ingen ringer og spørger, om der er »et politisk korrekt sted med solskin«.

Derfor har Jysk Rejsebureau også har haft ture til eksempelvis Burma, da det ikke var comme il faut. De rejsende har dog ikke glemt deres kritiske sans, men har den med i bagagen ifølge Niels Amstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra vinteren 2018 arrangerer Viktors Farmor kulturrejser til Nordthailand. Marketingchef Esben Gynther siger, at bureauets kunder er veluddannede og velorienterede, men ikke lader sig berøre af aktuelle begivenheder:

»Generelt er danskerne ret pragmatiske. De ved, der kan ske noget alle vegne. De er bevidste om den politiske situation i Thailand, men de vil se landet med egne øjne og opleve kulturen, naturen, og hvordan de almindelige thaier lever«.

Amnesty: Op til den enkelte

Trine Christensen, generalsekretær for den danske afdeling af Amnesty, siger om danskernes valg om at rejse til Thailand trods den politiske situation:

»Det er et individuelt valg, om man vil rejse til Thailand. Vi anbefaler ikke en boykot, men at man sætter sig ind i, hvordan forholdene er i landet og derefter gør op med sig selv, om det er et land, man vil besøge. På den ene side kan man sige, at det vil gå ud over mange almindelige thailændere, hvis man som turist bliver væk. På den anden side har det en betydning, som man ikke skal underkende«.

En stor del af de danske Thailand-turister tilbringer også en dag eller to i hovedstaden Bangkok.
Foto: Thomas Borberg

En stor del af de danske Thailand-turister tilbringer også en dag eller to i hovedstaden Bangkok.

Generalsekretæren mener ikke, at der er enkle svar, men Amnesty anbefaler, at man sætter sig ind i situationen, så man er klar over, om man kan udsætte folk for fare ved at føre bestemte samtaler eller stille bestemte spørgsmål.

»Det er et svært valg, hvor der ikke er nogen enkle svar. Men under alle omstændigheder anbefaler vi, at man sætter sig ind i det land, man vil besøge, så man også er klar over, om man kan sætte folk i fare ved at føre bestemte samtaler eller stille bestemte spørgsmål«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selvfølgelig skal man have lov til at tage på ferie og slappe af, men vi vil altid mene, at man skal prøve at forstå den verden, vi lever i«.

Ville du selv tage på ferie til Thailand?

»Jeg ville helt klart tænke mig om to gange«, siger Trine Christensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce